Page content

Wat is cholesterol?

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die ons lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Het lichaam is instaat om zelf cholesterol aan te maken in de lever. Uit onze voeding kan er een klein deel rechtstreeks worden opgenomen. Je bloed kan deze vetachtige stof vervoeren door aan eiwitten, binnen ons lichaam te binden. Deze verbindingen noemen we lipoproteïnen en kunnen onderscheiden worden in o.a.

Hoge Dichtheid Lipoproteïnen (HDL) en Lage Dichtheid Lipoproteïnen (LDL).

LDL, de slechte vorm

LDL wordt ook wel slecht cholesterol genoemd. Het LDL wordt via de bloedsomloop naar verschillende delen van het lichaam vervoerd. LDL  geeft de eigenschap om zich gemakkelijk aan beschadigde wanden van de slagaders hechten en zo een vernauwing veroorzaken.

HDL, de goede vorm

HDL wordt ook wel goed cholesterol genoemd. Het HDL voert een overschot aan LDL af naar de lever. De lever zorgt er vervolgens voor dat deze vetachtige stof terug in de darmen komt en uiteindelijk via de ontlasting kan worden uitgescheiden.

Gezondheid

Een matige inname van verzadigd vet en een hogere inname van onverzadigd vet, zorgt ervoor dat de houding tussen LDL- en HDL cholesterol binnen je lichaam in de juiste balans blijft. Zo is er minder kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten vind je vooral in magere producten en zachte vetten, zoals halvarine of vloeibaar bak- en braadvet.

Daarnaast is het van belang om zo weinig mogelijk transvetten binnen te krijgen, omdat deze vetsoort het LDL kan verhogen. Vanwege de wetgeving en het aanpassen van voedselbereiding in de voedselindustrie komen transvetten in Nederland nog maar  weinig voor.

Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Wat is cholesterol?

Plaats een reactie


*


Navigatie