Recept preisoep

Recept preisoep

preisoepPreisoep is een heerlijke gezonde soep. Prei bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Prei is een van de weinige groente die wel een beetje vet bevat maar dat is nou net zo goed voor je. Groente eten geeft veel voordelen voor je gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Dus eet het lekker veel en dagelijks. Groenten is laag in calorien en bevat veel vezels. Zo blijf jij lekker op je gewicht. Met deze preisoep krijg je snel een heleboel groenten binnen.

De prei is familie van de ui. Er zijn twee soorten prei: winterprei en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger dan zomerprei. Prei is het hele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in de herfst en winter. In mei en juni is de aanvoer van verse prei zo beperkt dat de prei die te koop is vaak wekenlang in een koelcel heeft gelegen of uit Spanje of Marokko komt. De teelt van prei gebeurd buiten in de volle grond.

Hoe snijd je een prei?

Prei is gewoonlijk behoorlijk zanderig als je ‘m koopt. Gelukkig kun je dat gemakkelijk verwijderen. Snijd eerst de bovenste paar centimeter af en verwijder het buitenste blad als dat er niet mooi meer uitziet. Bij sommige soorten prei (winterprei) is het groente gedeelte vrij stug; haal er dan wat meer vanaf.

Snijd dan de prei in de lengterichting door van onder tot boven maar laat het wortelstuk heel. Je krijgt dan een soort ‘kwast’. Spoel de ‘prei-kwast’ dan af onder de kraan. Zorg dat je de bladeren goed uit elkaar haalt tijdens het spoelen, want juist daartussen zit vaak nog zand.

Snijd de groente met een scherp mes in stukjes. De dikte hangt af van het gerecht dat je wilt gaan bereiden. Veel van het donkergroene gedeelte kan je prima voor de preisoep gebruiken.

Prei gesneden

Bewaren van prei

Prei is 3 weken te bewaren in de koelkast. Zijn de bladeren aan de buitenkant iets te droog dan verwijder je deze.

Bereiden van prei

Prei, gesneden in ringen, is erg geschikt voor roerbakken en ovenschotels. De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar. Prei kan ook gestoomd worden en 8 minuten stomen is voldoende. Ik leg ook wel eens grof gesneden prei met olijfolie afgedekt in de oven.  Zo gaart het zachtjes en je verliest geen voedingsstoffen.

Mijn recepten hebben altijd een verhaaltje erbij van de avonturen van Karin. Karin is mijn alterego die problemen heeft om op haar gewicht te blijven.

Overal in de winkels staan de paaseitjes. ‘Nou ja’, zegt ze tegen zichzelf. Dat heeft ze van haar voedingscoach geleerd. Ik vind het niet leuk maar ik moet het maar accepteren en doorgaan. Dat is de “nou ja”. Het help haar wel. Ze heeft ook thuis een paar maatregelen genomen. De paaseitjes komen er niet in voordat het echt pasen is. En als haar gezin ze wel willen eten dan doen ze dat buiten haar zicht om. Dat scheelt wel een heleboel. Ze is al 0,5 kilo afgevallen alleen al door geen suiker meer te eten. Ze pakt de prei en snijd deze in ringetjes terwijl ze verder droomt over die jurk die haar zo mooi staat als ze afgevallen is.

Herken jij jezelf hierin dan is het wellicht leuk om met meer mensen in gesprek te komen. Dat kan binnen mijn community. Je kan je hier gratis aanmelden.


Preisoep met verse kruiden & room

Ingrediënten:

 • 1 eetl. roomboter
 • 1 eetl. olijfolie
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 cm verse kurkuma
 • 200 g prei
 • 1 theel. verse oregano
 • 400 ml groentebouillon
 • 100 ml kokosroom
 • paar takjes peterselie
 • paar takjes kervel
 • paar takjes munt
 • paar takjes basilicum
 • paar takjes bieslook

Bereiding:

 1. Pel en snipper de ui. Plet en hak de knoflook. Snijd de prei in ringetjes en spoel het zand eruit.
 2. Verhit de boter met 1 eetlepels olie in een steelpan.
 3. Fruit de ui en knoflook zacht. 
 4. Roerbak de prei 5 minuten mee.
 5. Voeg zout en peper toe en de oregano, en roer 3 minuten.
 6. Roer de bouillon erdoor en laat 20 minuten zachtjes koken.
 7. Pureer in een blender of met de staafmixer de preisoep en doe terug in de pan. Voeg de kokosroom toe en warm door. Hak alle kruiden fijn.
 8. Serveer met de kruiden en druppels olijfolie.

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen