Wat is een gezonde zonnebrand?

Wat is een gezonde zonnebrand?

Het is volop zomer en we gaan allemaal heerlijk van die zon genieten. Een paardagen later zie je vele verbrande mensen rondlopen. Dat hoeft niet als je jezelf maar goed beschermd. Dat kan door kleding, schaduw of een zonnebrand op je huid smeren. Je huid is een groot opname orgaan en als je chemische zonnebrand smeert dan neemt je huid dat ook op. De laatste tijd komt huidkanker steeds vaker voor dus pas op met wat je op je huid smeert. Zonnebrand middelen zijn er in overvloed maar wat is nu goed om op je huid te smeren. Je kan de zonnebrandcrèmes verdelen in 2 groepen:

  1. de natuurlijke zonnebrandcrèmes
  2. de synthetische zonnebrandcrèmes (veruit het grootste aanbod).

Combinaties van die twee scharen we onder synthetische zonnebrandcrèmes. Ze hebben allemaal als doel om je te beschermen tegen UVA en UVB straling, maar doen dat beide met totaal verschillende ingrediënten. Hieronder een opsomming. Pak je eigen zonnebrandcrème erbij, dan kun je meteen zien wat je smeert. Aan het einde van dit blog lees je hoe jij zelf je eigen natuurlijke zonnebrand kan maken.

Voordelen van zonlicht en zonnestralen

Iedereen zou 15 tot 30 minuten per dag onbeschermd in de zon moeten zitten voor een goede aanmaak van Vitamine D; belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Als je langer in de zon zit, is het natuurlijk belangrijk om je lichaam goed te beschermen. Zelf zit ik niet lang in de zon. Ik wordt ook erg snel bruin en ik gebruik geen zonnebrand wel smeer ik met olijfolie om mijn huid niet uit te laten drogen. Maar olijfolie beschermd niet, kokosolie ook niet. In deze producten zit geen zonnefilter.

Wil je een natuurlijke bescherming opbouwen dan kan je beter iedere dag een eetlepel tomatenpuree nemen. Niet uit blik i.v.m. de hormoonverstoorders maar het liefst uit een pot. Bij de Turkse winkels zie je die wel. Verderop lees je meer over zelf je zonnebrand maken met natuurlijke middelen.

Tomaten tegen de zon

Tomaten beschermen je tegen de zon. Met name tomatenpuree.

 

Waarom is de kwaliteit van zonnebrandcrème zo belangrijk?

Je gebruikt er véél van! Daarom is het extra belangrijk dat het product veilig is, goed beschermt tegen UV-straling en niet leidt tot huidallergieën. Meer weten over ingrediënten in zonnebrand

Zonnebrandcrème mag uiteraard niet worden opgenomen in je huid, maar moet op je huid blijven liggen. Onder invloed van warmte en zon veranderen stoffen. Dit is een hele belangrijke. Plastic flessen gevuld met water weten we ook wel wel dat je die onder andere vanwege weekmakers niet in de zon moet laten liggen, maar datzelfde geldt voor zonnebrand.

Bijna alle zonnebrandcrèmes bevatten chemicaliën die je hormonen ernstig verstoren of huidallergieën veroorzaken

Ingrediënten die je niet in je zonnebrandcrème wil hebben

  • oxybenzone
  • avobenzone
  • octisalate
  • ethylhexyl salicylate
  • octocrylene
  • homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
  • octinoxate

Zie hieronder voor meer informatie hierover.

Kijk gelijk maar even op je vertrouwde zonnebrand!

 

Minerale-UV-filter

Chemische UV-filters en Mineralen UV-filter

Chemische zonnefilters

Chemische zonnebrandmiddelen zoals octinoxate vertonen hormoonachtige activiteit en kunnen zelfs de functie van het voortplantingssysteem, de schildklier en zelfs het gedrag veranderen, blijkt uit lab onderzoek onder dieren.  De kans op allergische reacties is groot. Daarbij komt dat het veelvuldig gebruik van dit ingrediënt het endocriene systeem (hormoonklieren) nadelig beïnvloedt, omdat het door het lichaam wordt opgenomen. Er is zelfs octinoxate gevonden in moedermelk!

Hieronder een lijst van chemische stoffen in zonnebrand

  • Oxybenzone: wordt synthetisch gefabriceerd in het laboratorium en is in 1986 wereldwijd goedgekeurd als UV-beschermer. Steeds meer mensen blijken echter allergisch te reageren op deze stof. Kan phototoxische reacties veroorzaken (aantasting van de huid zoals huidirritatie). Volgens een recent Zweeds onderzoek is dit ingrediënt een hormoonverstorende stof, waardoor het beter vermeden kan worden.
  • Octinoxate: is een synthetische UVB-filter. De kans op allergische reacties is groot. Daarbij komt dat het veelvuldig gebruik van dit ingrediënt het endocriene systeem (hormoonklieren) nadelig beïnvloedt, omdat het door het lichaam wordt opgenomen. Er is zelfs octinoxate gevonden in moedermelk!
  • Homosalate: is een synthetische UVB-filter. Kan verstopping van de haarzakjes veroorzaken met ontsteking tot gevolg. Kan photosensitivity (extreme overgevoeligheid voor licht) veroorzaken, waardoor er abnormale huidreacties ontstaan.
  • Octisalate: is een synthetische UVB-filter die niet erg sterk is en wordt daarom vaak in combinatie met andere UVB-filters gebruikt. Ook deze filter kan allergische reacties veroorzaken.
  • Octocrylene: is een synthetische UVB-filter. Kan in combinatie met UV-stralen nitrosamine (veroorzaker van huidkanker) vormen. Kan photosensitivity (extreme overgevoeligheid voor licht) veroorzaken, waardoor er abnormale huidreacties ontstaan.
  • Avobenzone: is een synthetische UVA-filter met een grote verdraagzaamheid. Kan phototoxische reacties veroorzaken (aantasting van de huid, zoals huidirritatie). Wordt afgebroken door zonlicht en heeft daardoor andere synthetische ingrediënten nodig om effectief te zijn en te blijven.
  • Mexoryl SX: is een synthetische UVA-filter, vergelijkbaar met Avobenzone. Kan allergische reacties veroorzaken.

Mineralen UV-filters

Er zijn hoofdzakelijk twee minerale filters te benoemen, Titanium Dioxide en Zinc Oxide. Ook naar deze UV-filters is uitgebreid onderzoek gedaan.

  • Titanium Dioxide: Is een wit mineraal poeder dat voor meerdere doeleinden in cosmetica kan worden gebruikt. Het is een natuurlijke huidvriendelijke UVA en UVB bescherming. Dient zorgvuldig te worden aangebracht omdat het moeilijk smeerbaar is, waardoor het witte plekken achterlaat. Heeft een enigszins waterafstotende werking.
  • Zinc Oxide: Is een wit mineraal poeder dat voor meerdere doeleinden in cosmetica kan worden gebruikt. Het is een natuurlijke huidvriendelijke UVA en UVB bescherming. Het is wat makkelijker smeerbaar en geeft nog een betere bescherming tegen UVA-stralen dan titanium dioxide. Heeft een enigszins waterafstotende werking.

Bijkomend voordeel is dat zinc oxide ook gebruikt wordt ter bestrijding van Acne.

Het nadeel van minerale zonnefilters is, dat het een witte film op je huid kan achterlaten. Om dat effect te verminderen en om het product beter smeerbaar te maken, hebben fabrikanten de grootte van de moleculen verkleind tot nano-deeltjes. Onderzoek heeft aangetoond dat nano-deeltjes in je huid kunnen binnendringen en ervoor kunnen zorgen dat er negatieve gezondheidseffecten (waaronder kankerverwekkend) kunnen ontstaan.

Het is dus wel belangrijk, dat je erop let dat bij zonnebrandproducten met minerale zonnefilters, er geen nano-deeltjes zijn verwerkt.

Andere toevoegingen in zonnebrand om op te letten

Vitamine A – Retinylpalmitaat. Vitamine A in je zonnebrand dan zal het wel goed zijn. Helaas! Deze vorm van Vitamine A is schadelijk voor je huid. Uit diverse onderzoeken blijken er meer huidtumoren en huidletsel te ontstaan bij dieren die zijn behandeld met Retinylpalmitaat en die vervolgens zijn blootgesteld aan de zon.

Deze chemicaliën verhogen je risico op huidkanker. Tumoren worden onder invloed van deze vorm van Vitamine A sneller ontwikkeld bij blootstelling aan zonlicht.

zonnebrand

Lig niet te lang onbedekt in de zon

Wat is een goede zonnebrand?

  • Ga uit de directe zon en bescherm jezelf met hoeden, petjes, zonnebril en parasol of luchtige kleding.
  • Ga in de schaduw zitten.

Als je toch langer in de zon zit gebruik dan een  de 100% natuurlijke zonnebescherming van Skalaris.  Deze smeert goed uit, is waar mogelijk biologisch en bevat geen enkele schadelijke stof. Kijk hier voor een goede zonnebrand en ze hebben ook meer natuurlijke producten om te gebruiken.

EWG

Het EWG (Environmental Working Group) heeft een onderzoek gedaan naar UV-filters en hun bevindingen in onderstaande overzichtelijke tabel gepresenteerd. Als je op zoek bent naar goede en onafhankelijke informatie is dit een heel duidelijke no-nonsense website. Het EWG is een Amerikaanse non-profit, niet partijgebonden organisatie die zich inzet voor de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu.

De link van het artikel van de EWG

Onderzochte UV filters

Maak je eigen zonnebrand

olien met natuurlijk UV-filterJe kan ook je eigen zonnebrand maken. Zo zijn er vele oliën die van nature een bescherming hebben tegen de zon.

Dit recept heb ik van Rebecca Geurts van Leen

Ingrediënten:

  • 2 eetl. kokosolie
  • 1 eetl. shea butter
  • 1 eetl. avocado olie
  • ½ theel. sesamolie
  • 30 druppels wortelzaad olie

Bereiding:

  1. Kokosolie ‘au bain marie’ smelten. *
  2. Shea butter toevoegen en laten smelten.
  3. Overige Ingrediënten: toevoegen
  4. Goed roeren
  5. In een potje gieten en laten afkoelen

* Au bain marie = een bakje of pannetje boven een andere pan met water zetten. Het mag niet in het water hangen maar erboven. De stoom eronder laat de inhoud smelten.

Waar ik je nog meer mee kan inspireren?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden en een online training om afgevallen te blijven. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen