22 Tips om je keuken te organiseren

22 Tips om je keuken te organiseren

Keuken handig inrichten

Koken is leuk, en al helemaal wanneer niets je in de weg staat. Zorg er dan ook zoveel mogelijk voor dat je keuken er netjes bij staat en je schoon te werk gaat. Houd je aanrecht ook zo leeg mogelijk zodat je werkruimte hebt. Een keukenkastje dat uitpuilt met spullen. Je hebt totaal geen overzicht meer. Spullen zijn over de datum of staan dubbel in de kast.

Opgeruimde keuken 

Waar ga je beginnen als jij je keuken wilt opruimen?

 1. Als eerste haal je alle keukenkastjes leeg, begin eerst met de bovenste kastjes.
 2. Maak in een emmer een lekker sopje met allesreiniger en sop de kasten helemaal uit. Zodra je in de bovenste kastjes weer alles geordend hebt, kun je beginnen aan de onderste kastjes.
 3. Bedenk welke spullen je echt dagelijks gebruikt en zet deze spullen terug.  De rest haal je uit de keuken. Wil je ze niet wegdoen en heb je voldoende ruimte in huis dan kan je ze in een krat bewaren.
 4. Stapel de verschillende soorten borden niet op elkaar, maar maak een aparte stapel van alle borden, ontbijt, diep en diner. Je kan ook van die handige kastrekjes hiervoor kopen.Keuken kast met glazen
 5. Laat ook alle oren van de mokken en theeglazen een kant op wijzen, dit scheelt enorm veel ruimte in de kast.
 6. Zet spullen die je niet zo vaak gebruikt ook bij elkaar in één kastje, denk hierbij aan de bak-spullen of andere zaken die je heel weinig gebruikt.  Je kan ze ook in een krat stoppen en eventueel helemaal uit je keuken weghalen.
 7. Zorg dat je de pannen niet opstapelt en dat je de pannen die je dagelijks gebruikt vooraan zet.
 8. Je kunt je voorraadbakjes wel in elkaar stapelen, net als de ovenschalen, maar zet de spullen die je wekelijks gebruikt vooraan, zodat je daar makkelijk bij kunt en niet eerst de hele kast leeg hoeft te halen.
 9. Kijk ondertussen ook eens naar de spullen die je eigenlijk nooit gebruikt, wellicht is het nog nieuw of heel goed bruikbaar, je kunt het dan bijvoorbeeld op een veilingsite zetten of het naar de kringloopwinkel brengen.

  Georganiseerde keuken

 10. Je keuken werkt het fijnst wanneer alles op de goede plek staat. Organiseer daarom je keukengerei op basis van functie zodat dezelfde groepen bij elkaar staan.
 11. Zet al je kruiden, oliën en specerijen binnen handbereik van je kooktoestel, en je planken en messen bij je aanrecht.potjes-met-zaden
 12. Bewaar je voorraad in glazen potten. Er is geen mooier aangezicht dan een voorraadkast vol glazen potten, bovendien is het een stuk handiger omdat je in één oogopslag ziet wat je nog hebt.
 13. Organiseer je la met keukengerei. Winkels als Ikea verkopen handige verdelers voor in lades, zo zie je gelijk welk keukengerei waar ligt en wat je wel en niet hebt.
 14. Zet dat wat je dagelijks gebruikt aan spatels en pollepels in een pot naast je kooktoestel, dan staat het voor het grijpen.
 15. Gebruik ook je muren optimaal. Als je weinig (kast)ruimte in je keuken hebt, maak dan gebruik van je muren. Hang bijvoorbeeld je pannen met haken op aan een rail.
 16. Groepeer gelijkaardige objecten. Zet bijvoorbeeld kookpannen in elkaar en bakpannen op elkaar eventueel met een bescherming ertussen.
 17. Hang je messen aan een magneet, zo blijven ze scherp en het scheelt je ruimte in de la.keuken messen

  Pannendeksels opbergen

 18. Gebruik een tijdschriftenrek voor het bewaren van je deksels. Hang het aan een loze muur, de binnenkant van een kastje of aan de deur van je voorraadkast. keuken-rol-kastje
 19. Installeer haakjes of een rek waar je keukengerei en handdoeken aan kan hangen.
 20. Zorg ervoor dat alle benodigdheden om te koken op het vuur of in te bakken in de oven dichtbij liggen.
 21. Zet een opberg karretje in je keuken voor meer ruimte als je kastjes vol zijn.
 22. Kik hier op Pinterest naar nieuwe ideën en tips die je kan gebruiken bij je herinrichting.
Opgeruimd staat netjes! Is de ruimte om je heen opgeruimd dan geeft dat ook ruimte in je hoofd.

Jouw gezondheid is belangrijk

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Gezonde groet

Jenny de Rooy

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen