Hoe maak je lekkere kokosyoghurt van kokosmelk?
Kokosyoghurt is een plantaardige yoghurt die alle goede bacteriën bevat van dierlijke yoghurt. Deze kokosyoghurt kan je heel goed thuis zelf maken met een yoghurtmaker die de juiste temperatuur heeft voor het fermentatieproces. Als je geen dierlijk zuivel wilt eten maar wel de voordelen van yoghurt wilt is dit een prima vervanger.
Wat is yoghurt?
Bij het maken van yoghurt worden melkzuurbacteriën toegevoegd aan rauwe, volle of magere melk. Dit proces heet fermenteren. De melk gaat hierdoor verzuren. De bacteriën eten de lactose op die in de koemelk zit. De yoghurt bacteriën zorgen ervoor dat de suikers (lactose) in melk worden omgezet in goede melkzuren. Tevens maken de bacteriën enzymen aan die koolhydraten en eiwitten afbreken en de smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product veranderen.
Fermenteren van kokosmelk
Fermenteren betekent eigenlijk gewoon het bewerken van voedsel, zodat het langer houdbaar blijft. Door de komst van de koelkast en de moderne voedingsindustrie (extreme verhitting en de toevoeging van conserveringsmiddelen) is fermenteren uit de moderne keuken verdwenen. Inmiddels is het weer ontdekt. Het maken van kimchi is erg populair. Zuurkool is een oude bekende en dat is eigenlijk gefermenteerde witte kool.
Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, worden gebruikt om een voedingsmiddel te veranderen. Door warmte, zuurstof, vocht en de toevoeging van ingrediënten als zout en kruiden gaan micro-organismen groeien.
Nog meer producten die wij eten zoals brood, bier, wijn, kaas, yoghurt, karnemelk, kwark, crème fraîche, zuurdesembrood enzovoort. Deze producten zijn in een fabriek gefermenteerd en koop je kant-en-klaar in de supermarkt.
Fermenteren kan je dus ook met kokosmelk doen. Hiervoor gebruik ik onderstaande yoghurt starter deze bevat de bacteriën Lactobacilus Bulgaris en Streptococcus Thermophilus.
Wat is Lactobacillus bulgaricus
Het is een soort bacterie bekend om zijn vermogen om lactose, melksuiker chemisch omzetten in melkzuur. Het zuur-het creëren van bacteriën zijn verantwoordelijk voor de zurige smaak en romige textuur van yoghurt en andere gefermenteerde melkproducten.
In deze yoghurt starter lees je precies hoe je het gebruiken moet om je favoriete yoghurt te maken.
Ik wil geen dierlijke zuivel eten
Ik eet al jaren geen dierlijk zuivel meer. Nou ja, bijna niet meer. Soms heb ik zo’n trek in dikke Griekse yoghurt. Dat vind ik zo ontzettend lekker. Ik wil ook graag de voordelen hebben van de goede bacteriën die in de yoghurt zitten. Die zijn heel goed voor je darmflora. Maar nu heb ik de kokosyoghurt ontdekt en eet ik geen dikke Griekse yoghurt meer die vaak ook dik wordt gemaakt door zetmeel.
Welke kokosyoghurt is nu echt lekker en goed
Kokosyoghurt is populair geworden. Je ziet nu veel soorten ervan in de supermarkt. Maar let op welke je uitkiest. Sommige van deze kokosyoghurts zijn verdikt met zetmeel. Of het is gewone yoghurt waaraan wat kokossnippers zijn toegevoegd. Lees de ingrediënten lijst op de achterkant van de verpakking.
Wat is lekkere kokosmelk?
Er zijn veel soorten kokosmelk te koop. Sommige zijn waterig andere weer erg dik. Maar van al deze soorten kan je wel yoghurt maken. De smaak zal wel afhankelijk zijn van welk soort je gebruikt. Deze Fairtraid Original kokosmelk vind ik zelf de lekkerste met een volle romige smaak.
Het beste kokosyoghurt recept
Dus ben ik zelf een kokosyoghurt gaan ontwikkelen. Dit recept vind je hieronder. Zelf heb ik hiervoor een yoghurtmaker aangeschaft. Een kleine investering voor een groot gemak. Zo’n yoghurtmaker is dus echt erg handig. Er zitten namelijk 7 potjes bij. Dus je kan makkelijk zo’n potje meenemen en het is ook hygiënisch omdat je niet steeds uit een grote pot schept. Die ik heb gekocht kan je hier kopen.
In de video hieronder leg ik je uit hoe ik de kokosyoghurt maak.
https://youtu.be/FlgR7S-wGFc
Video hoe maak je de lekkerste kokosyoghurt
Recept kokosyoghurt
Ingrediënten:
- 1200 ml kokosmelk dat zijn 3 blikjes van 400 ml
- 1 blok santen
- 2 eetl. rietsuiker
- yoghurtcultuur
- yoghurtmaker of thermoskan
- thermometer
Bereiding:
- Maak de kokosmelk warm en los het blok santen en de suiker hierin op.
- Laat het afkoelen tot 40ºC
- Voeg de yoghurtcultuur toe en roer dit door met een garde
- Giet de melk in de potjes of thermoskan.
- Laat 8-12 uur staan op 40ºC.
Zorg dat je goed schoon werkt bij het maken hiervan. Zet de potjes in de koelkast. Je kan het zeker twee weken bewaren. Heb je een thermoskan gebruikt? Haal het dan met een “flessentrekker” zo’n flexibele halvemaan aan een steel eruit en verdeel het over een paar potjes. Bewaar een deel voor je volgende portie yoghurt dan hoef je niet steeds een nieuwe cultuur te gebruiken. Je kan dit zo’n 8 keer herhalen.
De Yoghurtcultuur koop je bij Ekoplaza in het koelvak of hier online.
Heb je geen inspiratie?
Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.
Hier vind je meer over de community van FoodSwitch
Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.