Welke tonijn is goed om te eten?

Welke tonijn is goed om te eten?

Verse tonijnTonijn is een van de meest eiwitrijke producten ooit, dus het lijkt slim om het dagelijks als ingrediënt aan de lunch toe te voegen.  Een portie tonijnfilet van 150 gram bevat al snel zo’n 97.49 microgram kwik. Dit zware metaal kan de onderstaande kwalen in de hand werken.

Geheugenverlies, hartkloppingen, prostaatkanker, problemen met je spraak, bevende handen, slechte ogen, hartfalen, nieren die ermee ophouden, hersenaandoeningen – vooral kinderen zijn hier kwetsbaar voor – en blijvende zenuwbeschadigingen. Voor zwangere vrouwen word aangeraden tonijn helemaal te vermijden.

De top 3 in smaak van tonijn in blik.

  • Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie: wordt als  het allerlekkerst ervaren. De tonijnsnippers in zonnebloemolie wordt veel minder lekker ervaren.
  • Princes tonijnstukken in zonnebloemolie: is de tweede die als lekker ervaren wordt.
  • Rio Mare tonijnstukken in zonnebloemolie: eigenlijk is het een gedeelde tweede plaats, want ook Rio Mare volgt de Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie op met hetzelfde smaakoordeel als Princes.

  • De merken die nèt iets lager beoordeeld worden, maar qua smaak nog steeds als goed ervaren worden zijn:
    • Fish tales Ali's tonijn in zonnebloemolie
    • Rio Mare Tonno'all Olio di Oliva
    • John West tonijnstukken in zonnebloemolie
    • Princes tonijnmoot in olijfolie

    Welke tonijn als slechtste ervaren wordt 

    De Phare D'eckmühl witte tonijn in olijfolie, te koop bij Ekoplaza. Deze tonijn, die per blikje van 160 gram maar liefst €6,40 kost, heeft een te sterke oliesmaak en smaakt meer naar olie dan tonijn.

    Wat zit er in tonijn?

    Tonijn is eiwitrijk, koolhydraatarm en van zichzelf niet erg vet. Met ongeveer één gram per 100 gram valt het qua vetgehalte reuze mee. Behalve bij tonijn in olie. Ondanks uitlekken blijft er al snel zo'n 10 gram vet achter op de tonijn. Kijk je naar calorieën, dan is tonijn in water een gezonder alternatief.

    Er zijn nog 2 belangrijke stoffen in vis die invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Namelijk kwik en histamine. Kwik komt voor in tonijn door verontreiniging van de zee. Histamine is een stof die in tonijn kan voorkomen door bederf of slechte hygiëne.

    Kwik
    Kwik is een zwaar metaal dat door verontreiniging van de zee ook in vissoorten terechtkomt. Hoe groter de vis, des te meer kwik deze bevat. Door de sterk bindende eigenschap aan eiwitten blijft kwik lang in het lichaam en stapelt zich dan ook op in dieren. En omdat mensen grote vissen zoals tonijn eten, kan kwik zich ook in ons lichaam opstapelen. Gelukkig zit er in alle geteste blikjes tonijn in olie minder kwik dan het maximaal toegestane gehalte van 1 mg/kg.

    Histamine
    Een hoog histaminegehalte is een teken van bederf en/of slechte hygiëne. Iemand die tonijn met te veel histamine eet, kan klachten krijgen die lijken op voedselvergiftiging. Andere veelgenoemde verschijnselen zijn huiduitslag en een rode huid. Gelukkig vonden we in geen van de tonijnmonsters uit de test histamine.

    Moot versus stukken

    Tonijnblikjes zijn te koop in moten of stukken, maar ook in filets en zelfs snippers. Wat is het verschil?
    • Moten: 1 stuk tonijnvlees uit 1 portie of door compacte samenvoeging van visvleesporties. Maximaal 18% mag bestaan uit snippers om het blikje verder af te vullen.
    • Stukken: deeltjes visvlees waarvan de kleinste afmeting niet kleiner is dan 1,2 cm. Blikjes tonijn met stukken mogen voor 30% uit snippers bestaan.
    • Snippers: deeltjes visvlees waarvan de grootte verschillend is.
    • Filets: repen visvlees van spiermassa of van de buikwand afkomstige repen visvlees.

    Er zijn verschillende tonijnsoorten

    Katsuwonus Pelamis
    De Skipjack of gestreepte tonijn genoemd. Deze leeft voor 70% in de Stille Oceaan. Met een maximale lengte van 110 cm en een gewicht van 35 kg is de Katsuwonus Pelamis een kleine tonijnsoort.

    Thunnus Albacares
    De Thunnus Albacares is beter bekend als de geelvintonijn. Deze soort leeft in de (sub)tropische delen van alle grote Oceanen. Het is een middelgrote tonijnsoort met een maximale lengte van 239 cm. Geelvintonijn zwemt vaak in gemengde scholen met andere tonijnsoorten en zeeschildpadden.

    Thunnus Alalunga
    De Thunnus alalunga staat bekend als Albacore of witte tonijn. Deze middelgrote tonijnsoort komt voor in alle (sub)tropische en gematigde zeegebieden. Het is een kleine tonijnsoort die maximaal 140cm groot wordt.

    MSC-keurmerk van tonijn in blik

    Of een vis duurzaam gevangen is hangt van het vangstgebied en de vangstmethode per vissoort af. MSC is een keurmerk dat duurzame visvangst garandeert.
    • Fishes Tonijn in olijfolie
    • Fish Tales Ali's tonijn in zonnebloemolie
    • Fish Tales Matheens' Geelvintonijn in olijfolie
    • John West Tonijnmoot in olijfolie
    • Phare d'Eckmühl witte tonijn in olijfolie
    • Princes Tonijnmoot in zonnebloemolie
    • Princes Tonijnstukken in zonnebloemolie
    • Princes Tonijnstukken in olijfolie

    • Je herkent duurzaam gevangen vis met het MSC logo aan dit keurmerk.

      Recept met tonijn

      Tonijn is eiwitrijk en heerlijk om in een salade te eten. Kijk hier voor het recept.

      Welke vis kan je eten?

      Welke vis kan je het beste eten gelet op het kwikgehalte? Dat is nou mooi aangegeven in onderstaande foto. Dus eet uit de groep 'erg hoog' af en toe vis en uit de groep 'laag' kan je vaker je keus maken.

       

      vis-kwik-zware-metalen

       

      Lees ookKeurmerkenwijzer van Milieu Centraal

      Bron: https://www.consumentenbond.nl/voedingsmiddelen/test-tonijn-in-olie

         http://safinacenter.org/documents/2012/07/boi-mercury-report.pdf/


         https://www.foodlog.nl/artikel/kwik-welke-vis-moet-je-mijden/


       

Jenny de Rooy
Door

Jenny de Rooy

op 03 Jul 2019

Renee, ik kan dus niet zomaar zeggen welke tonijn je nu het beste kan eten gelet op het kwikgehalte. Plaatje van vis waarin de kwikgehalten van diverse vis staat vind je hier op pagina 28. http://safinacenter.org/documents/2012/07/boi-mercury-report.pdf/ Wellicht kan je hier wat mee.

Jenny de Rooy
Door

Jenny de Rooy

op 03 Jul 2019

Gemiddelde waarde tonijn (bevroren / Vers, Grootoogtonijn) bevat 0,689 mcg/g methylkwik. Voor methylkwik is de toelaatbare dagelijkse inname door de EFSA vastgesteld op 1.3 microgram kwik per kg lichaamsgewicht per week.

Renee
Door

Renee

op 02 Jul 2019

En welke tonijn kun je nu het beste eten, gelet op het kwikgehalte, de smaak en de duurzaamheid?

Reactie plaatsen