21 Tips om na het afvallen niet weer terug te vallen!

Begin je wel 10 keer per jaar opnieuw met afvallen en val je ook steeds weer terug. Ga jij ook steeds van dieet naar dieet.  Ik heb daar ook lang last van gehad maar heb ontdekt hoe ik mijn gewicht stabiel kan houden. Ik ben nu 57 en in de overgang en ik wordt geen spat dikker.

Heb jij ieder dieet al geprobeerd en kom je toch steeds weer aan? Waar moet je beginnen en wat kan je zelf hieraan doen?

Blijf je steeds maar vast zitten omdat je denk dat je het niet volhoud. In mijn training leer ik je om je ideale gewicht blijvend vast te houden. Je valt niet meer terug en toch kan je lekker eten.

In dit blog heb ik voor jou 21 tips die jou kunnen helpen om op je gewicht te blijven

      1. Anders eten begint met anders denken.
      2. Blijvend afslanken zit tussen je twee oren.
      3. Het herkennen van je eetgedrag
      4. Hoe ga je om met verleidingen?
      5. Anders te denken over eten
      6. Je bent weer aangekomen
      7. Val jij steeds weer terug nadat je bent afgevallen?
      8. Neem deze stappen en je zal blijvend afvallen
      9. Snacken mag af en toe
      10. Haal andere boodschappen in huis
      11. Met langzame koolhydraten kan je goed afvallen
      12. Gezond en snel wilt afvallen
      13. Waarom is gezond eten duur?
      14. Afvallen zonder dieet plan
      15. Jouw doel bereiken.
      16. Vijf fouten die je maakt bij het vaststellen van je doel.
      17. Maak een goede planning om je aan je dieet te houden
      18. Stappenplan om je planning te maken
      19. Hoe werkt een verandertraject
      20. Volhouden van je dieet
      21. Cognitieve gedragstherapie

Met andere gedachten hou jij elk dieet vol

1. Anders eten begint met anders denken.

Door je denkwijze te veranderen kan jij voorgoed op je ideale gewicht blijven. Na het afvallen val je dan niet meer terug naar je oude gewicht. Je gedachten kunnen hierbij een grote rol spelen. Als jij steeds denkt: ‘ach dat ene koekje, ik heb er zo’n trek in’ of ‘Ik zal het toch niet volhouden’. Dan is dat je ondermijnende gedachte waardoor je steeds de mist in gaat.

2. Blijvend afslanken zit tussen je twee oren.

Vanuit deze filosofie ben ik mijn training gaan opzetten. Je besluit immers zelf of je iets al dan niet in je mond stopt. Het is daarom belangrijk dat je eerst een goed beeld krijgt van jezelf en wat er in je gedachten afspeelt wanneer je aan eten en afslanken denkt. Een goed plan kan je helpen op een gezonde en effectieve manier af te vallen door uitgebreide coaching en mentale oefeningen.

Wat zijn jouw drijfveren? Hoe kun jij ze aanpakken? Dat is waar het in mijn trainingen over gaat.

  • Heb je ondermijnende gedachten waardoor je meer of andere dingen eet dan je wilt?
  • Plan jij je eten niet en koop je maar lukraak wat in de supermarkt
  • Begin je steeds weer met een gezond eten en na drie dagen eet je pizza
  • Heb je moeite met nee zeggen?

3. Het herkennen van je eetgedrag

De eerste stap in het veranderen van je voedingspatroon is dan ook het herkennen van je eetgedrag. Als je eet zonder dat je dat eigenlijk wilt dan eet je misschien om bepaalde gevoelens te onderdrukken.

Om je verdriet niet te voelen, je eenzaamheid te verdringen of om je stress of vermoeidheid te verdoezelen. De meeste vrouwen onder ons hebben een of meerdere diëten gevolgd, met niet altijd het gewenste, blijvende resultaat. Als je dan weer faalt ben je weer zo teleur gesteld in jezelf.

4. Hoe ga je om met verleidingen

 

Op feestdagen worden we blootgesteld aan allerlei verleidingen. Met pasen komen de paaseitjes. In de zomer drinken we vaker een wijntje op het terras met wat lekkers erbij. De decembermaand stroomt over van de lekkernijen en als je dat allemaal gehad hebt dan komen alle nieuwjaarsborrels weer voorbij. De verjaardagen van familie en op het werk. Van werk naar huis met de trein dan zie je op het station ook allemaal lekkere koolhydraat rijke hapjes die allemaal lekker ruiken.

Maar wat als jij je nu bewuste bent van al die valkuilen? Dan kan jij je daarop voorbereiden. Als jij een zakje nootjes bij je hebt als je onderweg bent dan zal je zien dat je veel minder moeite hebt om al die lekker geurende hapjes te laten staan.

 

  • Bewust zijn van je gedachten
  • Je stopt niet zomaar onbewust van alles in je mond
  • Je houd je aan je eetplan

5. Mag ik nooit meer iets lekkers eten?

Dat zou toch niemand volhouden. Dat betekent niet dat je nooit meer een toastje mag of een keer een lekker frietje (dat is mijn ‘guilty pleasure’) Je mag gerust je lekkerste stuk taart eten. Maar je zal zien dat als jij al heel lang van de suikers af bent je dat stuk taart of die koekjes lang niet meer zo bevredigend zal ervaren als vroeger. Je zal genieten van het moment maar daarna gewoon weer doorgaan met je nieuwe, ondertussen ingesleten eetpatroon is het beste.

Eet als tussendoortje een handje noten, stukje fruit of rauwe groenten.

 

6. Je bent weer aangekomen

Je bent eindelijk die kilo’s kwijt nadat je heel erg je best hebt gedaan om minder te eten en geen suiker meer te nemen. Je bent meer gaan bewegen en na drie maanden ben je eindelijk 5 kilo afgevallen. Zo eindelijk kunnen de ‘teugels’ weer wat losser. Je neemt weer een toastje een extra wijntje. Je denkt dat het nu toch wel weer kan want je bent tenslotte afgevallen. Maar na nog eens drie maanden zit het er weer allemaal aan. Je gaat op de weegschaal staan en die geeft een getal aan waar je niet blij van wordt. Waarschijnlijk ben je weer terug bij je oude eetpatroon en daar ben je tenslotte van aangekomen.

Het overkomt je steeds weer en je bent het gejojo zo zat. Een schrale troost je bent niet de enige. Maar waarom lukt het die ander dan wel en waarom val jij steeds weer terug nadat je bent afgevallen. Hieronder geef ik je 4 tips om op je gewicht te blijven.

4 Tips om op je gewicht te blijven

  1. Val langzaam af. Je hebt de meeste kans op blijvend succes als je op een rustige manier bent afgevallen, omdat je dan goede eetgewoontes aanleert en de stofwisseling minder gaat schommelen.
  2. Ga meer bewegen. Minstens één tot anderhalf uur per dag bewegen zorgt ervoor dat je verbranding naar een hoger peil gaat.
  3. Eet veel groenten. Succesvol afvallen is het blijvend veranderen van de eetgewoontes. Het geluk zit daarbij in een klein hoekje! Kleine stapjes zijn gemakkelijk vol te houden zijn. Eet s’avonds wat meer groenten en wat minder koolhydraten.
  4. Wees bewust van je gedachten. Ruim 40 procent van de mensen met overgewicht zijn zogenoemde emotionele eters. Het is moeilijk, maar als het lukt om dit mechanisme aan te pakken, dan is het veel simpeler om op gewicht te blijven.
  5. Val jij steeds weer terug nadat je bent afgevallen? Wellicht komt dat doordat je je gedachten op de ‘verkeerde stand’ hebt staan. Oude patronen doorbreken is een lastige klus maar als je weet hoe het werkt dan kan je alles veranderen. Je hersens zijn flexibel om iedere verandering tot een blijvende verandering te maken.

8. Neem deze twee stappen en je zal blijvend afvallen

Om nu werkelijk de grote verandering te maken heb je twee dingen nodig een praktische stap en een gedachte switch. Ik zal je het uitleggen. Heel simpel.

  1. Praktische stap
  2. Ondermijnende gedachten aanpakken

De praktische stap is dat je ervoor zorgt dat je een plan hebt gemaakt en de juiste boodschappen in huis hebt. Als laatste maar niet onbelangrijk is dat je doel vaststaat. Daarover meer onderaan in dit blog hoe jij het beste je doel kan bepalen. Lees bij punt 17 hoe jij een goed plan kan opstellen.

Je ondermijnende gedachten zoals  ‘ik begin morgen wel’ die zorgen er voor dat je weer een reden hebt om vandaag dus niet te hoeven beginnen en je dus dat stukje taart best wel mag. Lees daar meer over bij punt 21.

9. Snacken mag af en toe

Hoe zit dat met de rest van het gezin. Die geef je een eigen box met hun favorieten lekkers die ze op een plek zetten waar jij niet komt. Weet wel dat het voor hun ook niet goed is. Bepaal daarom een soort wekelijks ‘snackportie’. Ze kunnen dan zelf bepalen wanneer ze dat eten. Eten ze alles binnen twee dagen op dan wordt het niet meer aangevuld. Zo leer je ook omgaan met af en toe iets lekkers eten. Voordeel is ook dat je ziet hoe vaak en hoeveel je eet van al die snoeperijen.

 

Als je de 80-20 regel aanhoud dan weet je dat het niet erg is om af en toe iets lekkers te eten.

10. Haal andere boodschappen in huis

Weet je dat gezond eten helemaal niet duur hoeft te zijn? Als je met de seizoenen mee eet ben je altijd voordeliger uit. Het is ook duurzamer, maar waarom zou je boontjes eten uit Kenya in de winter?

Daarom heb ik recepten ontwikkeld op basis van de FoodSwitch formule. Hierdoor is een deel van je planning al gedaan. Je weet wat je eet en de boodschappenlijst zit erbij. Dus alle gezonde dingen haal je zo in huis. Met de recepten erbij kan je het makkelijk maken. Zo , dat scheelt je een boel tijd in je planning.

  • Bevatten langzame koolhydraten
  • Je eet met de seizoenen mee
  • Veel variatie met verse groenten
  • Je weet dat het gezond is
  • Alles kan je gewoon in de supermarkt kopen
  • Je hoeft je niet in etiketten te verdiepen
  • Met wekelijkse boodschappenlijst

11. Met langzame koolhydraten kan je goed afvallen

Langzame koolhydraten houden namelijk je bloedsuikerspiegel laag. Hierdoor heb jij de hele dag door voldoende energie en zijn de dips verleden tijd. Je hebt dan minder snel trek in producten met suiker.

Dus in mijn recepten kom je daarom veel peulvruchten tegen zoals linzen en bonen.

  • groene linzen
  • bruine linzen
  • rode linzen
  • kikkererwten
  • witte bonen
  • kidneybonen

Deze bonen week en kook ik zelf. Na het koken leg ik ze op een theedoek om te drogen en dan gaan ze in de vriezer. Zo heb je ze altijd klaar liggen om ze te gebruiken zowel bij lunch als avond eten. Lees hier in mijn blog meer over bonen.

Nou wil je wel gezonder gaan eten en je wilt definitief van die overtollige kilo’s af. Met mijn recepten erbij gaat dat een stuk makkelijker daar je wekelijkse inspiratie krijgt en een boodschappenlijst. Je hoeft ook internet niet meer af te struinen op zoek naar recepten. Scheelt je een heleboel tijd. Je kan ook je boodschappenlijst invoeren bij een van de grote supermarkten die bezorgen het dan bij jouw thuis gelijk met je andere boodschappen. (Zo hoef je geen dure box aan te schaffen)

12. Gezond en snel wilt afvallen

Je gaat ook makkelijker meer groenten eten. Groenten zijn ook een goede bron van vezels, vitamines en mineralen. Met mijn achtergrond als kok heb ik heerlijke recepten met groente gemaakt. Vaak is dat wel het probleem hoe je nou op een lekkere manier meer groenten gaat eten.

  • Dus als je minder koolhydraten gaat eten en meer groenten dan krijg je veel meer voedingstoffen en vezels binnen.
  • Langzame koolhydraten (peulvruchten, bonen en linzen), toevoegt aan je salade tussen de middag dat geeft een lang verzadigd gevoel en houd je bloedsuikerspiegel laag.
  • Andere tussendoortjes zoals een appel met wat amandelen, kleine snoeptomaatjes met een ei of een avocado met wat walnoten

Ik ben geen diëtiste van wie je niets mag maar een voedingsdeskundige die van lekker eten houd.

Quinoa met broccoli en taugé en makreel

13. Waarom is gezond eten duur

Ik vind van niet. Je eet met de seizoenen mee, dan is het altijd een stuk goedkoper. Bonen en linzen zijn producten die helemaal niet duur zijn en die je makkelijk op voorraad kan hebben (zie mijn blog over bonen). Je eet minder vlees door de lekkere vegetarische recepten die erbij zitten. Als je vlees eet (het liefst kip) koop dan een goed stukje vlees bij de biologische- of scharrelslager. Je betaald iets meer maar je krijgt kwalitatief veel beter vlees. Koop lekker verse vis van het seizoen. Rode poon, verse makreel, schol of tarbot. Vraag het aan je visboer.

 

 

 

 

Waar bespaar je op:

  •  eet minder vlees
  •  eet groenten van het seizoen
  •  geen chips en andere zoutjes
  • drinkt geen frisdranken maar water
  • kant en klaar maaltijden die altijd vol met zout zitten

Dat scheelt je echt veel geld. Ga ook eens naar de plaatselijke markt daar koop je je groenten vaak ook veel goedkoper en het hoeft echt niet allemaal biologisch te zijn.

14. Afvallen zonder dieet plan

Dat is de volgende stap nadat je alle juiste boodschappen in huis hebt gehaald. Veel mensen beginnen zomaar zonder een plan. Hierdoor gaat het de eerste week goed en daarna val je weer terug en laat je het maar zitten.

  • Een goed plan is belangrijk als je blijvend wil afvallen
  • Kies een goed eetplan, zoals dat van FoodSwitch
  • Maak tijd en energie vrij
  • Plan wat je wanneer gaat eten
  • Zoek steun bij een vriend of vriendin
  • Leer omgaan met teleurstellingen
  • Teveel eten is een tijdelijk probleem dat je kan oplossen
  • Leer omgaan met honger en eetdrang
  • Stop met emotioneel eten
  • Geef jezelf complimenten
  • Bewust zijn van je gedachten

Wat hieraan ten grondslag ligt zijn je ondermijnende gedachten. Welk dieet je nou wilt volgen als je denken ‘de verkeerde kant op staat’ dan zal het je nooit lukken om je patroon te veranderen. Wil je hiermee kennis maken dan heb ik voor jou een korte cursus gemaakt met begeleidende emails zodat jij al gelijk kan beginnen. binnenkort verschijnt hier de link.

Probeer de problemen te zien als uitdagingen die je kan omarmen. Het tegenkomen van jezelf is een heel leerzaam traject. Het geeft je inzicht in hoe jij bent, wat je moeilijk vindt. Je ontdekt nieuwe potenties die wellicht verborgen zijn geweest.

Ben je iemand die veel suiker, pakjes en zakjes van Knor en Maggie eet dan ontwikkel je een smaak vervlakking. Je gaat ook nieuwe smaken ontdekken want als je gezonder gaat leven, eten en drinken dan onderga je een detox. Hierdoor zal je geur en smaak zuiverder worden.

15. Jouw doel bereiken.

Als eerste is het van belang wat je wilt bereiken. Steven Covey zei: “Begin with the end in mind”. Logisch toch? Hierdoor kan je jouw eigen weg uitstippelen naar je doel. Hieronder vindt je een paar vragen die je hierbij op weg kunnen helpen om jouw doel te bereiken.

  • Hoe zou jij jezelf willen zien?
  • Hoeveel wil jij straks wegen?

Ga eens fantaseren hoe jij eruit zou willen zien als je op je ideale gewicht bent.

