Recept raapsteeltjes met pastinaak en zalm

Recept raapsteeltjes met pastinaak en zalm

Raapsteeltjes doen het heel erg goed in de moestuin en op balkon. Ik vind ze heel erg lekker. Wist je dat ze ook tot de kruisbloemigen horen? Kruisbloemige groenten bevatten glucosinolaten en die zijn heel goed voor je immuunsysteem. Koolsoorten, bloemkool, broccoli, spitskool behoren ook tot die groep. Raapsteeltjes is maar een korte tijd beschikbaar dus eet ze dan ook lekker. In dit recept stamp ik ze met pastinaak en met een stukje zalm erbij heb je zo een heerlijke verse maaltijd op tafel staan.

Raapsteeltjes

Raapsteeltjes van het seizoen

Raapsteeltjes zijn er in april en mei maar vaak zie je ze ook nog in juli en soms in eind oktober. De naam komt van oudsher van het loof van de meiknol maar dat is toch heel wat anders dan de groenten die we raapsteel noemen. De raapsteel vormt geen knolletje. Raapsteeltjes worden in bosjes verkocht. Let er dan op dat ze niet te strak zijn ingebonden, de steeltjes kunnen dan ‘versnotteren’. Reken op 200-250 g per persoon.

 

Raapsteeltjes tegen oxidatieve stress

Behalve veel glucosinolaten bevatten raapstelen ook veel vitamine C, K en E, betacaroteen en mangaan. Ook zit het vol met fytonutriënten zoals hydroxykaneel zuur, quercetine, myricetine, isorhamnetine en kaempferol. Al deze antioxidanten verkleint het risico op oxidatieve stress in lichaamscellen en dat verkleint weer de kans op de vorming van kanker.

Cholesterolverlagend

Raapstelen bevatten  omega 3-vetzuur, ook wel alfalinoleenzuur genaamd, en een hoge concentratie folaat (zo’n 575 mcg per 100 calorieën). Je kan ze rauw door een salade of gestoomd eten. Gestoomd hebben ze een cholesterolverlagende werking

Raapsteeltjes combineren

Je kan ze met veel kruiden combineren. Ze gaan goed samen met onderstaande kruiden:

 • Bieslook
 • bosui
 • citroen
 • foeli
 • kerrie
 • kervel
 • knoflook

Recept raapsteeltjes met pastinaak en zalm

Ingrediënten:

 • 2 bosjes raapsteeltjes
 • 2 stukjes zalmfilet(moot) á 125 g
 • 400 g pastinaak
 • 2 stuks lente-uitjes
 • 1 klontje roomboter
 • ±100 ml kokosroom

Bereiding:

 1. Schil de pastinaken, snij ze in stukken en kook ze in een ruime pan in 15 min gaar.
 2. Snijd intussen de raapsteeltjes grof, de stelen erbij.
 3. Bak de stukjes zalm langzaam op de huid gaar. Keer om na 5 minuten en dek af met alu-folie en zet het vuur uit.
 4. Bak de vis net gaar dan blijft het lekker sappig.
 5. Snijd de lente-ui in ringetjes.
 6. Stamp de pastinaak met de boter en kokosmelk tot grove puree.
 7. Meng er de raapsteeltjes en bosuitjes door.
 8. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Dit recept is voor 2 personen

Raapsteelstamppot met zalm

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen