Wat is Omega-9 vetzuur?

Wat is Omega-9 vetzuur?

Omega-9 zijn de meest voorkomende vetzuren

Ze zijn niet essentieel omdat ons lichaam zelf omega-9 kan maken uit onverzadigde vetten die in ons lichaam voorkomen. Aangezien omega 9 door het lichaam zelf gemaakt kan worden, is een supplement niet noodzakelijk. Toch kan extra omega 9 nuttig zijn om een gezond cholesterolgehalte te bereiken. Een supplement met omega 9 zal altijd in combinatie zijn met omega 3 en 6.


Omega 3 is meestal afkomstig uit visolie. Vissoorten die hiervoor worden gebruikt zijn heilbot, kabeljauw of haai. De olie komt meestal uit de romp of lever van de vis.Belangrijke omega 9 vetzuren:

  • Oliezuur

Bron van Omega 9

Omega 9 vinden we terug in dierlijke vetten en plantaardige oliën, in het bijzonder olijfolie. Interessant is dat de olie die door onze huidklieren wordt gemaakt hetzelfde omega-9 vetzuur is dat in overvloed gevonden wordt in olijfolie: oliezuur.Wat zijn omega vetzuren

Quinoa met broccoli en tauge en makreel

Omega vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die elk van specifieke voedingsbronnen afkomstig zijn en ieder een eigen unieke structuur hebben. Omega-3 en omega-6 zijn beiden essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen dat het lichaam ze in tegenstelling tot omega-9 vetzuren niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moet halen.
  • reparatieproces van de cellen ondersteunen
  • verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, Alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes.

Omega-9 vetzuren worden zelf door het lichaam aangemaakt maar zitten ook in onder andere olijfolie en avocado’s. Ze zijn vooral belangrijk omdat ze bijdragen aan de productie van prostaglandines, welke onder andere een gezonde celfunctie, bloedsamenstelling en hormoonhuishouding bevorderen.

Door je consumptie van omega-6 vetzuren sterk te verminderen en je omega-3 inname flink te verhogen komt je omega-9 verhouding ook vanzelf in balans, en zo komen de omega vetzuren alledrie weer in een gezonde verhouding tot elkaar.

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Reactie plaatsen