Gedachten als “dat is toch maar fantasie” of “dat zal ik nooit bereiken” of welke andere ondermijnende gedachten er ook voorbij komt. Die gedachten laat je voorbij drijven. Je hebt daar namelijk niets aan. Blijven ze zeuren dan probeer je je ademhaling te volgen. Concentreer je op je inademing en je uitademing. Neem er gerust even je tijd voor.

 

 

 

16. Vijf fouten die je maakt bij het vaststellen van je doel.

Geen doel. Grootste oorzaak hier achter is dat het niet helder is wat je precies wilt bereiken. En als je niet weet wat je (precies) weet, is het lastig doelen stellen en daarmee doelen halen.

Te algemene doelen“Ik wil graag afvallen”, Dit is een doel dat die niet specifiek genoeg is. Hoeveel kilo wil je afvallen? en waneer wil je dat bereikt hebben.

Het waarom. Maar wáárom wil je deze doelen eigenlijk behalen? Het is belangrijk deze achterliggende reden helder te krijgen. Urgentie zorgt er voor dat je in actie komt, harder werkt, en het beste uit jezelf haalt.

Geen goed plan. Een veelvoorkomende fout is dat mensen gewoon aan de slag gaan. Hierdoor zal je snel terugvallen in je oude eetpatroon.

Verslapping Het kan zijn dat je ondertussen een prima plan hebt om jouw doel te behalen. Maar pas op; je bent er nog niet! Het kan zomaar zijn dat je ineens afgeleid wordt door alles wat er om je heen gebeurd. Je hebt een keer niet zo’n zin om te koken, je hebt het even te druk, je doet het later wel. Genoeg valkuilen op je weg.

Met onderstaand 5 stappenplan ga je er zeker komen

1. Focus. Wat wil je bereiken? Hoeveel kilo wil je afvallen en waneer wil je dat bereikt hebben. Zorg dat je dit heel helder voor ogen hebt (of visualiseer het). Schrijf dit op en hang het op een plek op zodat je het ook ziet.

2. Stel jezelf uitdagende en haalbare doelen
Zorg dat je doelen uitdagend zijn, dat je geprikkeld wordt uit je comfortzone te komen. Je doel van 5 kilo afvallen te vertalen naar een veel betere formulering is: “Ik wil 5 kilo afvallen, daarom zorg dat ik de komende 21 dagen elke dag meer groenten eet en minder koolhydraten. Maak het dan meteen concreet door in je weekplan op te schrijven welke groente je eet en koop daar ook voldoende van.

3. Maak een goed actieplan
Als jij je focus hebt en een haalbaar doel gesteld hebt dan kan je een plan maken hoe je dat wilt gaan bereiken.

4. Maak kleine stapjes en grote vorderingen
Als je jezelf een doel hebt gesteld, kan het zijn dat je denkt: “Ik wil dit echt heel graag halen, maar hoe ga ik dit in vredesnaam halen”? Gefeliciteerd, je hebt jezelf in ieder geval een uitdagend doel gesteld! Door zaken op te splitsen in kleine behapbare brokken zie je sneller resultaat en weet je dat jouw uitdagende doel haalbaar is.

5. Vinger aan de pols
Je gaat nu dus stapje voor stapje aan de slag met jouw doel. Hierbij is het belangrijk dat je regelmatig even terugkijkt: welke acties heb je ondernomen, wat heb

16. Hoe houd je het vol

Je maakt hierdoor een commitment met jezelf. Hierdoor houd je het beter vol. Het herinnerd je eraan wat je wilt en als je weet waarom je het wilt dan kan je het ook echt gaan bereiken.

Hang het op een plek zodat je het dagelijks ziet.

Schrijf zoveel mogelijk punten op die je nu al weet waarom het je tot nu toe nog niet is gelukt. Iedere keer als je er een hebt opgeschreven dan zet je alvast het volgende nummer eronder. Dat is een klein trucje voor je brein waardoor je geneigd bent om ook achter dat nummertje iets te gaan schrijven. Het stimuleert je brein tot nieuwe punten.

1. Ik eet steeds te veel

2. Ik hou het nooit vol

3. ik eet te veel

4. . . . .

Welk punt kan je al meteen zonder moeite veranderen.

Zo maak je kleine stapjes die je ook vol zal houden. Pas als je dit onder de knie hebt dan neem je de volgende stappen.

Maak kleine stappen

17. Maak een goede planning om je aan je dieet te houden

Je kan je week volplannen met veel activiteiten maar waarom zou je. Neem je rust en tijd voor jezelf dan gaat je stressniveau omlaag. Door te veel stress maak je hormonen aan die ervoor zorgen dat je niet afvalt. Blog Stress en hormonen

Zorgen voor jezelf is belangrijk. Vooral de vrouwen onderons zijn altijd bezig met het zorgen voor een ander waardoor we weleens onszelf vergeten. De eerste keer dat je dit doet zal het je wel wat tijd kosten. Maar je zal zien dat als je het een paar keer doet het je steeds sneller doet en in 5 minuten klaar bent.

Een goede planning is heel erg belangrijk. Anders is de kans groot dat jij weer de mist in gaat en dat is wat je nu juist niet wil. Hierin kom je natuurlijk ook weer ondermijnende gedachten tegen.

  • Ik kan het wel zonder planning
  • Het kost me te veel tijd.
  • Ik heb het veels te druk

Eerst moet je inzicht krijgen in hoe je week eruit ziet. Dit is best een klus neem hier voor je tijd. Ga er op een vrij moment van de dag er eens lekker voor zitten. Dit is belangrijker dan je denkt. Hierdoor krijg je inzicht in je leven en de drukke dagen die je hebt. Dit zal je veel inzicht geven in waar je knel komt te zitten. Daarna ga je kijken hoe je die momenten die niet lekker lopen kan veranderen.

Richt je leven in zoals jij het hebben wilt om je doel te kunnen bereiken.

18. Stappenplan om je planning te maken

1. Zet je werkdagen in de agenda

2. Bekijk je activiteiten. Zijn er dingen die je kunt schrappen. Prioriteiten stellen is hierin erg belangrijk. Kies alleen voor de dingen die echt voor jou belangrijk zijn.

3. Plan drie dagen in waarop je tijd hebt om te koken. Dit zijn heilige dagen en blok ze. Op deze dagen kan je FoodSwitch koken.

4. Waneer heb je geen tijd om te koken? Kan je iemand uit je gezin laten koken? Wat kan je doen om tijd vrij te maken? Blijf denken in mogelijkheden. Schrijf de mogelijkheden op. Maak hiervan een lijst dan kan je wekelijks hieruit kiezen.

5. Plan een uurtje in om met je gezin de week door te nemen. Wie haalt de boodschappen of laat je ze bezorgen. Wanneer kookt er iemand anders. Wat eet je op de dagen als je geen tijd hebt.

6. Schrijf elke dag op wat je eet. Hou hierbij uiteraard rekening met je gezin.

7. Maak een boodschappenlijst van wat je voor de hele week nodig hebt. Voor FoodSwitch recepten zit er een boodschappenlijst bij de recepten.

8. De tijd die je kwijt ben aan dit alles bijhouden dit plan je dus ook in. Vergeet niet de weekplanning maken ook in te plannen.

19. Hoe werkt een verandertraject

Je hebt je doel bepaald en je weet waarom je blijvend wilt afvallen.

Richt je niet te veel op afvallen en vertrouw erop dat dit proces je meer gaat brengen dan het volgende crashdieet.

Stel je open voor het veranderproces en weet dat het geleidelijk gaat. Zo bereik je ook je doel.

Alsje wilt veranderen met je voeding dan zijn er heel veel dingen die ineens anders moeten. Als je al die stappen in een keer gaat doen dan houd je dat ook nooit vol. Eigenlijks best logisch. Begin dan om te kijken welke dingen je als eerste makkelijk kan aanpassen.

  • Dat kan heel simpel zijn dat
  • Je begint met minder suiker in je koffie en thee
  • Je toetje doordeweeks niet meer nemen
  • Wat vaker de trap en de fiets nemen

Daar hoef je in principe weinig moeite voor te doen. Maar doe dan dat ook. Hou dat drie weken vol en kijk hoe dat gaat. Pas als je het gevoel hebt dat het zit dan neem je een volgende stap.

