30 tips om van je suikerverslaving af te komen

30 tips om van je suikerverslaving af te komen

Suikerverslaving

Suikerverslaving is een lastige je wordt er ook continue aan blootgesteld. En ben je goed verslaafd dan zie je het ook overal om je heen lonken. Nou zou je wellicht een vervanging kunnen nemen maar dat helpt je niet om van deze vervelende verslaving af te komen. Sterker nog ze houden je suikerverslaving in stand. Ik raad je aan om suiker zoveel mogelijk te vermijden. Het zal een tijd duren voordat je eraan gewend bent geraakt maar als je doorzet lukt het je wel.

you-are-sweet-enoughNou is het niet zo dat je nooit meer een taartje mag eten.  Als je zondigd doe het dan ook goed en eet het lekkerste taartje. Daarna is het ook echt weer klaar voor lange tijd.

Laats kreeg ik een Cafe Noir koekje aangeboden van iemand. Ik dacht ja lekker dat is lang geleden. Maar ik vond het niet meer lekker, ik proefte alleen maar suiker. Dan houd ik het bij dat ene koekje. Het is het niet waard om je vol te stoppen met troep die niet eens bevredigd.

Suiker en je gezondheid

De meeste mensen weten dat suiker slecht is. Onder andere voor je gebit en voor je lijn. Maar daar houdt het niet mee op. Suiker levert behalve calorieën eigenlijk niets nuttigs aan het lichaam. Wél verstoort het functies in het lichaam.

Zo wordt een hoge suikerconsumptie gelinkt aan:

  • Een grotere kans op diabetes type 2
  • Verhoogd cholesterol
  • Hart- en vaatziekten
  • Depressie
  • Migraine
  • Verminderd zicht
  • Jicht
  • Een verzwakt immuunsysteem
  • Osteoporose
  • Huidveroudering

Heb jij een suikerverslaving?

Als je één van de onderstaande vijf symptomen herkent bij jezelf is de kans groot dat je suikerverslaving hebt.

  • Je hebt soms een sterke behoefte om te eten, ook als je geen honger hebt.
  • Je vind het moeilijk om van een bepaald product minder te eten.
  • Je voelt je moe en futloos als je teveel gegeten hebt.
  • Je weet dat je eigenlijk anders (gezonder) moet eten, maar toch lukt het je niet.
  • Je eet om negatieve emoties te onderdrukken of om je op je gemak te voelen.

Als je één van deze symptomen bij jezelf merkt is het tijd om er wat aan te doen.

Wat gebeurd er in je hoofd als je suiker eet?

In onderstaande video leg ik je het uit. Deze video duurt 3 minuten.

Stoppen met snoepen lukt niet

“Als je wilt afkicken van suiker, eet dan gewoon geen suiker meer”, dat advies heb je waarschijnlijk wel eens gekregen. Klinkt logisch, maar heel wat makkelijker gezegd dat gedaan. Want diep van binnen verlang je naar suiker, naar dat voldane gevoel. Je wilskracht zal je in sommige situaties helpen geen suiker te eten, maar in veel situaties zal de verleiding te groot zijn. De truc hier is om die suikertrek in je lichaam te stillen (en toch dat voldane gevoel te krijgen) maar dan wel op een gezonde manier. En dat doe je door gezonde alternatieven voor suikerrijk voedsel bij de hand te hebben.

Hieronder geef ik je 4 tussendoortjes

  1. Gekookt ei met tomaatjes
  2. Handje ongebrande noten
  3. Een avocado
  4. Groenten met hummus

Kook van te voren een paar eieren dan heb je ze vast klaar staan voor als je trek krijgt. Een ei kan je best meenemen voor onderweg maar laat het niet uren in een warme tas zitten. Zelfgemaakte hummus is niet alleen veel lekkerder maar ook gezonder doordat er geen conserveermiddelen in gebruikt worden. Maak meer en vries het in porties in. Hieronder zie je het recept

Hummus

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 80 g kikkererwten (ongekookt)
  • 1 teentjes knoflook gepeld
  • 1 tl citroensap
  • 1½ eetlepels tahin (sesampasta)
  • ½ theelepel komijn
  • 2 el olijfolie, extra vierge
  • Zout naar smaak
  • ½ theel. Harissa
  • 1 takje bladpeterselie fijngehakt

Bereiding:

  1. Week de kikkererwten in koud water en laat het 24 uur, afgedekt in de koelkast staan.
  2. Kook de kikkererwten in 40-50 minuten gaar.
  3. Pureer de kikkererwten met de knoflook, komijn, het citroensap, de sesampasta en 1 el olijfolie in de keukenmachine tot een egaal mengsel.
    Voeg zoveel water toe dat het een mooie smeuïge massa is en breng op smaak met zout en harissa.

TIP: Je kan de gekookte kikkererwten ook goed in de vriezer bewaren.

Vergeet niet te drinken want dat kan ook je honger stillen. Met deze gezonde alternatieven voor suiker bij de hand hebben we de fysieke verslaving van suiker te pakken. Je weet nu precies wat je moet doen als je die suikertrek voelt opkomen. Zorg dat je altijd één van de snacks of maaltijden bij de hand hebt.

Zo kom je van je suikerverslaving af

Bouw je suikerinname rustig af, of stop er resoluut mee. Bekijk welke aanpak het beste bij jou past. Let op: het doel is je suikerverslaving stoppen, niet nooit meer suiker eten. Probeer je gedachten hierover te vangen. Het is het zelfde als ik zeg:’ Je mag niet aan een roze olifant denken”. Wedden dat die roze olifant gelijk in je hoofd zit.

Verzin een gedachte die bij jou past en herhaal die zodra je weer trek krijgt in iets zoets. Hier geef ik je een paar voorbeelden.

  • Ik eet gezonde tussendoortjes.
  • Mijn gezondheid is belangrijk
  • Ik heb het niet nodig en eet liever …

30 Tips om van je suikerverslaving af te komen

Wanneer je resoluut stopt met suiker, kan het zijn dat je tijdelijk last krijgt van hoofdpijn of andere klachten die verdwijnen binnen een week.

