Wat is hoge bloeddruk

Wat is hoge bloeddruk

Een Hoge bloeddruk, of hypertensie. Veel mensen hebben het, maar wat is het precies? De bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed ons lichaam rondpompt. Bij een te hoge bloeddruk is deze kracht zo sterk dat de vaatwanden in onze aderen kunnen beschadigen. Er wordt van een hoge bloeddruk gesproken als bij twee metingen op verschillende tijdstippen de bovenste bloeddruk minstens 140 en de onderste druk minstens 90 mm bedraagt.Risicofactoren van een hoge bloeddruk

Er zijn veel factoren die het risico op een te hoge bloeddruk vergroten, zoals overgewicht, roken, het geslacht (mannen hebben verhoogde kans), erfelijkheid, stress en een te hoge zout inname. Ook visceraal vet, het buikvet wat rondt de organen zit, speelt een grote rol bij het ontstaan van een te hoge bloeddruk.Welke rol speelt voeding bij een hoge bloeddruk ?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel, om overgewicht en hypertensie te verminderen zal je minder moeten eten en bewustere keuzes moeten maken. Het is bewezen dat een voedingspatroon met weinig verzadigde vetzuren, een lage zoutinname, veel volkoren producten en langzame koolhydraten, voldoende groente en fruit een positief effect heeft op hypertensie.

Veel van deze voedingsmiddelen bevatten waardevolle bloeddrukverlagende voedingsstoffen, zoals:  • Calcium: o.a. in broccoli, slasoorten, vijgen, peulvruchten
  • Kalium: o.a. in aardappelen, avocado’s, bananen
  • Magnesium: o.a. in amarant, quinoa en zaden
  • Omega 3 vetzuren: o.a. in vette vis, lijnzaad en zeevruchten
  • Vezels: o.a. in linzen, asperges, granaatappels
  • Vitamine C: In fruit: bessen en citrusvruchten en groenten: broccoli, paprika

Positieve invloed op de bloeddruk

Ook kleine hoeveelheden eiwit kunnen een positieve invloed op de bloeddruk hebben. Een eiwitbouwsteen arginine, die je vooral vindt in noten, vis en zuivel, heeft de eigenschap om het stikstof gehalte in het bloed te verhogen. Dit speelt een rol bij de verwijding van de bloedvaten.Wanneer verliest het lichaam Calcium

Door alcohol, cafeïne in koffie, thee en cola en zout verliest het lichaam wat meer calcium via de urine. Spinazie en rabarber verminderen de opname van calcium in het lichaam. Deze groenten bevatten namelijk oxaalzuur wat met calcium een onoplosbare verbinding vormt in de darm. Zolang je voeding voldoende calcium levert en je gevarieerd eet, hoeft dat echter geen probleem op te leveren voor de calciumbalans in het lichaam en de botstofwisseling.

Vitamine D

Nou kan je wel voldoende calcium binnen krijgen maar wat wel heel erg van belang is dat je voldoende Vitamine D binnen krijgt. Deze vitamine zorgt ervoor dat de calcium ook daadwerkelijk zijn werk doet en je botten sterk maakt.

Lees ook mijn blog over fosfor en hoe dat je calcium kan beïnvloeden. Lees hier

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Reactie plaatsen