Cassoulet is een regionale specialiteit van de Midi-Pyrénées, gebaseerd op bonen en vlees. Drie steden strijden om het beste recept: Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse. Wat de cassoulet zo smeuïg maakt is het toegevoegde ganzenvet of eendenvet. Nou kan ik mij voorstellen dat je dat nou niet direct in je keukenkastje hebt staan. Gebruik dus gewoon roomboter in het gerecht.
Het is een gerecht dat je makkelijk de volgende dag ook weer even opwarmt. Dan is het nog lekkerder.
Snelle cassoulet
Ingrediënten:
- 100 g ontbijtspek-blokjes
- 1 teen knoflook
- 1 prei
- 1 winterpeen
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 200 g witte bonen gekookt
- 1 takje rozemarijn
- 1 laurierblad
- 1 el olijfolie
- 2 takjes peterselie
- zout en peper
Bereiding:
- Bak de blokjes spek uit op een laag vuurtje.
- Plet de knoflook met de platte kant van je mes en haal het velletje eraf. Plet nog een keer en hak fijn.
- Snijd de prei in halve ringen en was.
- Schil de winterpeen en snijd in plakken
- Halveer de ui, pel en snijd grof.
- Schil de bleekselderij en snijd in stukken.
- Fruit in olijfolie de prei, winterpeen, ui en bleekselderij zachtjes aan.
- Voeg de knoflook, de tak rozemarijn en de laurier toe, voeg er een scheut water bij en laat smoren tot de wortel gaar is.
- Voeg de spekjes en de bonen toe.
- Proef en voeg eventueel wat zout en peper toe.
- Hak de peterselie fijn. Haal de tak rozemarijn en het laurierblad eruit.
- Roer de peterselie door de cassoulet en dien op.
De recepten zijn geschreven voor 2 personen. Je kan ze makkelijk verdubbelen voor 4 personen of halveren voor als je alleen eet.