Knolselderij

Knolselderij

Knolselderij is een gewas waarvan de knol half boven de grond groeit. Het is een smakelijke knol die een goed alternatief is voor aardappelen. Knolselderij heeft veel meer gezondheidsvoordelen dan aardappels. Knolselderij bevat onder andere vitamine K, fosfor, kalium en ijzer.


KnolselderijDe meeste voedingsstoffen zitten in de schil, schil deze dus zo dun mogelijk af. Uit onderzoek is gebleken dat de in knolselderij aanwezige zogenaamde stoffen een anti-kankerwerking hebben. Vitamine K wat in de knolselderij te vinden is zorgt voor gezonde botten. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine K ook een positief effect heeft op de ziekte van Alzheimer omdat het schade aan de hersenneuronen beperkt.Knolselderij is koolhydraatarm

Bevat 32 kcal per 100 gram. Is de wintergroente met de meeste vezels, namelijk 4,9 gram per 100 gram. En de knol bevat weinig zetmeel! Dat maakt knolselderij ook het meest geschikt als vervanger voor de aardappel. Per 100 gram rauwe knolselderij bevat het  5 gram koolhydraten. Hiermee is het een koolhydraatarme groente die ook heel veelzijdig is.

Kooktip

Maak er puree van, dat is weer eens wat anders dan standaard aardappelpuree. Snijd de knolselderij in stukken, kook ze gaar en maak een puree met een beetje boter, melk, peper en zout. Knolselderij is heeft een aparte smaak en kan je goed combineren met hazelnoten. Je kan er ook frieten van snijden en die bakken in de oven door er olijfolie over te sprenkelen en bestrooi de frieten met een combinatie van gemalen korianderzaad, gemalen komijn en zout.

 
Reactie plaatsen