7 Tips om gezond af te vallen

7 Tips om gezond af te vallen

Als je een paar kilo’s kwijt wil, is het verleidelijk om het te zoeken in een snelle kuur, of een aantal dagen smoothies nemen. Dat werkt natuurlijk wel maar de vraag is hou je dat vol en wat als je stopt. Voor een gezond gewicht op lange termijn hou je je beter aan een evenwichtig plan zodat jij hierna niet geleidelijk weer die kilo’s erbij krijgt.

1. Eten om af te vallen

Het begint bij een gezonde gedachten. Iedere keer als je jezelf betrapt op gedachten, “ach wat geeft het dat ene taartje/candybar dat mag nu wel”. of “ik heb nu wel iets lekkers verdient”  Zet je er een nieuwe gedachte voor in de plaats. Zoals: “ik eet gezonde tussendoortjes”. Gedachten zoals ” Afvallen blijft een strijd” die kan je beter elimineren. Gedachten zullen altijd komen in je hoofd dat kan je niet tegenhouden. Maar je hoeft er niet naar te luisteren.

2. Doelen stellen om slank te worden 

Schrijf je doel op en bedenk wel dat je hierin realistisch blijft. Print het uit en hang het op een plek waar je het regelmatig ziet. Zo maak je een belofte met je zelf. Dat wat je beloofd dat wil je altijd nakomen. Bedenk wel dat je hierin realistisch blijft en dat het haalbaar moet zijn. Als je wilt afvallen is het realistich dat je een pond per week afvalt het is er tenslotte ook niet in een keer aangekomen.

3. Ruim je keuken op

Koken is leuk, en al helemaal wanneer niets je in de weg staat. Zorg er dan ook zoveel mogelijk voor dat je keuken er netjes bij staat en je schoon te werk gaat. Het scheelt je tijd bij het koken. Gooi ook alles weg wat over de datum is. Zet de producten die suiker bevatten (koekjes, snoep, drop, chips etc.) op een plek die je niet direct ziet. Je kan ze in een grote doos bijelkaar zetten.

Lees hier mijn 22 tips om je keuken te organiseren

4. Gezonde boodschappen doen

Als jij pakjes en zakjes in je voorraadkast hebt staan dan zal je die ook gebruiken. Dus als jij gezonde boodschappen in huis hebt dan ga je die gebruiken. Je gaat andere gerechten koken domweg omdat je andere ingrediënten in huis hebt. Zo simpel is het. Dus als je stap 3 hebt gedaan en daarna gezonde boodschappen haalt dan is je keuken gezond ingericht.

Anders koken , anders eten

5. Gezonde weekplanning

Als je op vrijdag of zaterdag je boodschappen in huis haalt is het natuurlijk wel handig dat jij weet wat je gaat eten. Dus je neemt je boodschappenlijst mee naar je favorieten supermarkt of plaatselijke markt. Bij het recepten abonnement namelijk een boodschappenlijst die je kan uitprinten. Wil je ze niet zelf halen dan kan je de producten ook online invoeren bij de bekende supermarkten. Je kiest een bezorg moment uit en ze komen alles gewoon thuis brengen. Gezonder en goedkoper dan een kant & klaar kist thuis te laten bezorgen.

Kijk eens naar je activiteiten van de komende week. Wanneer je gaat sporten, zorg dan dat er al iets voor je klaar staat, een gerecht dat je wellicht al 2 dagen daarvoor hebt gekookt. Zet dat ook in je weekplanner ” Iets meer koken voor de sportavond”. Zo dat scheelt je tijd.

6. Vermijd suiker

Er zijn veel suikervervangers op de markt maar die zijn niet allemaal even gezond om te nemen en ze houden je suikerverslaving in stand. Ik raad je aan om suiker te vermijden. Het zal een tijd duren voordat je eraan gewend bent geraakt maar als je doorzet lukt het je wel.

Je wilskracht zal je in sommige situaties helpen geen suiker te eten, maar in veel situaties zal de verleiding te groot zijn.

De truc hier is om die suikertrek in je lichaam te stillen (en toch dat voldane gevoel te krijgen) maar dan wel op een gezonde manier. En dat doe je door gezonde alternatieven voor suikerrijk voedsel bij de hand te hebben. Zoals een gekookt ei met tomaatjes, een avocado, handje ongebrande nootjes.

Lees hier mijn 30 tips om van je suikerverslaving te komen

7. Ga meer bewegen

Je kunt afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar op een gegeven moment stopt het met afvallen. Je hebt dan de ondergrens bereikt en je lichaam gaat op de spaarstand. Je kunt bijna niet afvallen door ongezond te eten en veel te sporten. En daarnaast ongezond eten is ook gewoon slecht voor je systeem, of je nou sport of niet.

Krachttraining is een hele goede manier om meer spiermassa te maken. Na een krachttraining kan je lichaam nog tot 48 uur in naverbrandingsmodus staan. Een krachttraining is daarmee effectiever dan een rondje hardlopen waarbij je een naverbranding hebt van slechts 30 minuten!  Een workout van 45 minuten is ideaal. Twee tot drie keer in de week krachttraining is voldoende om een mooiere shape te ontwikkelen en het energieverbruik in rust te verhogen!

Hoe belangrijk bewegen is kan je in onderstaande video bekijken. Deze video duurt 5 minuten.

De titel is ’23 and 1½ Hours’  Dus als je nu eens uit gaat van een dag die een half uur korter is dan heb je dus 30 minuten over waarin je wat anders kan doen. Weet wel dat dit het minimale is wat je aan beweging nodig hebt.

Wat levert het je allemaal op?

  • Meer energie
  • Betere nachtrust
  • Betere weerstand
  • Sportiever lichaam
  • Minder risico op hart- en vaatziekten
  • Diabetes voorkomen
  • Meer zelfvertrouwen

Luister naar je lichaam

Heb je echt honger of gewoon een drang om onbewuste een vervelend gevoel weg te eten?  Eet alleen wanneer je honger hebt en kies voor kwalitatieve, pure producten en geen bewerkte voedingsmiddelen.

Tip: Maak van je maaltijd en je sporten een vaste gewoonte op vaste dagen.

Geef niet op als het een keertje niet is gelukt en pak het weer op nadat je het even niet meer is gelukt.

Jouw gezondheid is belangrijk

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Gezonde groet

Jenny de Rooy

download je recepten

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen