Quinoa en linzen met broccoli en kastanjes

Quinoa en linzen met broccoli en kastanjes

Tamme kastanjeQuinoa, linzen, broccoli en kastanjes. Dat zijn heerlijke ingrediënten in dit gerecht. Kastanjes die raapte ik vroeger als kind al en dan lekker roosteren in een pan. Gemolten roomboter erover heen en smullen. Nu vind je ze niet meer in het bos maar je kan ze nog wel voorgekookt en verpakt kopen.

Kastanjes gezond

In kastanjes zit meer vitamine C dan in welke andere noot dan ook, dit komt je immuunsysteem ten goede en helpt ziekten en diverse gezondheidsproblemen te voorkomen. De vorming van witte bloedcellen wordt door vitamine C gestimuleerd. De witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van je weerstand.

 Koolhydraten in Kastanjes

De kastanje bevat complexe koolhydraten en die geven veel energie maar zorgen er niet voor dat je dik wordt. Bovendien zorgen deze voor een langer gevoel van verzadiging zodat je minder snel genegen bent om een snack te eten of je overvol te proppen. Dat heeft te maken met het hoge vezelgehalte en de complexe koolhydraten in kastanjes. Kastanje bevatten 28 g koolhydraten per 100 gram.

Quinoa en linzen met broccoli

Broccoli met quinoa, linzen, wortel, kastanjechampignons en kastanjes

  • 50 g quinoa
  • 50 g linzen ongekookt
  • 200 g broccoli
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 250 g kastanjechampignons
  • 130 g gepelde kastanjes (gekookt)
  • 2 el olijfolie
  • 1 theel. gedroogde tijm
  • 2 abrikozen

Bereiding:

  1. Spoel de linzen in een zeef onder koud water af en laat goed uitlekken.
  2. Breng de linzen met 400 ml water aan de kook.
  3. Doe de deksel op de pan en kook de linzen in ca. 20 minuten gaar.
  4. Voeg na 10 minuten de quinoa erbij en laat zachtjes doorkoken.
  5. Giet het overtollige water af en houd de quinoa-linzen warm.
  6. Haal de roosjes van de broccoli.
  7. Plet de knoflook met de platte kant van je mes en haal het velletje eraf. Plet nog een keer en hak fijn.
  8. Pel de ui en snipper fijn.
  9. Schil de wortel en snijd in schuine plakken.
  10. Snijd de steeltjes van de kastanjechampignons en snijd ze in kwarten 
  11. Fruit de ui op een laag vuur in een scheutje olijfolie
  12. Voeg de wortels, broccoli, knoflook, tijm en champignons toe dek af en laat 8 minuten doorstoven.
  13. Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  14. Schep de abrikozen, kastanjes en de linzen-quinoa mengsel door de groenten. 
  15. Breng op smaak met zout en peper.

De recepten zijn geschreven voor 2 personen. Je kan ze makkelijk verdubbelen voor 4 personen of halveren voor als je alleen eet.

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

 

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen