Recept broccoli tomaat linzensalade

Broccoli blijft echt superfood. Het is een heerlijke veelzijdige groente die je lekker kan roerbakken, stomen of grillen. De meeste broccolisoorten hebben compacte roosjes, dat zijn feitelijk de bloemknoppen. Let er wel op dat ze nog niet openstaan en je de gele bloemetjes dan ziet zitten. Verse broccoli is fris groen van kleur en zeker niet gelig. Als de steel is uitgedroogd dan is de broccoli lang geleden afgesneden. Lees verder in dit blog over de combinaties met broccoli.

Beroemd recept

In de Telegraaf van april 2018 is dit recept gebruikt in de column van Felix Wilbrink. Wil je op gewicht blijven dan doe je dat met lekker eten. Jawel het is echt mogelijk. Met mijn achtergrond als kok heb ik vele heerlijke recepten ontwikkeld met veel groenten. Je eet met de seizoenen mee en daardoor dus gevarieerd. Hoef je niet meer over na te denken dus. Je weet dat je goed zit. Wekelijks nieuwe recepten en.… weet je dat er ook een boodschappenlijst bijzit.

Regelmatig geef ik trainingen op niet meer terug te vallen. Eindelijk van dat gejo-jo af en je fit en energiek voelen in de lente. Kijk hier voor meer informatie

 

Broccoli en het seizoen

Broccolioogst in Nederland loopt van mei tot november. In 1979 kwam deze ‘nieuwe groente’ voor het eerst op tafel. Van oorsprong komt de broccoli uit Klein Azie. Er bestaan veel varianten zoals de brocoletti en tegenwoordig ook de bimi. Vergeet niet de steel lekker op te eten. Vaak hoor ik nog dat mensen deze weggooien. Dat is doodzonde om zoveel groente weg te doen. Schil de stugge steel en snijd die stronk in reepjes. Je kan ze mee roerbakken of lekker rauw opeten.

Broccoli is heel erg gezond

1. Broccoli is een preventief middel tegen kanker Er is erg veel onderzoek gedaan naar broccoli en één van de conclusies uit de verschillende studies is dat broccoli je goed kan helpen om diverse vormen van kanker te voorkomen. Dit komt door het stofje sulfofaraam dat vrijkomt na het goed kauwen van deze groenten.

2. Het bevat natuurlijke anti-oxidanten Zo bevat het een gezonde dosis vitamine A, maar ook C en E (in de vorm van alpha-tocopherol). En een mooie bonus: de beschermende werking op de huid is volgens een studie van de John Hopkins University zelfs vergelijkbaar met een goede zonnebrandcrème. Ook hier is sulforafaan het verantwoordelijke stofje

3. Dit groene ‘superfood’ beschermt je tegen hart- en vaatziekten
Kanker en hart- en vaatziekten springen er duidelijk uit als het gaat om de doodsoorzaken. Broccoli helpt je lichaam niet alleen te verweren tegen kanker, maar ook tegen de hart- en vaatziekten. Wederom is het sulforafaan dat hiervoor zorgt.

4. Het verlaagt je cholesterol De sulfurofaan zorgt er namelijk voor dat je LDL cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) daalt waardoor je algehele cholesterolspiegel verbetert. Maar ook doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel; van oplosbare vezels is namelijk bekend dat ze de LDL waarde verlagen.

Combinaties met broccoli

Broccoli kan je heel goed combineren met:

  • Amandelen
  • Basilicum
  • bosui
  • citroensap of -schil
  • dragon
  • blauwe kaas
  • foeli
  • gember
  • karwij
  • kerrie
  • kervel
  • mosterd
  • nootmuskaat
  • noten
  • paddestoelen
  • ras el hanout
  • tomaat
  • salie
  • thijm

Maak je weekschema

Voor mij breekt er best een drukke periode aan. Ik ben maar wat blij dat ik ooit al die recepten met boodschappenlijst heb gemaakt. Dus plan ik mijn week lekker vooruit en zo heb ik alles in huis om toch gezond eten en een goede lunch mee te nemen. Broccoli is een hele fijne want die kan ook lekker door je salade. Als je deze mooie groente dan toch stoomt kook wat extra en bewaar het om door de rucola te doen met wat tomaatjes of een lekker avocado erbij.

Regelmatig geef ik trainingen op niet meer terug te vallen. Eindelijk van dat gejo-jo af en je fit en energiek voelen in de lente. Kijk hier voor meer informatie

Recept broccoli tomaat linzensalade

Ingrediënten:

  • 100 g kleine groene linzen droog
  • 200 g broccoli
  • 200 g cherrytomaten
  • 1 avocado
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 75 g rucola
    2 handjes walnoten

Dressing:

  • 150 ml olijfolie
  • mespuntje mosterd
  • 2 el verse koriander
  • ½ limoen

Bereiding:

  1. Kook de linzen in 25 minuten gaar.
  2. Snijd de broccoli in kleine roosjes snijd de steel in stukjes en stoom in 5 min. beetgaar.
  3. Giet de broccoli af en doe de broccoli in een grote saladekom. 
Halveer de cherrytomaten, snij de avocado en paprika in blokjes. Voeg de groenten toe in de saladekom.
  4. Was de rucola en centrifugeer droog en doe die erbij.
  5. Maak de walnoten fijn met je handen en strooi dat over de salade.
Meng de mosterd door de limoensap en klop de olijfolie er door.
  6. Hak de koriander fijn en strooi over de salade.

De recepten zijn voor 2 personen.

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.