 

Er is veel onderzoek gedaan naar veranderingen. John C. Norcross heeft dit alles teruggebracht naar 5 stappen.

  1. Maak je klaar
  2. Maak een plan
  3. Onderneem actie
  4. Beheers je uitglijders
  5. Volhouden

Eigenlijk best logisch. Het is net als met hardlopen. Als je wilt gaan sporten maar je hebt niet de juiste spullen in huis dan zal je nooit gaan beginnen en dat is dus je klaarmaken om de stap te nemen.

Als jij gezond wil gaan eten en je hebt het niet in huis dan lukt het je ook niet. Staat je keukenkast vol met snoep ,chips en koekjes dan heb je niet de juiste sfeer voor jezelf gecreëerd om te beginnen.

Zo zal je geen actie gaan ondernemen en sta je dagelijks bloot aan allerlei verleidingen dan is het weer gedoemd om te mislukken.

20. Volhouden van je dieet

Het is onlangs zelfs wetenschappelijk bewezen dat vrouwen minder eten wanneer zij opschrijven wat ze op een dag eten. Voor het onderzoek, dat is gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, is een jaar lang een groep van 123 vrouwen tussen de 50 en 75 jaar gevolgd. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die consistent hun eetschema hadden bijgehouden bijna drie kilo meer waren afgevallen dan de vrouwen die dat niet deden.

21. Cognitieve gedragstherapie inzetten bij het afvallen

Cognitieve gedragstherapie is een psychotherapie die je voornamelijk door oefeningen leert om anders tegen lastige situaties aan te kijken en om er anders mee om te gaan. De gedachten en het daar uit voortkomend gedrag die houden de situatie in stand.

[tweet] Dus als jij je bewust word van je gedachten dan kan je die gaan veranderen. Dat kunnen ondermijnende gedachten zijn waardoor jij nooit zal afvallen.

Als jij je denken over eten dus nooit verandert, dan hou je geen enkel dieet vol

Zelfvertrouwen zit tussen je oren

Leer hoe je met zelfvertrouwen kan afvallen en op gewicht blijft. Doordat jij je ondermijnende gedachten aanpakt kan jij je problemen overwinnen. Niet alleen je gedachten over eten kan je veranderen maar ook hoe je over je zelf denkt.

Wat zijn ondermijnende gedachte? Ondermijnende gedachten zijn gedachten die ervoor zorgen dat je de verandering niet hoeft aan te gaan. Ze houden je vast in je oude patroon. Als je steeds tegen jezelf zegt dat het je toch niet gaat lukken dan is dat een ondermijnende gedachte.

Die gedachte zorgt ervoor dat als jij net bent begonnen met lijnen en je hebt in die week een feestje gepland je eigenlijk al tegen jezelf zegt dat je het niet gaat volhouden. Maar als je die gedachte omzet naar ik heb een feestje en dan eet ik dat en dat niet. Maar wel dit en dit. Dan heb je met jezelf al een afspraak gemaakt.

Welke ondermijnende gedachten zijn er:

  • Ik heb geen tijd om steeds te gaan zitten voor een maaltijd
  • Ik eet alleen deze enen keer staand
  • Ik vindt het raar om mezelf een compliment te geven.
  • Ik kan het wel alleen
  • Ik wil niet aan anderen vragen om dingen te veranderen
  • Ik hou niet van plannen ik kijk liever gewoon hoe het loopt.
  • Ik hou het toch niet vol
  • Ik mag nooit meer iets lekkers eten

Wellicht herken je er een aantal of kan je ze zelf nog wel aanvullen met enkele gedachten die jij hebt.

Verander je hersenen, creëer de werkelijkheid die je wenst.

Hersenen zijn geen vaststaand gegeven. Je hoeft het niet de rest van je leven te doen met de hersenen waarmee je geboren bent. Er is een nieuwe wetenschap aan het groeien die iedereen in staat stelt de gewenste werkelijkheid te creëren. Joe Dispenza heeft  hier veel onderzoek naar gedaan. De wetenschap laat hij ook steeds meekijken en mag ook onderzoek doen bij veel mensen die hij traint.

21. Je denkt dat je gezond eet

Uit een studie blijkt dat 94,88% van de mensen vindt dat ze gezonder eten dan een gemiddeld persoon. Dit is natuurlijk een absurd hoog aantal. Helemaal als je bedenkt dat bijna de helft van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht (bron)

Waar gaat het dan mis? Veel mensen denken dat ze gezond eten, terwijl ze dat eigenlijk niet doen. Daarom is het opschrijven van wat je eet ook zo belangrijk. We vergeten vaak de ongezonde tussendoortjes.

Een groot percentage mensen die niet meer afvallen, eten nog steeds ongezond of krijgen te veel koolhydraten en calorieën binnen.Ook staat niet iedereen stil bij de verborgen suikers in fruitdranken. Je denkt dat je iets gezonds drinkt, maar in werkelijkheid zitten de meeste fruitdranken vol met suikers. Naast de natuurlijke suikers uit vruchtensap is daar vaak nog eens extra suiker aan toegevoegd.

Deze extra calorieën worden bovendien niet door het lichaam gezien als volwaardige calorieën. Met andere woorden, de behoefte om te eten blijft, ook al heb je een halfuur daarvoor honderden (lege) calorieën gedronken (bron). Veel mensen eten wel groenten maar als je een gezin hebt van vier personen dan heb je een kilo groenten per dag minimaal nodig. Veel mensen komen daar niet aan.

Dit zijn mijn regels

Eet bij iedere maaltijd een behoorlijke hoeveelheid eiwitten (kunnen ook plantaardige eiwitten zijn) en groenten.

  • Als je rond 4 uur trek hebt neem dan wat nootjes of een gekookt ei
  • Eet tijdens het koken lekker stukjes rauwe groenten
  • Neem in een restaurant een salade als voorgerecht en laat het brood weghalen.
  • Eet meer groente bij je lunch
  • Eet meer dan 400 g groenten op een dag
  • Gebruik olijfolie, kokosolie en roomboter
  • Bewaar je restjes groente voor je lunch van morgen
  • Eet niet te veel koolhydraten als je wilt afvallen.
  • Eet meer bonen en linzen die zorgen voor een lang verzadigd gevoel.
  • Maak voor je ontbijt een groenten omelette
  • Neem nootjes mee voor onderweg als je trek hebt

Trucjes bij een buffet

  • Je eet niet het toastje op maar alleen het beleg.
  • Je eet alleen stukjes kaas zonder brood
  • Is het zoveel mogelijk groenten op je bord
  • Kies voor vis en kip
  • Neem geen nagerecht
  • Eet geen brood

Regels voor de keus van een nagerecht

Eigenlijk geen keus. Stop met het eten van toetjes die vol zitten met suiker.

Ben je ergens anders dan kan je deze regels gebruiken.

  • Het moet zelfgemaakt zijn dat is extra lekker
  • Het moet je lievelings nagerecht/ taart zijn
  • Je moet er volledig van genieten zonder schaamte en zonder schuldgevoel
  • Je eet geen toetjes, nagerechten, of taart als het van slechte kwaliteit is.
  • Wil je toch per se iets zoets eten. Neem dan een klein puntje van de taart.
  • Mijn gedroogde vijgen, abrikozen of een dadel mee naar het feestje en eet dat ook bij je koffie.

In een restaurant

  • Als je uit eten gaat neem je nooit het brood laat het weghalen.
  • Wil je toch iets eten vraag dan om een schaaltje met olijven
  • Bestel kip of vis met extra groenten erbij
  • Neem geen frietjes
  • Neem een voorgerecht met veel groenten zoals een grote salade
  • Vermijd zoveel mogelijk koolhydraten

Neem geen nagerecht, bestel een lekkere cappuccino. Vaak serveren ze daar toch een kopje of een bonbon bij. Neem die gerust en geniet ervan.

‘Last but not Least’.Vermijd Italiaanse restaurants. Daar eet je zoveel koolhydraten. Eet niet bij McDonald’s dat hoef ik niet uit te leggen toch?

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.