Recept met quinoa en zwarte bonen
Quinoa is heel voedzaam, het bevat de vitamines B1, B2, B3 en E, voldoende voedingsvezels en een aantal belangrijke mineralen. Het is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. De laatste jaren worden deze zaden veel vaker in gerechten gebruikt. In restaurants en zeker in de vegetarische restaurants wordt het gebruikt. Ook in mijn recepten gebruik ik dit graan regelmatig. Ik meng het vaak met linzen of zilvervliesrijst. Die combinaties vindt ik erg lekker.
Mijn recepten hebben altijd een verhaaltje erbij van de avonturen van Karin. Karin is mijn alterego die problemen heeft om op haar gewicht te blijven.
Al twee weken houd ze zich aan haar dieet. Geen suiker, is haar eerste stap. Ze voelt nu hoe ze ernaar kan verlangen dus hoe verslavend het eigenlijk is. Maar ze hoeft alleen maar hierop te letten om mee te beginnen. Dit is een kleine stap die al moeite genoeg kost maar niet ingewikkeld is. Geen punten of calorieën te tellen maar gewoon geen suiker eten. Wel merkt ze dat het in veel producten zit. Sinds kort kijkt ze ook veel meer op de etiketten. Vandaag eet ze voor het eerst quinoa daar zit meer eiwit in en dat verzadigd meer zodat je minder snel honger krijgt.
Kip met quinoa en zwarte bonen
Ingrediënten:
- 1 avocado
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetl. extra vergine olijfolie
- 1 klein bosje koriander
- 100 g quinoa
- 2 kleine rode uien
- ½ rode peper
- 200 g kipfilet of kipdijfilet
- 1 theel. gemalen komijn
- ½ tl gemalen kurkuma
- snufje witte peper
- 240 g zwarte bonen gekookt en uitgelekt*
- 4 lente-uitjes
- 50 g feta
Bereiding:
- Voor de avocado puree: doe het vruchtvlees van de avocado, 1 teentjes knoflook, 2 el olijfolie en 2 eetlepels koriander in de keukenmachine. Draai totdat je een mooie gladde puree hebt en zet apart.
- Spoel de quinoa in een zeef onder koud water af en laat goed uitlekken. Breng de quinoa met 400 ml water en wat zout aan de kook. Doe de deksel op de pan en kook de quinoa zachtjes in ca. 12 à 15 minuten gaar. Neem de pan van het vuur, laat nog 10 min staan. Giet het overtollige water af.
- Pel en snipper 1 ui. De andere ui snijd je in halve ringen en bewaar je. Plet en hak de knoflook, snipper de rode peper. Fruit de ui in de olijfolie voeg de als laatste de knoflook en de rode peper toe en bak kort mee.
- Snijd de kip in stukken en doe de kip, komijn en kurkuma erbij en bak alles totdat de kip gaar is.
- Snijd de lente ui in ringetjes. Voeg de bonen en lente-uitjes toe en breng op smaak. Laat alles goed doorwarmen.
- Schep de quinoa luchtig door het kip-mengsel en voeg de overgebleven
- koriander toe en de in halve ringen gesneden ui. Serveer met de avocado puree, verbrokkel de feta eroverheen.
*Zwarte bonen weken en koken kan ook maar bij mij blijven ze altijd hard. Daarom neem ik ze voor deze keer uit blik. Neem 100 g ongekookte bonen als je ze zelf weekt.
Heb je geen inspiratie?
Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.
Hier vind je meer over de community van FoodSwitch
Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.