Spaanse hutspot

Spaanse hutspot

Hutspot werd vroeger met pastinaak gegeten. De aardappel kwam namelijk later naar Europa. In dit recept heb ik ook witte bonen toegevoegd. Dat zijn namelijk langzame koolhydraten. Bonen bevatten ook veel vezels en zijn goed voor je darmflora. Zo houd jij je bloedsuikerspiegel laag en zo blijf je beter op je gewicht.

Mijn recepten hebben altijd een verhaaltje erbij van de avonturen van Karin. Karin is mijn alterego die problemen heeft om op haar gewicht te blijven.

Tiedeldie, tiedeldie, tiedeldie. De wekker gaat een half uur vroeger dan normaal. Pfff… ze zet dan ding meteen uit. Fijn hoor al die goede voornemens.

‘To Eat Or Not To Eat’, denk ze hardop.

Ze staat wat eerder op om de oefeningen te doen zodat ze wat meer trek heeft om te ontbijten. Iedereen van het gezin is al weg dus het is lekker rustig beneden. Ze loopt de trap af langs de spiegel en het lijkt wel of haar hoofd is ontploft. Haar haren staan alle kanten op, ze strijkt ze een beetje plat met haar hand en kijkt naar zichzelf. Langzaam tilt ze haar T-shirt op en kijkt naar haar buik.

‘Tjeezu… laat maar’, mompelt ze en ontmoedigd gaat ze tussen de ontbijtresten aan tafel zitten.

Ze zit al 10 minuten in haar kopje thee te staren. Vanavond hutspot met witte bonen en pastinaak een recept uit de FoodSwitch.

Hutspot is wel een van haar favorieten gerechten. Ze houd erg van stamppotten. Dit recept is met langzame koolhydraten. Hopelijk is het net zo lekker als met aardappelen. Ze raapt alle moed bij elkaar trekt haar ochtend jas uit en gaat met de oefeningen beginnen.

Herken jij jezelf hierin dan is het wellicht leuk om met meer mensen in gesprek te komen. Dat kan binnen mijn community. Je kan je hier gratis aanmelden.


Spaanse hutspot

Ingrediënten:

 • 200 g witte bonen gekookt
 • 100 g mager rookspek
 • 200 g winterwortelen
 • 200 g pastinaken
 • 1 grote ui
 • zout en peper

Bereiding:

 1. Bak de dobbelstenen gesneden spek uit
 2. Pel de ui en snijd grof en bak 2 minuten mee met het spek.
 3. Schil de wortel en de pastinaak en snijd in kleine blokjes.
 4. Stoom de wortel en de pastinaak in 7 minuten zacht.
 5. Schep de wortel, pastinaak, bonen, ui en spek door elkaar.
 6. Prak het een beetje en roer alles door elkaar.

Hutspotrecept uit ‚Eenen seer schoonen ende excellenten Coc-Boeck’, gedrukt te Dordrecht in 1601.

De recepten zijn geschreven voor 2 personen. Je kan ze makkelijk verdubbelen voor 4 personen of halveren voor als je alleen eet. in de receptuur geef ik de hoeveelheid bonen aan die gekookt zijn. De keus voor bonen uit blik versus bonen weken en koken laat ik aan jou. Evenzo met het gebruik van bouillon uit pot, blokje of misschien trek je wel je eigen verse kippenbouillon. Gedroogde bonen kan je zelf weken, koken en bewaren in de vriezer. Zo heb je altijd een voorraad in huis.

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen