Wat is lijnzaad?

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is een zaadje dat gemaakt is van vlas. Vandaar de Engelse naam flax seeds, die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen. In de zaadjes zit olie en juist die olie maakt het zo'n gezond product.

Gebroken lijnzaad bevat omega 3

Gebroken lijnzaadLijnzaad is heel gezond om regelmatig te eten. Het bevat veel Omega 3 en dat is een ontstekingsremmende stof. Dat zorgt ervoor dat kleine ontstekingen op celniveau geen kans krijgen.

Lijnzaad en de stoelgang

Het regelmatig eten hiervan zorgt ervoor dat je ook regelmatig naar de w.c. gaat voor de grote boodschap. Hierdoor hoopt het zich niet op in je darmen en zal je er slanker uit zien. De oplosbare en onoplosbare vezels in lijnzaad hebben een gunstige werking op de spijsvertering en stoelgang. Deze vezels ondersteunen de dikke darm bij het ontgiften (door goede darmbacteriën) en geven een vol gevoel, waardoor het verlangen naar suiker zal verminderen. Het geeft ook een verzadigd gevoel vanwege de vezels. Afvallen doe je er niet echt mee daar dat toch aan je algehele eetpatroon ligt.

Het vetzuur ALA uit lijnzaad kan helpen bij het beschermen van de bekleding van het spijsverteringskanaal. Doordat de stoelgang door lijnzaad verbetert, kan het tevens verstopping voorkomen

Vette vis of lijnzaad?

Regelmatig vette vis eten helpt tegen kanker. Dat is al lange tijd bekend. Het geheim zit 'm met name in de omega-3 vetzuren die in vette vis aanwezig zijn. Voor vegetariërs en zij die niet van vis houden, is er overigens geen man over boord. Lijnzaadolie is een geschikt alternatief, en je kan ook gebroken lijnzaad gebruiken.

Lijnzaad heel of gebroken

Het beste is om het lijnzaad heel te kopen en het zelf te malen in een koffiemolen daar het Omega 3 snel in kwaliteit achteruit gaat. Bewaar lijnzaadolie altijd in een donkere fles op een donkere koele plek. Bakken in lijnzaadolie heeft geen zin. Je gerecht smaakt dan naar vis, de Omega 3, en het gaat ook stuk bij verhitting. Beter is het om de olie koud over je salade te doen. Lijnzaadjes die heel zijn zet je een nacht in water en roer ze door de havermout.

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.Reactie plaatsen