Goulashsoep zonder vlees

Goulashsoep zonder vlees

Goulashsoep, de Hongaarse nationale schotel. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd – dit is wat meestal goulash genoemd wordt). Er zijn veel varianten van goulash, bijvoorbeeld met rundvlees, schapenvlees, varkensvlees en vis. Deze laatste is een zeer pikante variant.

goulashNiet alleen in Hongarije maar ook in andere Centraal- en Zuidoost-Europese landen, zoals in Duitsland, Roemenië en het voormalige Joegoslavië is goulash populair. Goulash wordt normaal bereid in een grote ketel (Hongaars: bogrács) die men boven een houtvuur hangt. Dan wordt het gerecht “bográcsgulyás” genoemd. ( Hoe je dat uitspreek, dat laat ik maar zitten;)

De bereiding duurt een aantal uren, waarbij men voortdurend in de soep roert en kokende vleesbouillon of water toevoegt.

Naast het vlees zijn de andere ingrediënten meestal:

  • uien
  • knoflook
  • zoete paprikapoeder en pittige paprikapoeder
  • karwijzaad (oftewel kummel)
  • rode paprika
  • laurierblad

Hieronder vind je mijn variant de vegetarische goulashsoep 


Ingrediënten:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 2 rode paprika’s
  • 1 winterpeen
  • 4 tomaten
  • 2 eetl. olijfolie
  • 3 theel. paprikapoeder
  • 2 takjes verse oregano
  • 1 laurierblad
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 1 cm verse kurkuma
  • 500 ml groentebouillon
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Plet de knoflook en haal het velletje eraf plet nog een keer en hak fijn.
  2. Halveer de ui, pel en snijd fijn.
  3. Halveer de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snijd in stukjes.
  4. Schil de winterpeen met een dunschiller en snijd in blokjes.
  5. Snijd de tomaten in blokjes.
  6. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en fruit de ui, paprika en winterpeen en als laatste de knoflook.
  7. Roer de paprikapoeder er doorheen en bak kort mee.
  8. Rits de blaadjes van de takjes oregano en voeg toe met het blaadje laurier.
  9. Voeg de de tomatenpuree toe en bak kort mee.
  10. Rasp de kurkuma erbij met een snufje witte peper en voeg de blokjes tomaat toe.
  11. Giet er de bouillon bij.
  12. Zet dan het vuur laag en laat zachtjes doorkoken tot het dikker is geworden.
  13. Breng op smaak met zout en peper.

De recepten zijn geschreven voor 2 personen. Je kan ze makkelijk verdubbelen voor 4 personen of halveren voor als je alleen eet.

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen