Rode kool is heel gezond
Rode kool is heel gezond
Rode kool is ontzettend gezond net als alle andere koolsoorten, nog gezonder dan groene kool. Dit komt door de concentratie anthocyanidinen die in rode kool te vinden zijn. Rode kool behoort, net zoals de bloemkool en broccoli, tot de brassicafamilie en die zitten allemaal vol met glucosinolaten en anthocyanidinen. Ik dacht dat rode kool altijd een typische wintergroenten was. Maar onlangs zag ik dat er dus ook een zomervariant is. De zomerkool, verkrijgbaar van mei tot september is iets malser dan de winterse versie die je vanaf oktober kunt kopen. Vroeger aten wij thuis vooral rodekool gestoofd met appeltjes. Het stond dan heel lang op met kruidnagel en kaneel. Tegenwoordig bereiden we de groenten steeds veel korter waardoor de voedingsstoffen beter bewaard worden.
Anthocyaan in de rode kool
Anthocyanidinen zijn een groep van polyfenolen die zorgen voor de kleuren rood, roze, paars, oranje en blauw in allerlei bloemen en vruchten. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappenAnthocyanidine zorgt ook voor een vermindering van vetophoping (vooral cholesterol) in de bloedvaten waardoor de doorbloeding van de bloedvaten wordt verbeterd. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat anthocyaan de kalkophoping in bloedvaten in tien tot twaalf weken kan reduceren tot nul. Anthocyanidinen hebben ook een ontstekingsremmende werking.De anthocyanidinen die in rode kool te vinden zijn, worden het beste door het menselijk lichaam opgenomen. Naast anthocyanidinen is ook vitamine C in veel grotere hoeveelheden in rode kool dan in groene kool te vinden, zo’n zes tot acht maal meer.
Voedingsstoffen in rode kool
Per 100 g vers
- Vitamine B1 0,07 mg
- Vitamine B2 0,05 mg
- Vitamine B6 0,15 mg
- Vitamine B11 24 mcg
- Vitamine C 55 mg
- Kalium 250 mg
- Calcium 40 mg
- Fosfor 30 mg
- Magnesium 20 mg
Zelf rode kool maken
Als je een verse rode kool koopt, zijn de krop en kleur punten waar je goed op moet letten. De krop moet min of meer gesloten zijn en de kool moet een dieppaarse glanzende huid hebben. Daarnaast voelt een verse rode kool stevig aan en heeft hij knapperige bladeren. Snijd de rode
Bewaren van rode kool
Je kunt de kool het beste bewaren op een koele, droge plaats. Voorgesneden kool blijft in de koelkast een paar dagen goed, mits je het afdekt met vershoudfolie. Je kan rode kool ook prima invriezen blancheer de kool dan eerst twee tot vier minuten in een pan kokend water. Je kunt een hele rode kool zeker één tot twee maanden bewaren op een droge, koele en donkere plaats. Gesneden kool kan niet langer dan 2 tot 3 dagen.
Kool is een levend product. Ook in de koelkast produceert deze nog vitamines. Volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit nemen de gezondheidsbeschermende glucosinolaten in gesneden rode kool zelfs aanzienlijk toe na twee dagen. Dat komt door het snijden, dit lijkt op insectenvraat voor de plant op, zodat de plant ,net als in de natuur, extra glucosinolaten aanmaakt om zichzelf te beschermen. Het snijden van rode kool een dag van te voren is dus zelfs nog beter dan de kool aansnijden vlak voor gebruik.
Is rode kool rauw eten gezond?
Om aan je twee ons groenten op je bord te komen, heb je 250 gram rauwe kool nodig. Je kunt het bakken, smoren of koken, maar ook inmaken of rauw eten zijn een optie. Als je de kool snijd ontwikkelen zich meer glucosinolaten. Dus als je de volgende dag de kool wilt gebruiken in een salade dan kan je die prima al een dag eerder klaarzetten. Met wat citroensap erover wordt de kool ook wat zachter om te eten. Lekker met sinaasappel (sap kan je erook overheen doen) en walnoten.
Rode kool gezond klaarmaken als lunchgerecht
Recept rode koolsalade met bieten en walnoten
Ingrediënten:
- 200 g rode kool
- 2 rode bieten gekookt
- 50 g walnoten
- 1 takje rozemarijn
- 4 dadels of gedroogde vijgen
- 4 eetl. walnotenolie
- 1 eetl. sinaasappelsap
- zout en peper
Bereiding:
- Snijd de kool in kwarten en snijd de harde kern eruit.
- Snijd de kool in hele smalle repen met een schaaf of keukenmachine.
- Pers de sinaasappel uit voor de dressing en rasp de schil bij de rode kool
- Meng de mosterd door de sinaasappelsap en klop er de walnotenolie door.
- Laat de dressing 10 minuten intrekken.
- Haal het velletje van de bietjes en snijd de bieten in smalle reepjes en voeg de bietjes bij de rode kool .
- Snijd de schil van de sinaasappel en snijd de partjes ertussen uit.
- Hak de walnoten grof snijd de dadels of vijgen in kleine stukjes.
- Haal de blaadjes van het takje rozemarijn en hak fijn.
- Strooi de walnoten, dadels of vijgen en de rozemarijn over de salade
- Schenk de dressing over de salade en breng op smaak met zout en peper.
Note: Rode kool kan je lang bewaren. Snijd de kool een dag eerder en laat de dressing er een nacht intrekken dan wordt de kool zachter.
Download het FoodFact met het recept hier
Tips
- Kook kool zo kort mogelijk
- Eet alleen verse rode kool
- Snijd de kool een dag van te voren
- Laat kool zacht worden in verse citroensap
Heb je geen inspiratie?
Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.
Hier vind je meer over de community van FoodSwitch
Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.
Bron:
• Cruciferous vegetables, the GSTP1 Ile105Val genetic polymorphism, and breast cancer risk. ; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18326615
• Variation of glucosinolates in vegetable crops of Brassica oleracea; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10564014
http://resource.wageningenur.nl/nl/show/Niet-meer-maar-betere-groente.htm