7 tips om een makkelijk en gezonde lunch te maken
Gezonde lunch maken in minder dan 15 minuten. Ook als je de lunch wilt meenemen naar je werk. Doe het efficiënt en het kost je bijna geen tijd extra. Bedenk ook wat het je oplevert, meer energie, gezondheid, fit voelen.
Die tijd die het je kost om een boterham klaar te maken voor je lunch is wellicht 2 minuten minder dan een gezonde lunch klaar maken. Dus die gedachte dat het je veel tijd kost zit tussen je oren. Als je maar vaak genoeg tegen je zelf zegt dat het je tijd kost dan ga je het vanzelf ook niet doen. Snap je wat ik bedoel!
7 Gezonde lunch tips
Wat is een gezonde lunch nou eigenlijk? En hoe kun je nu gezond lunchen zonder je hele dagschema om te gooien? Met behulp van de onderstaande 7 tips zal gezond lunchen makkelijk en lekker zijn. Je zal zien dat het je weinig moeite kost.
Tip 1: Zorg voor genoeg groenten
Groenten eten vinden veel mensen saai maar je kan het wel lekker maken. Een stukje vlees waar je niets mee doet is tenslotte ook heel saai. Door groenten lekker te maken zal je de smaak van groenten veel meer gaan waarderen.
Als je bijvoorbeeld verse kruiden bij je groenten eet zul je de smaak veel meer gaan waarderen. Een beetje knoflook en zeezout doet ook wonderen en met een scheutje olijfolie erbij wordt het pas echt heerlijk.
Olijfolie bij groenten zorgt ervoor dat:
- je de voedingsstoffen beter opneemt,
- het meer smaak geeft aan groenten
- groter verzadigingsgevoel.
Probeer bij elke lunch altijd zo veel mogelijk groenten te eten
Tip 2: Voeg voldoende eiwitten toe
Om je lunch steviger te maken is het belangrijk dat je voldoende eiwitten toevoegt. De eiwitten zorgen ervoor dat je meer en langer verzadigd bent.
Je kunt een salade met peulvruchten en noten maken; een salade met kip en ansjovis; gestoomde groenten met noten en zaden of bijvoorbeeld een boerenomelet.
De verschillende eiwitten die je bij een gezonde lunch kunt gebruiken zijn:
Eieren kan je van te voren koken. Als je nou op zondag bij het ontbijt een zacht gekookt eitje eet. Kook er dan gelijk een paar meer je kan ze gepeld in water 3 dagen bewaren. [link]
Tip 3: Geef je lunch smaak met gezonde vetten
Vet hebben we nodig daar er 4 vitamines zijn die in vet oplossen. A, D, E en K. Lees er hier meer over. [link]
Wat zijn gezonde vetten:
- Olijfolie
- Kokosolie
- Grasboter, komt van een koe die gras gegeten heeft.
Ongezonde vetten:
- Vloeibare baken braad vetten
- Margarine
- Zonnebloemolie (bevat veel omega6 en werkt ontsteking bevorderend in je lichaam)
Ongebrande noten en zaden bevatten gezonde vetten. Ze geven een verzadigd gevoel.
Tip 4: Minder koolhydraten bij je lunch
Relatief gezonde koolhydraten vind je in: Havermout, quinoa en zoete aardappels.
Probeer echter je energie zo veel mogelijk te halen uit gezonde vetten, die kan je lichaam beter verwerken.
Gezonde koolhydraten bij je lunch:
- Roggebrood
- Gekookte linzen
- Gekookte bonen
- Quinoa
- Restje zoete aardappel
TIP: Bewaar restjes avond eten. Die restanten koolhydraten en of groenten van je avond eten kan je ook bij je lunch doen. Vaak is dat heel lekker om bij groene sla te eten.
Tip 5: Neem een gezonde lunch mee naar je werk
De lunch is vaak de moeilijkste maaltijd van de dag omdat je dan niet thuis bent. Een gezonde lunch meenemen naar je werk is misschien wel de belangrijkste stap die je kunt zetten naar een gezonder eetpatroon. Dat is het moment om meer groenten binnen te krijgen.
Als je s’avonds iets meer groenten stoomt dan kan je die de volgende dag bij de sla doen. Tijdens het koken van je avond eten maak je gelijk je lunch klaar.
Doe de harde delen zoals de tomaat, komkommer, ui, wortel, bloemkool en andere restgroenten onderop. Deze groenten worden alleen maar lekkerder als je er dressing overheen giet. Dat blijft ook onderop liggen dus hierop leg je de blad sla. Op je werk keer je het om op je bord.
Kook je bonen en linzen voorruit en zet het in de vriezer. Je kan hiervan een portie bij de lunch doen. Zorg ervoor dat je altijd een zakje rucola, veldsla of andere in huis hebt.
Avocado’s zijn lekker en bevatten de juiste vetten. Ze zijn goed te combineren met tomaten, bloemkool, noten, broccoli, sperzieboontjes.
Tip 6: Zorg voor voldoende gezonde recepten voor de lunch
Elke dag hetzelfde eten is niet gezond en saai. Het is beter om een selectie van een aantal recepten te hebben om dagelijks te kunnen variëren met je lunch.
Zorg dus dat je voldoende gezonde lunch recepten hebt. Deze staan in het abonnement van foodswitch.
Tip 7: Maak je planning
Als je in het weekend boodschappen haalt zorg er dan voor dat je genoeg groenten in huis haalt voor je lunch en avondeten. Download hier onder de boodschappenlijst om gezond te kunnen eten. Hierop staat alles wat je nodig hebt om gezonde gerechten te maken.
Wat je in huis haalt ga je eten, dat wat je niet koopt eet je ook niet. Dus maak je keuze en haal gezonde boodschappen in huis.
Jouw gezondheid is belangrijk
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.
Wat wordt jou salade die je mee neemt naar je werk? Laat je reactie hieronder achter.
Gezonde groet
Jenny de Rooy