  1. Stop ook met frisdrank en vruchtensappen uit pak. Die bevatten bijna net zoveel suiker als cola.
  2. Suiker is te vinden onder vele namen. Check de etiketten dus niet alleen op het woord suiker, maar ook op woorden als: dextrose, glucose-fructosestroop, fructose, fructosestroop, glucosestroop, siroop, melasse, etc. Onderaan dit artikel kan je de lijst met namen voor suiker downloaden.
  3. Naast producten met suiker, zijn er ook producten die zich in je lichaam gedragen als suiker. Dit zijn producten die zijn opgebouwd uit enkelvoudige koolhydraten. De volgende producten gedragen zich o.a. als suiker in je lichaam. Brood, aardappelen, rijst, pasta, couscous, bloem, bladerdeeg, patat, chips, etc. Vervang deze producten zoveel mogelijk door groente.
  4. Wordt niet extremistisch. Natuurlijk kun je nog wel brood, pasta en aardappelen eten. Maar alleen minder vaak en maak de porties kleiner en maak de porties groenten groter.
  5. Vet en eiwit geven je een verzadigd gevoel. Dus wees niet bang voor vet zoals kokosolie en olijfolie. Wel met mate want het blijven calorien.
  6. Combineer pasta, brood of rijst bijvoorbeeld met kikkererwten, linzen,  kip, vis, avocado, noten, veldsla, rucola, tomaten, olijfolie, etc.
  7. Je suikerverslaving heeft meestal te maken met tussendoortjes. Bereid je dus goed voor, zodat je niet verleidt wordt door alle lekkere snacks om je heen.
  8. Zorg dat je altijd een paar soorten noten achter de hand hebt. Walnoten, hazelnoten, amandelen etc. Neem dan het liefst ongebrande noten deze zijn niet gefrituurd in slechte olie waarbij acrylamide vrijkomt welke kankerverwekkend is.
  9. Noten bevatten veel calorieën, maar zijn ook een gezonde bron van goede plantaardige vetten. Zoek dus een balans, eet een handje per dag.
  10. Combineer bijvoorbeeld een paar amandelen met een lekkere sinaasappel. De vezels uit de sinaasappel en het vet in de noten verkleinen de impact van de suiker in de sinaasappel.
  11. Hele pure chocolade 85% is gezond, even wennen, maar wel een prima tussendoortje of toetje.
  12. Besef dat je een paar dagen nodig hebt om van de suiker af te komen. Het begin is het moeilijkst.
  13. Als je trek krijgt in zoete dingen, eet dan wat eiwit om de honger te stillen. Kook bijvoorbeeld een eitje, of maak een groente omelet.
  14. Suiker in de thee is ook suiker. Je kunt makkelijk thee drinken zonder suiker. Dat is misschien wennen in het begin. Je smaak gaat er wel beter van worden. Koop dan ook een goede thee voor jezelf  bij een thee speciaalzaak.
  15. Snack met groente. Wortels, tomaten, avocado, bleekselderij. Dip deze lekker in de hummus.
  16. Je hoeft in een restaurant geen toetje te nemen, Als je dat kleine koekje eet dat je in het restaurant bij de koffie krijgt, dan is er niets aan de hand.
  17. Probeer niet perfectionistisch te zijn. Je hoeft niet helemaal van de suiker af,  je eet het alleen veel minder vaak.  Je wilt van je verslaving af. Eén keer zoetigheid eten maakt je niet verslaafd, geen zorgen. Je kunt heus nog wel af en toe genieten van je favoriete zoete zonde.
  18. Geniet van het feit dat je minder honger krijgt. Minder trek, minder afleiding, minder behoefte aan rotzooi.
  19. Geniet van de vrijheid die dit je geeft. Je hoeft niet langer steeds aan eten te denken, je kunt je bezighouden met andere zaken.
  20. Bekijk na een week eens hoe het met je lijf gesteld is. Waarschijnlijk ben je al wat afgevallen, zonder dat je er verder iets voor gedaan hebt!
  21. Zonder hongergevoel wordt het veel makkelijker om gezond te eten en gezonde keuzes te maken.
  22. Val niet in de dadelval. Gedroogde dadels zijn heerlijk zoet. Hoe zoeter het fruit, des te minder je ervan moet eten. Gedroogde dadels gedragen zich in je lichaam bijna hetzelfde als wit brood. Ze bevatten heel veel suikers en zeker de geconfijte
  23. Bananen zijn heerlijk en gezond, maar laat ze tijdelijk staan of gebruik een paar plakjes om je havermout ernee te zoeten. Als je van je verslaving af bent kan je best welleens een banaan eten, ze zijn tenslotte ook heel gezond.
  24. Luister naar je lichaam. Leer te herkennen wanneer je echt honger hebt, en wanneer je lijf gewoon vraagt om vet en koolhydraten omdat je verslaafd bent aan suiker.
  25. Eet minder suiker, eet minder producten die zich in je lichaam gedragen als suiker, en stap over op een gezond voedingspatroon vol met groente en natuurlijke producten. Het is even doorzetten, maar zodra je van de suikercyclus verlost bent kost het nauwelijks nog moeite.
  26. De eerst volgende keer als je die bekende suikertrek weer voelt opkomen, probeer goed op te letten wat je tegen jezelf zegt. Vaak praten we het goed in ons hoofd.
  27. Accepteer dat je suikertrek hebt. Iedereen heeft suikertrek, daar is niets mis mee. Maar je hoeft er niet iets mee te doen. Net als je weleens een beetje honger hebt stel het vast dat het zo is en bedenk dat je straks gewoon gaat eten en dus nu niets hoeft te doen met dat gevoel.
  28. Toon liefde en sympathie voor jezelf. Wees niet hard voor jezelf maar toon begrip voor de situatie.
  29. Vraag jezelf herhaaldelijk waarom je zo graag suiker wilt eten. Probeer achter de echte oorzaak te komen.
  30. Vraag 5 keer waarom aan jezelf of doe het samen met een vriendin. Het zal verrassend zijn waar je op uit komt.

suikerklonten-met-lint

Download hier 122 namen voor suiker

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Wat wordt jou eerste stap naar een gezonder eetpatroon? Laat je reactie hieronder achter.

Gezonde groet

Jenny de Rooy

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Ada
Door

Ada

op 28 Nov 2017

Bedankt voor de tips! Wij proberen ook steeds minder suiker te eten! Motiveert weer!

Reactie plaatsen