Recept linzensoep met lekker veel groente

Recept linzensoep met lekker veel groente

Linzensoep

Karin staat voor het schap te kijken naar alle soorten gedroogde bonen en linzen. Wat zijn er eigenlijk veel soorten. Spliterwten leest ze op het etiket, dat is dus ook een peulvrucht en linzen lijken daar een beetje op. Het zijn zaden van de linzenplant. Ze zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten en zorgen voor veel energie terwijl ze langzaam en gelijkmatig verteerd worden. Vanavond gaat ze linzensoep maken. Langzame koolhydraten daar las ze onlangs een artikel over op internet. Het houd je bloedsuikerspiegel stabiel en je hebt dan ook vaak minder trek in zoete dingen. Dat is wel fijn want er kan best wel een paar kilo vanaf voor de feestdagen.

Ze pakt de groene linzen en kijkt op de verpakking. Het bevat veel eiwitten en is vezelrijk en binnen 30 minuten is het gaar. Dat is wel handig, die vezels zijn in ieder geval goed voor de stoelgang. “Ik weet niet wat mijn man ervan vindt, maar vanavond eten we linzensoep”: zegt ze zachtjes in haarzelf en ze loopt verder naar de groenteafdeling om de andere ingrediënten te halen.

recept linzensoep

Recept linzensoep

Ingrediënten:

 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • ½ prei
 • ½ winterwortel
 • 150 g stronk van de bloemkool
 • ½ courgette
 • ½ rood pepertje
 • 2 cm kurkuma
 • 3 tomaten
 • 4 eetl. olijfolie
 • 1 theel. komijnzaad
 • 1 theel. kaneelpoeder
 • 150 gram groene linzen ongekookt
 • 500 ml kippenbouillon

Bereiding:

 1. Plet de knoflook met de platte kant van je mes en haal het velletje eraf. Plet nog een keer en hak fijn.
 2. Pel de uien snijd in stukjes.
 3. Snijd de prei in de lengte door spoel schoon en snijd in halve ringen. Schil de wortel en snijd in stukjes.
 4. Snijd de bloemkoolstronk en de courgette in stukjes.
 5. Snijd de tomaten in blokjes.
 6. Fruit de ui, prei, wortel, bloemkool, courgette en knoflook even glazig
  in olijfolie.
 7. Bak de komijnzaadjes en kaneelpoeder 1 minuut mee.
 8. Voeg de linzen toe met de blokjes tomaat. Als alles een beetje zacht is dan schep je er een paar eetlepels groenten uit en bewaar apart.
 9. Voeg er de kippenbouillon bij.
 10. Laat half uurtje koken en zet dan de staafmixer er even in tot een stevig gebonden soep.
 11. Voeg de groenten erbij die je apart hebt gehouden. Breng op smaak met zout en peper.

Note: Verse kurkuma kan je bij Eko Plaza kopen. Als je het in stukjes snijd dan kan je het in de vriezer bewaren. Je kan het ook in poedervorm kopen bij de supermarkt.
De stronk is prima om in soep te verwerken en de roosjes kan je dan op een andere manier klaarmaken. Zo eet je de hele bloemkool en dat is duurzaam.

2 personen
De recepten zijn geschreven voor 2 personen. Je kan ze makkelijk verdubbelen voor 4 personen of halveren voor als je alleen eet. in de receptuur geef ik de hoeveelheid bonen aan die gekookt zijn. De keus voor bonen uit blik versus bonen weken en koken laat ik aan jou. Evenzo met het gebruik van bouillon uit pot, blokje of misschien trek je wel je eigen verse kippenbouillon. Gedroogde bonen kan je zelf weken, koken en bewaren in de vriezer. Zo heb je altijd een voorraad in huis.

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen