Knoflook is heel gezond?

Knoflook is heel gezond?

knoflook, smaakmaker, gezondKnoflook is een heerlijke smaakmaker die super gezond is voor een sterk immuunsysteem net zoals uien, sjalot, prei en bieslook bevat het allicine.

Allicine is het stofje die vrijkomt als je de geurige teen plet of perst en helpt je afweer te versterken. Deze heerlijke smaakmaker behoort tot een krachtige familie met sterke geuren. Het is een goede bron van vitamine B6, deze vitamine is onderdeel van het vitamine b-complex.

Nou kan je de teentjes ook rauw eten dan geeft het de meeste gezondheidsvoordelen maar dat wil niet zeggen dat knoflook verhit niet gezond is.

Het immuunsysteem en knoflook

Het versterkt het immuunsysteem en verzet zich tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping. In de wintermaanden is knoflook geweldig om je immuunsysteem een boost te geven. Het is een natuurlijk antibiotica. Het houdt verkoudheden en griep weg verzet zich tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping.

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten, vraag ernaar bij je groenteboer en kijk of hij de roze- ook wel paarse knoflook heeft uit Frankrijk. Deze paarse knoflook is heerlijk van smaak voor de soep. De witte knoflook die je in de supermarkt koopt is vaak heel scherp en hard van smaak. Deze komt vaak uit China.

Knoflookbollen uit Frankrijk

Zelf koop ik mijn geurige knollen in Den haag bij Ton. Ton is een Foodfotograaf en is begonnen met het importeren van knoflook uit Le Gers (een streek in Frankrijk). Hij staat nu bekend onder de naam Ton Knoflook en hij levert aan culinair Nederland zijn voortreffelijke paarse knoflookbollen in mooie gevlochten strengen. Kijk op de link Le Gers

Hoe kan je ze pellen

Het schoonmaken doe je heel eenvoudig met een mes waarvan het blad breed is. Als je nog een hele bol hebt dan kan je die op het aanrecht leggen en er met je hand hard op drukken. Zo komen de teentjes makkelijk los.

 

knoflook, smaakmaker, gezond

knoflook, smaakmaker, gezond    knoflook, smaakmaker, gezond

 

 

 

 

Het velletje kan je heel makkelijk eraf halen door de teen tussen je snijplank en de vlakke kant van je mes te leggen te leggen en er dan met de muis van je hand een harde klap op geven. Als het velletje eraf is geef je er nog een keer een klap op en laat je het liggen op je snijplank. In deze rusttijd wordt het stofje allicine gevormd.

 

Rauw eten met honing

Allicine, knoflook, medicinaalSlechts een teentje per dag kan je helpen met alledaagse gezondheidsproblemen zoals hooikoorts, verkoudheid, griep,insectenbeten en schimmelinfecties. Ook kan het helpen bij de symptomen van artrose en diabetes. Het is een uitstekende immuunsysteem booster.

Het is heel eenvoudig om knoflook-honing voor medicinaal of culinair gebruik te maken. Allicine wordt gecreëerd wanneer Allin reageert met het enzym allinase, dat wordt geactiveerd wanneer de knoflook wordt gehakt of geplet. Er zit ongeveer 5 mg allicine per gram knoflook, allicine is erg onstabiel en wordt snel omgezet in andere zwavelverbindingen. Het beste kan je bij de groenteboer vragen naar Franse knoflook i.p.v. de harde scherpe Chinese variant.

Recept medicinale knoflook-honing

 • 1 bol mooie stevige knoflook
 • 1 potje rauwe bloemenhoning
 • 1 pot met deksel
 • 1 etiket
 1. Bereiding:
 2. Plet de knoflook met de platte kant van je mes en haal het velletje eraf. Plet nog een keer en hak fijn en laat 10 minuten rusten.
 3. Doe dit in de schone pot en giet er langzaam de honing overheen.
 4. Tik een paar keer met de pot op het aanrecht om de luchtbelletjes vrij te laten komen.
 5. Zet een datum op de pot en laat 2 tot 4 weken in het keukenkastje staan.
 6. De houdbaarheid van knoflook honing is 3 maanden.
 7. Neem dagelijks een lepel hiervan.
 8. Maak na twee weken een nieuwe pot zodat je steeds een voorraad hebt klaar staan.
 9. Je kan de knoflook honing ook als dressing gebruiken over een koolsalade.

Voor een recept van knoflooksoep klik op de link hieronder.

Recept Knoflooksoep

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
kelsie
Door

kelsie

op 20 Jan 2020

Hello everyone , I’m Kelsie Davenport. Welcome to my homepage . I started writing in high school after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for several months before I thought about doing something else. I had always loved doing research assignments because I’m passionate about learning. When you combine writing skill with a love of learning, academic writing only makes sense as a job. I’m passionate about aiding the students of the future in their school career. When they don’t have time for their paper , I am there to help. Kelsie – Professional Academic Writer - https://supportthedandelionschool.com/" / rel="nofollow">supportthedandelionschool.com Band

Reactie plaatsen