Wat is andijvie en hoe gezond is het?

Wat is andijvie en hoe gezond is het?

Andijvie is voor veel mensen een favoriete groente.  Nu ben ik zelf niet zo van het koken van groente en zeker niet van andijvie. Maar het is wel een hele gezonde groente. Vroeger was de andijvie iets meer bitter dan tegenwoordig waardoor meer mensen deze frisgroene krop sneller op tafel zetten. Je kan andijvie ook heel goed rauw eten en rauw verwerken in stamppotten.

Is andijvie een gezonde groente

Andijvie is een erg gezonde groente. Het bevat een ruime hoeveelheid aan vitaminen en mineralen. De vitamine die het meest in andijvie zit is vitamine K.

Voedingswaarde van Andijvie

  • foliumzuur
  • vitamine B11
  • vitamine B5
  • vitamine C
  • vitamine B1
  • vitamine B2
  • vitamine E
  • B3

 

Hoe moet je andijvie klaarmaken?

Halveer de krop bij de stronk en laat de bladeren vast zitten. Was de beide helften goed met koud water. Er kan aan de onderkant veel zand zitten. Doordat je de bladeren aan de stronk laat zitten kan je het makkelijk snijden. Gebruik een scherp koksmes hiervoor.

Kook de andijvie zo min mogelijk, hierdoor verlies je veel voedingstoffen. Verwerk het rauw als salade of in stamppotten.

 

Het gerecht dat er vaak van wordt gemaakt is rauwe stamppot andijvie. Hieronder vind je de link van een recept met andijvie met pastinaak, tomaat en cashew.

 

Andijviestamp met tomaat

Stamppot rauwe andijvie met tomaat en cashewnoten

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

 

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen