Pindakaas maar welke is nou de beste?

Pindakaas is denk ik wel het meest bekende smeersel onder ons volk. Vele zijn er groot mee geworden en vele mooie reclames over dit voedzame smeersel zijn er gemaakt. Wie herinnerd zich niet de ‘petje pitamientje’ reclame. Heel Nederland smolt voor dit kleine ventje. In dit blog heb ik voor jou een aantal soorten pindakaas op een rij gezet zodat het duidelijk is wat er allemaal inzit. Ook kan je lezen hoe je makkelijk zelf heerlijke notensmeersels kan maken.

Wat is jouw favorieten pindakaas?

Laat het in de reactie hieronder weten.

Pindakaasdag

Nationale Pindakaasdag? Ja, het bestaat. Al had ik er nooit van gehoord. Volgens de pindakaasliefhebbers is er in ons land nog nooit uitgepakt met de pindakaasdag. Dit is de eerste keer in Nederland. Waarom dat nou opgezet is? Geen idee, maar het is wel een goede aanleiding om wat meer te schrijven over deze aardnoot.

Wat is eigenlijk een pinda?

Oorspronkelijk komt pindakaas uit Amerika en is het in de voedselpakketten na de oorlog overgewaaid naar Nederland. De pinda (Arachis hypogaea), ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd, is, ondanks al deze namen, botanisch gezien geen noot, maar een peulvrucht. De pindaplant behoort zoals alle peulvruchtdragenden tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae oftewel Fabaceae). De pina wordt aardnoot genoemd daar hij onder de grond groeit, in de aarde dus.

Zoals bij andere planten bevindt de bloem zich bovengronds, en daaruit ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Daarna ondergaat de vrucht een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer en boort zich in de grond. Dit deel van de stengel wordt een gynofoor of stamperdrager genoemd. Onder de grond rijpt de vrucht en gaat vervolgens, onder natuurlijke omstandigheden, over tot ontkieming.

De pindaplant is een eenjarige plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika en door de Spanjaarden in de 16e eeuw in tropische en subtropische gebieden over de gehele wereld werd verspreid. Bron

Is pindakaas gezond?

Pindakaas is een zeer populair broodbeleg. Dit typisch nederlands smeersel, gemaakt van pinda’s, zit boordevol goede voedingsstoffen. Zo bevat pindakaas onder andere goede plantaardige vetten en is het rijk aan vitamines B1 en B3. Verder bevat pindakaas linolzuur, inositol en resveratol. Doordat pindakaas ook nog eens veel koolhydraten en eiwitten bevat, is dit onder sporters een veelgebruikt broodbeleg. Ik zal je laten zien dat zelfgemaakte pindakaas makkelijk te maken is, en bovendien gezonder is dan de pindakaas die in de supermarkt te koop is.

Pinda’s en pindakaas bevat ontzettend veel eiwitten, een belangrijke stof bij het opbouwen van spierweefsel. Niet alleen voor sporters belangrijk, maar ook als je af wilt vallen. Huh? Spieren kweken terwijl je af wilt vallen? Ja zeker! Spierweefsel zorgt er namelijk voor dat je vetten en calorieën verbrand.

Pindakaas bevat heel veel vitamine

Vitamine B3, B11 en E zitten relatief veel in de pinda. Vitamine E is van groot belang voor je lichaam. Het zorgt voor de opbouw en de bescherming van je spieren, zorgt voor een efficiëntere spijsvertering en vetverbranding en optimaliseert je immuunsysteem. Ook bevatten pinda´s veel van het aminozuur tryptofaan. Er zit in de pinda veel van het mineraal mangaan. 90 Gram pinda´s zijn genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) mangaan. Verder zit er koper in. Mangaan en koper zijn dus in de pinda de belangrijkste mineralen.

Pindakaas uit de supermarkt is echter vaak bewerkt met ingrediënten die niet zo goed voor je zijn, zoals gehard palmvet en suiker in de vorm van dextrose of zelfs glucosesiroop. Verderop in dit blog heb ik 7 pindakazen op een rij gezet voor je. Dan zie je waarom je pindakaas beter zelf kan maken. Het is ook nog erg eenvoudig!

Hoe maak je zelf pindakaas?

Als je niet geroosterde pinda’s kunt krijgen dan kan je ze in de oven kort roosteren. De kleur en smaak van je pindakaas hangt af van hoelang je ze roostert. Hoe donkerder de pinda’s hoe donkerder de kleur en hoe sterker de smaak. Het is beter voor de voedingswaarde om de pinda niet te lang te roosteren. Na het roosteren laat je ze afkoelen.

Je kunt alle pinda’s in een keer in een keukenmachine doen of je verdeeld het in twee porties. Ik heb thuis een magimix dat is een stevige machine en ik maal 500 g pinda’s in een keer. Je kan het anders in kleinere porties doen van ± 250 g.

De olien moeten uit de pinda’s komen tijdens het malen. Voeg per 250 g pinda’s een flinke eetlepel kokosolie bij dan wordt het lekker smeuig. Zet hem nu weer terug op een matige stand en laat hem nog 5 minuten draaien. Voeg er een snuf grof keltisch zeezout bij.

Als je bij de staafmixer een hakmolentje hebt dan kan je die ook gebruiken, neem wel kleiner porties anders wordt je mixer te warm.

Zelf pindakaas maken van cashewnoten en amandelen

Cashewnoten en amandelen lenen zich er ook goed voor om daar een pasta van te maken. Ik eet heel weinig brood en smeer het op een zadencracker of een roggeknackerbrood.  Soms snoep ik er zo een theelepel van of smeer de pasta op een stukje chocolade van 85% als ik snoeplust heb.

Zelfgemaakte pindakaas bewaren

Hoe lang kan je nou je zelfgemaakte pindakaas bewaren? Bij mij staat het ruim 4 weken in de koelkast. Maar of je dat red met deze lekkere smeersels!

Notenmelk zelf maken

Het voordeel van een paar van deze notenpasta’s is dat je hiervan ook direct melk van kunt maken. Dus als je een voorraad amandelpasta hebt staan dan neem je hier een eetlepel van en je vult het aan met 250 ml water, maal het in een blender en je hebt amandelmelk. Hetzelde kan je ook doen met cashewnoten.

Pindakaas maar welke is nou de beste?

Hieronder 7 soorten pindakaas die je in de supermarkt kan kopen. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Dus als je pindakaas wilt kopen kijk dan even naar het etiket op de achterkant wat er in zit. Enne… neem je leesbril mee want de lettertjes worden steeds kleiner.

1. Cal­vé Pin­da­kaas ; Ingrediënten: Pinda 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.(Prijs per KG €5,97)

2. Cal­vé Pin­da­kaas met stuk­jes pin­da;  Ingrediënten: Pinda 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose, zout. (Prijs per KG €6,83)

3. AH Pin­da­kaas ; Ingrediënten: 76% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout. (Prijs per KG €3,89)

4. Basic Pin­da­kaas ; 55% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout (Prijs per KG €2,48)

5. AH Bi­o­lo­gisch Pin­da­kaas met stuk­jes pin­da ; 77% Pinda*, palmvet*, rietsuiker*, zeezout, *Van biologische oorsprong. (Prijs per KG €5,86)

6. 100%  Pindakaas naturel ; Pinda (Prijs per KG €5,00) Dit is de meest pure pindakaas.

7. Cal­vé Pin­da­kaas light ; Ingrediënten: Pinda’s 77%, glucosestroop, plantaardige olie, plantaardig vet, zout. (Prijs per KG €7,11)

Deze laatste is wel de meest slechtte pindakaas die je kunt eten doordat er glucosestroop inzit. Verderop kan je hier meer over lezen.

Echte pindakaas

Als je nu echt een goede zuivere pindakaas wilt kopen ga dan naar een natuurwinkel. Het merk Jori en het huismerk van Eko Plaza zijn zuivere pindakazen. En in bovenstaande lijst is de 100% pindakaas helemaal zuiver.

Ingrediënten ; Pinda’s 99.7% en zeezout. Biologisch

Ingrediënten ; Gebrande pinda’s* en  zeezout.* = Biologisch 10

Ingrediënten ; Gebrande pinda’s*, zeezout, * = Biologisch 10

Kijk hier naar de grote pindakaastest

Wat is glucosestroop?

Glusosestroop is een oplossing (tot 80%) van glucose (druivensuiker) en maltodextrines in water. Het wordt verkregen door enzymatische afbraak van zetmeel. Zetmeel is een polymeer van glucose, maltodextrines zijn een tussenproduct en bestaan uit enkele aan elkaar gekoppelde glucosemoleculen. Glucosestroop kan gemaakt worden van alle soorten zetmeel, zoals van mais, tarwe, aardappel of andere planten. Op het etiket hoeft de bron van het zetmeel niet vermeld te worden, omdat het niet allergeen is.

Wil je meer zien over deze stroop kijk dan naar onderstaand filmpje (deze video duurt 6:27)

Gehard palmvet in pindakaas

In veel gevallen is die vulling in de vorm van gedeeltelijk geharde plantaardige vetten zoals palmvet en zonnebloemolie. Deze vetten worden meer verzadigd, maar dan op een kunstmatige manier. Dit proces is te vergelijken met de productie van margarine. Deze geoxideerde vetten zijn slecht voor je lichaam en zorgen voor een onbalans in het vetzuurmetabolisme.

Wat is jouw favorieten pindakaas?

Laat het in de reactie hieronder weten.

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.