Recept doperwtensoep met zalm

Recept doperwtensoep met zalm

doperwtenDoperwten, ook wel gewoon erwten genoemd, zijn een heerlijke zomergroente. Het zijn de eetbare zaden van de doperwten plant, familie van de Vlinderbloemigen. Ze zijn vers van half mei tot half juli verkrijgbaar. Dan moet je ze wel zelf doppen. Ik neem ze toch liever uit de vriezer. Diepvries doperwten zijn net zo goed om te gebruiken als vers. Verse zie je weinig en het is een hele klus om ze te doppen.

Doperwten zijn die wel gezond?

Doperwten uit een pot bevatten weinig voedingswaarde door de pasteurisatie en er wordt suiker aan toegevoegd. De doperwten worden onrijp geoogst, zodat de suikers in de zaden nog niet zijn omgezet in zetmeel. Direct ingevroren blijven ze mooi groen en behouden de voedingsstoffen.

Vitamines in de doperwt

  • Vitamine A,
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11
  • Vitamine E

Al deze vitamines worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen in dit kleine gezonde peulvruchtje. Verder bevat het een grote verscheidenheid aan mineralen.

  • Kalium
  • Fosfor
  • Zink
  • Magnesium
  • Koper
  • Ijzer

Spliterwten komen van dezelfde plant. Het verschil is dat spliterwten in een later stadium worden geoogst, als de peulen droog zijn. Hiervan wordt de Hollandse erwtensoep gemaakt. De peul van doperwten is heldergroen van kleur. De zaden in de peul zijn rond, klein en groen. Dat mooie frisse groen zie je terug in de soep.

Doperwtensoep met zalm

Doperwtensoep met zalmIngrediënten:

  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 bosuitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 400 g doperwten
  • 4 takjes munt
  • ½ citroen
  • 500 ml kippenbouillon
  • 250 g zalmfilet
  • 50 ml kokosroom

Bereiding:

  1. Schil de stengels bleekselderij en snijd in grove stukken
  2. Snijd de bosui in grove stukken.
  3. Pel de knoflook en hak grof.
  4. Verhit de olie in een pan met dikke bodem, fruit hierin de bleekselderij en de bosui.
  5. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
  6. Doe de erwten erbij en voeg de bouillon toe.
  7. Pureer de soep met blaadjes van de munt in een blender of met de staafmixer.
  8. Doe de soep weer terug in de pan en schenk de kokosroom erbij. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Snijd de zalm in dunne plakjes en leg ze in de soepkom.
  10.  Schenk de soep in de kommen. De zalm gaart in de warme soep.

Dit recept is voor 2 personen

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen