Wat is diabetes?

Wat is diabetes?

diabetesDiabetes of suikerziekte is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus. Diabetes type 1 en 2 zijn het bekendst. Iedereen kan diabetes krijgen.

Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht. En als je overgewicht hebt, loop je een groter risico op diabetes type 2.

Soms word er gezegd dat kaneel helpt bij suikerziekte. Er is nog geen goed bewijs dat kaneel helpt om de bloedsuiker goed te houden. Er moet eerst meer onderzoek naar worden gedaan. Maar een beetje kaneel eten kan natuurlijk geen kwaad en is ook erg lekker.

Waarom 'suikerziekte'?

Omdat het een ziekte is waarbij de bloedsuiker uit evenwicht is, wordt diabetes vaak aangeduid met de term ‘suikerziekte’. Dit begrip zorgt zo nu en dan voor verwarring en onjuiste conclusies. Het is bijvoorbeeld niet zo dat mensen met deze stofwisselingsziekte geen suiker mogen eten.

Diabetes type 1 en diabetes type 2

Er zijn verschillende soorten diabetes, waarvan diabetes type 1 en diabetes type 2 de bekendste zijn. De verschillende soorten diabetes lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend.

De term ‘suikerziekte’ is eigenlijk niet correct. Deze term impliceert dat suikerziekte ontstaat door het eten van (te veel) suiker. Dit is beslist niet het geval, hoewel een hoge suikerconsumptie wel kan leiden tot overgewicht, wat dan wél weer een oorzaak van suikerziekte kan zijn.Het mag duidelijk zijn dat als je té veel suiker eet, in ieder geval méér dan je verbruikt, dat dit direct leidt tot overgewicht. Eén van de oorzaken van suikerziekte.

suikerziekte

Suikerziekte type 1

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt geen insuline meer aan. Dit komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Diabetes type 1 wordt daarom ook wel een auto-immuunziekte genoemd.

Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag insuline spuiten, of een insulinepomp dragen. Diabetes type 1 kun je op ieder moment in je leven krijgen en is niet gerelateerd aan een slechte leefstijl.

Suikerziekte type 2

Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit noem je ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.

Relatie tussen suiker en diabetes type 2

Waar de oorzaak van diabetes type 1 niet gerelateerd is aan suikerrijke voeding, kan diabetes type 2 dit wel zijn. Wie veel suiker eet of drinkt vergroot namelijk de kans op overgewicht. Overgewicht geeft een grotere kans op diabetes type 2.

Ook komt uit onderzoek naar voren dat het drinken van suikerrijke dranken het risico op diabetes type 2 met 20% kan vergroten. Dit begint al bij één blikje frisdrank per dag.

De symptomen van suikerziekte

  • Snel verliezen van gewicht
  • Veel plassen en drinken
  • Vermoeid en slap gevoel

Het voorkomen van suikerziekte

Omdat er nog relatief weinig over suikerziekte bekend is, kan suikerziekte vrijwel nooit helemaal voorkomen worden. Wel kun je het risico fors terugdringen door de eerder genoemde oorzaken van suikerziekte goed ter harte te nemen. Om  de belangrijkste te herhalen:
  • Ga meer groenten eten
  • Drink vaker water
  • Voorkom overgewicht
  • Ga meer bewegen

Bron: Diabetisfonds

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Reactie plaatsen