10 weetjes over rode bietjes die je zullen verrassen

10 weetjes over rode bietjes die je zullen verrassen

Rode bietjes worden door de Rotterdammers kroten genoemd. Rode bietjes of krootjes zijn een hele gezonde en veelzijdige groenten. Je vindt er een heerlijk recept van onderaan deze pagina. Je kan bietjes rauw eten en ze bevatten veel voedingsstoffen. Het is een uitstekende groenten om sap van te maken en het brengt een te hoge bloeddruk omlaag.

rode bietjes

1. De rode biet biologisch gezien

De rode biet of wel kroot, is een wortelgewas uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) in het geslacht biet. Deze behoort, net als onder andere de suikerbiet, tot de bietensoort Beta vulgaris, ondersoort vulgaris. De plant wordt tot 80 cm hoog. Het woord ‘biet’ is een Oud Germaanse ontlening aan het Latijnse ‘beta’.
Behalve snijbietjes en de bietenknol kun je ook ontkiemde bietzaadjes eten. Deze worden veel gebruikt als garnering; ze zien er leuk rood uit.

De rode biet zoals wij deze kennen komt voor rond het middellandse zee gebied, Kelin Azie en de Kauakasus. De Grieken en de Romeinen schreven er al over maar toen was de biet nog een lange bleke wortel. Pas rond 1558 wordt er door een Italiaanse Botanist geschreven over een rode wortel.

2. Bietjes het hele jaar verkrijgbaar

Een verse biet wordt met loof eraan verkocht. Het blad moet dan wel mooi groen en knapperig zijn. Bieten zijn het jaarrond verkrijgbaar zonder loof.
De biet wordt het hele jaar geteelt; Zeer vroege teelt, waarbij gezaaid wordt van half februari tot half maart onder verwarmd glas. De oogst valt tussen half mei en half juni.
Vroege teelt, waarbij in maart ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt tussen half juni en 10 juli.rode bieten, linzen salade
Zomerteelt, waarbij eind maart ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt tussen 10 juli en eind juli.
Herfstteelt, waarbij eind april tot begin juni ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt in september tot in november.

3. Rode biet tegen hoge bloeddruk

Sinds de Middeleeuwen worden bietjes vooral voorgeschreven bij ziektes die te maken hebben met het bloed en ziektes die te maken hebben met de ingewanden en spijsvertering. Het drinken van een halve liter bietensap helpt goed tegen hoge bloeddruk en de effecten blijven 24 uur na het drinken meetbaar. Bieten zijn rijk aan nitraat, dat omgezet kan worden in stikstofmonoxide. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden en de bloeddruk daalt.

4. Voedingsstoffen in bietjes

Er zijn veel meer fytonutriénten dan vitaminen en mineralen; het aantal loopt in de duizenden en er worden er elke week nieuwe bij gevonden. Deze fytonutriënten zijn in sommige gevallen qua geneeskracht sterker dan vitaminen en mineralen.
De rode kleur verkrijgt de rode biet door de betalaïnen die erin zitten. Deze stoffen ondersteunen het lichaam bij ontstekingen en helpen het lichaam te ontgiften. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen.

5. Rode bieten en vitamines

Per 100 g rode biet bevat het de volgende vitamines:

  • B1 ;  0,04 mg
  • B2 ;  0,04 mg
  • B6 ;  0,15 mg
  • B11;    20 mg
  • C   ;       5 mg

6. Rode bieten en mineralen

Per 100 g rode biet

  • jzer 0,5 mg
  • Koper 0,06 mg
  • Kalium 300 mg
  • Magnesium 15 mg
  • Calcium 20 mg
  • Natrium 70 mg
  • Zink 0,22 mg

7. Rode bietjes koken

Rode bietjes kan je koken maar je verliest wel veel voedingsstoffen. Als je ze kookt laat dan de wortel zitten en snijd het loof eraf maar wel
Draai het loof van de bieten af en snijd de worteltjes er af.

bietjes

Rode bietensoep

Boen de bietjes onder de stromende kraan met een borsteltje goed schoon. Doe de schoongemaakte bieten in een pan en vul af met water tot de bieten net onder staan.
Breng de bieten aan de kook, let goed op, de bieten koken snel over. Leg een deksel op de pan en kook de bieten gaar, dit kan afhankelijk van de oogsttijd en grootte van de bieten ± 40 minuten.

Zomerbietjes (± 25 minuten) zijn sneller gaar dan winterbieten. Prik met een schilmesje in de bieten om te controleren of ze van binnen net niet zacht zijn. Ze garen nog verder door met afkoelen.
Pel het vel van de bieten af, dat gaat heel makkelijk. Gekookt kan je ze 2 dagen bewaren in de koelkast
Ongekookt kan je bietjes circa 1 maand in de groentelade de koelkast bewaren, laat dan wel het loof eraan zitten.

8. Rode bieten garen in de oven

Pak de knolletjes apart in aluminiumfolie en leg ze ±40 minuten in de oven op 200ºC. Hierna kan je makkelijk het velletje eraf halen.
Tip: Als je de oven gebruikt voor iets anders kan je de ingepakte bietjes makkelijk ernaast leggen.

9. Bietjes kan je vooral combineren met:

  • blauwe kaas
  • bosui
  • gember
  • appel
  • linzen
  • noten
  • granaatappel
  • kappertjes
  • munt
  • salie
  • tijm

10. Rode biet rauw eten

Deze dieprode wortel kan je ook rauw eten en je kan ze met een sapcentrifuge makkelijk verwerken tot sap. Lekker met een appel en een stukje gember erbij.

Note: Je urine (of zelfs je stoelgang) kan roze of rood kleuren, maar dat is volkomen onschuldig.
Pas op met het schoonmaken van de bietjes daar je de rode kleur op je kleding er heel moeilijk uit krijgt. Rode bietensap wordt ook in de voedingsmiddelen industrie gebruikt als een natuurlijke kleurstof. Ze kleuren er de glazuurlaag die op tompoezen zit roze mee.

Download hier de FoodFact met recept

rode biet

Heb je geen inspiratie?

Ik heb een community waar je in contact kan komen met andere mensen die ook gezonder willen eten. Waar je elkaar kan motiveren en inspireren. Bovendien heb ik daar ook veel recepten staan die jou kunnen helpen om gezonder te eten.  De boodschappenlijst zit er ook bij zodat jij alles in huis hebt om die recepten te maken.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook. Ik help je verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen