Normandische kip met zuurkool en knolselderij frieten

Normandische kip met zuurkool en knolselderij frieten

Karin is al een week aan de lijn. Althans dat  probeert ze. Nu gaat het koolhydraatarm eten best goed. Maar afgelopen donderdag was ze met haar collega Jan op de nieuwjaarsborrel. Dat was best lastig, er waren zoveel lekkere hapjes. Na 6 dagen zonder koolhydraten kreeg ze er wel erg veel zin in. Ze had ook best trek zo aan het einde van de dag. Ach die paar toastjes, ik heb het de rest van de dagen toch wel goed gedaan. Ze denkt aan het avondeten dat ze had ingeplant. Ze gaat knolselderij frieten maken met zuurkool en kip. ‘Wil je nog een toastje?’, vraagt Jan. Ze pakt het toastje aan en neemt nog een slokje van haar wijn. Na het vierde toastje voelt ze zich best wel schuldig, maar ze wimpelt de gedachte weg en denkt,’ Wat kan mij het schelen’.

Normandische kip met zuurkool en knolselderij frieten

Ingrediënten:

 • 2 kippenpoten van een blije kip
 • 20 g roomboter
 • 2 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • scheutje olijfolie
 • 400 g zuurkool uit het vat
 • 8 jeneverbessen
 • 2 sjalotjes
 • 250 g kastanjechampignons
 • 2 goudreinetten
 • 100 ml kokosroom
 • 400 g knolselderij

Bereiding:

 1. Verwarm de oven tot 180 °C.   
 2. Bestrooi de kippenpoten met peper en zout. Verhit een kwart van de boter in een braadpan en bak de kippenpoten in ca. 10 min. goudbruin. Haal de kip uit de pan.
 3. Snijd de sjalotten in kwarten. Plet de knoflook met de platte kant van je mes en haal het velletje eraf. Plet nog een keer en hak fijn.
 4. Maak de kastanjechampignons schoon met keukenpapier en snijd in kwarten. Fruit de sjalotten, knoflook en voeg de kastanjechampignons toe in dezelfde pan en bak alles in 3 minuten.
 5. Voeg de kokosroom toe en de kip. Laat de kip verder  in 10 minuten gaar stoven in de saus.
 6. Schil de appel en snijd in kwarten. Verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukken van ± 1,5 cm en bak de appelstukjes goudbruin en roer door de saus. Laat de appels 5 minuten zacht worden.

Zuurkool

 1. Plet de jeneverbessen. Snij het sjalotje in ringen en fruit deze even aan, voeg de zuurkool, de jeneverbessen en de witte wijn toe.
 2. Laat de zuurkool op heel laag vuur 20 minuten sudderen.

Knolselderij frieten

 1. Snijd de koolrabi in plakken van 1,5 cm en schil de buitenkant. Snijd de plak in repen van 1,5 cm. Doe ze in een kom met olijfolie en de koriander komijn mengsel en hussel ze goed door elkaar. Leg ze op de bakplaat op een bakpapier en bak ze in ± 20 minuten gaar.

Knolselderij

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen