Asperges kan je op verschillende manieren klaarmaken

Asperges kan je op verschillende manieren klaarmaken

Asperges kan je op verschillende manieren klaarmaken. Asperges zijn verkrijgbaar in de witte, groene en ook paarse variant te koop. Beide soorten kan je grillen, bakken, stomen, de groene en de paarse kan je ook nog rauw eten.  De groene- en paarse asperge hoef je niet te schillen. Soms doe ik dat wel alleen aan de onderkant daar dat stuk iets stugger is. Je breekt er wel het onderste harde stukje vanaf met je handen, hierdoor breekt het vanzelf waar het houtige ophoudt. Onderaan het artikel vind je eenpdf  ‘FoodFact Asperge’ met een heerlijk recept erbij.

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte-, groene- en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien.

De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, gebouwd rond 2750 v.Chr. Ook de Romeinen wisten de groente twee eeuwen voor Chr. al te waarderen.

Ze behoren tot de familie van de lelie. Er zijn zo’n 300 verschillende soorten waarvan er twintig eetbaar zijn. De meest bekende zijn de witte- (groeit ondergronds en in het donker), de groene- en de paarse asperge.

  • mooie rechte stengel
  • vast gesloten kop
  • snijvlak dat niet is uitgedroogd of verkleurd

De asperge is caloriearm en bevat veel vezels, vitaminen en mineralen. Omdat de witte asperge onder de grond en in het donker groeit, zijn er weinig pesticiden op deze groente te vinden.

Ze worden gezien als een ontstekingsremmene groente omdat het een unieke combinatie aan vitaminen en mineralen bevat genaamd saponinen.

  • vitamine K
  • vitamine A.
  • vitamine B11
  • vitamine B1
  • vitamine C
  • vitamine B2
  • vitamine E
  • vitamine B3
  • Vitamine B6
  • vitamine B5

  • ijzer
  • koper
  • mangaan
  • molybdeen
  • kalium
  • fosfor
  • zink
  • magnesium
  • seleen
  • calcium

Foodfact

FoodFact Asperge

Ik heb een community waar je in contact kan komen met andere mensen die ook gezonder willen eten. Waar je elkaar kan motiveren en inspireren. Bovendien heb ik daar ook veel recepten staan die jou kunnen helpen om gezonder te eten.  De boodschappenlijst zit er ook bij zodat jij alles in huis hebt om die recepten te maken.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook. Ik help je verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen