Plantaardige melk, hoe maak je dat

Plantaardige melk, hoe maak je dat

Plantaardige melk die ik zelf het allerliefste gebruik voor mijn havermout ontbijt is amandelmelk. Amandelmelk is zo lekker romig en van nature al een beetje zoet, daar hoef je eigenlijk nog maar heel weinig aan te doen. Je kan hiervoor blanke amandelen en ook amandelen met vel gebruiken. Hieronder staan drie recepten van plantaardige melk die je makkelijk thuis kan maken. Amandelmelk, havermelk en kokosmelk. Probeer ze allemaal en kijk welke jij het lekkerst vindt.

Amandelmelk

Ingrediënten:

 • 140 gram amandelen
 • 800 ml water
 • snufje zout

Bereiding:

Laat de amandelen minimaal 6 uur weken in een kom water.

 1. Giet het water af en spoel ze nog even schoon.
 2. Mix de amandelen met het water in een blender.
 3. Haal de amandelmelk door een zeef, theedoek of notenmelkzak.
 4. Je kunt de amandelpulp er ook gewoon inlaten. Je hebt er dan meer amandelsmaak aan.

Door de noten te  laten weken raak je de fytinezuren kwijt.


HavervlokkenHavermelk

Ideaal voor mensen met een notenallergie: havermelk. Dit is ook een goedkoper product dan amandelmelk, want noten zijn natuurlijk best wel duur.

Ingrediënten:

 • 90 gram havervlokken (minimaal 6 uur geweekt)
 • 800 ml water
 • snufje zout

Bereiding:

 1. Mix de havervlokken met het water in een blender.
 2. Haal de havermelk door een zeef, theedoek of notenmelkzak.
 3. Ook hier kan je de pulp naar eigenbehoefte laten zitten.

Door het laten weken raak je de fytinezuren kwijt.


Kokosmelk

Deze kokosmelk is niet hetzelfde als die we kennen uit een blik. Het is een dunnere substantie met een lichtere kokossmaak. Wil je een sterkere smaak rooster de kokos dan voordat je de melk gaat maken. Note: je melk zal dan misschien wat bruiniger uitzien.

Ingrediënten:

 • 80 gram geraspte kokos
 • 800 ml water
 • snufje zout

Bereiding:

 1. Mix de geraspte kokos met het water in een blender.
 2. Haal de kokosmelk door een zeef, theedoek of notenmelkzak.

Je houd hiervan best een dikke pulp over. Die kan je lekker door de havermout doen.

Pulp van plantaardige melk

De pulp die over blijft is erg zonde om weg te gooien dus ook niet doen! Je zou het door je havermout ontbijt, Smoothie  kunnen mixen voor een beetje meer vulling.

Bewaren van plantaardige melk

Je kan de melk drie dagen in de koelkast bewaren. Gebruik je het niet allemaal dan kan je het ook in porties invriezen. Ik gebruik hiervoor weleens mijn siliconen cupcake-vorm om het in te doen. Zet dan eerst de vorm in de vriezer op een plat stuk en vul de cupjes met de plantaardige melk. Als het bevroren is dan kan je ze er uit halen en in een zak doen. Zo heb je kant en klare portie om zo makkelijk te pakken.

Melk van andere noten

Je kan van bijna elke noot, zaden of granen zelf een melk maken. Wat dacht je van melk van pompoenpitten, boekweit, cashew- of paranoten? De mogelijkheden zijn eindeloos, dus je kunt voorlopig even vooruit! Laat je het mij weten als je één van mijn recepten hebt uitgeprobeerd?

Maak jij wel eens zelf plantaardige melk? En zo ja, wat is je favoriet?

Jouw Gezondheid is belangrijk

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Wendy
Door

Wendy

op 26 Aug 2017

Hi Jenny,Wat een leuk en informatieve blogpost! Ik ben Wendy van Bionootje, en heb een webshop met notenmelkzakken die gemaakt zijn biologische hennep. Mocht je geïnteresseerd zijn om er een te testen, dan hoor ik het graag! Verder heb ik ook andere leuke recepten die met een notenmelkzak kunt maken.Gezonde groet, Wendy

Reactie plaatsen