Wat zijn vetten?

Wat zijn vetten?

Vetten of ook wel lipidenZe zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Door de hoge voedingswaarde zijn zij een belangrijke energieleverancier voor ons lichaam. Vetten binnen het lichaam hebben nog een aantal andere functies, zoals het vormen van een belangrijke isolatielaag om temperatuurschommelingen tegen te gaan en om kwetsbare organen te beschermen. Ook zijn ze o.a. betrokken bij de opbouw van cellen en spelen ze een belangrijke rol bij de transport en opslag van vitamines.

Vet is goed voor je

Je hebt vet uit eten nodig, want het is een bron van energie, vitamine A, D en E en essentiële vetzuren ( linolzuur en alfalinoleenzuur). Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vet. Deze hoeveelheid is nodig voor allerlei processen in je lichaam.

spijsverteringWaarom heb je vet nodig?

Vet vertraagt de vertering Vet is lastig te verteren en daarom duurt het dus langer voor het door het hele verteringsproces is gegaan. Waarom is dit nuttig? Wanneer we koolhydraten eten, worden deze afgebroken tot glucose (suiker) en komt dit in je bloed. Dat zorgt voor de stijging van je suikerspiegel/bloedsuiker. Wanneer dit gebeurt, komt het hormoon insuline om de hoek kijken. Insuline brengt de suiker in je bloed naar je cellen voor energie.

 

Voedingsstoffen raken uit balans.

Als je te weinig vet eet, krijg je in verhouding te veel koolhydraten en/of eiwit binnen. Te veel koolhydraten kan leiden tot een hogere  bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk kan leiden tot diabetes. Te veel eiwit is een belasting voor je lever en nieren. Bovendien kan te veel eiwit ook leiden tot botontkalking.

Je lichaam vind vet kostbaar

Voor veel mensen blijft het een vreemde gedachte: vet eten om vet te verliezen. Het zijn verschillende processen in je lichaam. Als je suiker eet of snelle koolhydraten dan gaat je bloedsuiker spiegel omhoog. Hiervan wordt je juist dik.

Gevaar van te weinig vet eten


Je hebt vet nodig voor allerlei belangrijke processen in je lichaam. Vet helemaal weglaten, kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid! Te veel vet is niet goed, maar te weinig dus ook niet. Als je te weinig vet eet, dan kun je een aantal problemen krijgen.


Tekort aan de vetoplosbare vitamines A, D, E en K
  • Vitamine A is belangrijk voor de opbouw van de huid, ogen, groei en immuunsysteem.
  • Vitamine D is belangrijk voor stevige botten en tanden.
  • Vitamine E is belangrijk voor bescherming van het lichaam (werkt als antioxidant) en voor de stofwisseling van de cellen.
  • Vitamine K is belangrijk tegen bloedklontering.

 

overzicht vetten

Fig. 1: Overzicht van alle vettenLet er wel op dat je voornamelijk producten met onverzadigd vet eet. Dat zijn onder andere: plantaardige oliën, noten, zaden, olijven, avocado en vette vis.

Belangrijke bronnen zijn:

  • Oliesoorten: olijfolie, kokosolie, zonnebloem etc.
  • Zuivel: Kaas, boter
  • Vlees
  • Eieren
  • Noten en zaden
  • Avocado

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Reactie plaatsen