Boerenkool is voor mij ”superfood”

Boerenkool is voor mij ”superfood”

Boerenkool, veelzijdig en heel gezond

Boerenkool is voor mij ”superfood” net zoals bloemkool en broccoli, behoort boerenkool tot de Brassica familie. Het is een typische wintergroente. Vanwege het aantal goede voedingsstoffen en vezels is deze mooie groene struik zeer voedzaam en ook veelzijdig zowel gekookt in een stamppot, rauw in een smoothie of als salade. Je kan er zelfs chips van maken. De „kale-chips”. Deze ‘chippies’ zijn veel gezonder omdat er geen zetmeel inzit die je bloedsuikerspiegel verhogen maar ze zijn wel lekker knapperig, zout en vet.


Recept boerenkool chips

4 hele bladeren biologische boerenkool
½ theel. Keltisch zout
2 eetl. olijfolie

Boerenkool, brassica, recept Scheur grote stukken blad van de harde nerf. Doe ze in een kom. Voeg de olijfolie toe en wrijf de bladeren hiermee in zodat het overal rondom zit.
Leg de boerenkool bladeren op een bakpapier en zet ze 15 minuten in de oven op 120 ºC.
Zet een vork tussen de ovendeur zodat er wat vocht kan ontsnappen. Als ze klaar zijn bestrooi je ze met Keltisch zout.


 

Antikankerwerking van boerenkool

Voortdurend testen wetenschappers boerenkool op zijn antikankerwerking. Op dit moment is voor vijf kankersoorten (blaas-, borst-, darm-, eierstok- en prostaatkanker) bewezen dat boerenkool hiertegen helpt. De reden waarom boerenkool specifiek onderzocht wordt op zijn antikankerwerking is simpel.

Boerenkool heeft drie belangrijke componenten namelijk :

  1. Antioxidanten
  2. Ontstekingsremmende voedingsstoffen
  3. Antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten

De antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen (onder andere omega 3-vetzuren en een gigantische hoeveelheid vitamine K) zorgen ervoor dat kankercellen geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleven dat twee antioxidanten de antikankerwerkende eigenschap meebrengen, namelijk carotenoiden en flavonoiden. Deze antioxidanten zorgen voor een vermindering van oxidatiestress in onze cellen, waardoor deze niet vervormen tot kankercellen.
Verder is gebleken dat er nog 45 andere antioxidanten in boerenkool te vinden zijn. Samen zorgen die mogelijk voor een nog betere antikankerwerking.
De grote hoeveelheid vitamine K die te vinden is in boerenkool, is goed voor de gezondheid. Deze vitamine is nodig voor verschillende lichaamsfuncties zoals natuurlijke bloedstolling en onderhoud van de botten.

Vitamines in boerenkool

Provitamine A, (bètacaroteen), wat bijdraagt aan een goede weerstand, het gezichtsvermogen, gezonde; botten, tanden, huid en aan de groei.
Vitamine B2, B3, B6 en vitamine C, E en foliumzuur (vitamine B11).
Mineralen zoals mangaan, koper, calcium en kalium. Deze mineralen zijn onmisbaar bij het verkrijgen van een gezond immuunsysteem.

Let op wanneer u antistollingsmedicijnen gebruikt. Vitamine K kan de werking van deze medicijnen beïnvloeden.

Meer hier over weten kijk op de Nationale trombosedienst

Kun je boerenkool rauw eten?

Boerenkoolsalad, recept, rauw
Rauwe boerenkool moet je niet te veel eten. Maar dat geld voor veel groenten. Iedere dag worteltjes is ook niet goed. Boerenkool kan je prima rauw eten. Als je een keer een rauwe boerenkool salade maakt is dat heerlijk en je krijgt daar niets van.

Recept voor een rauwe boerenkool salade vind je hier.

Weet wel dat alle rauwe kolen wat zwaarder te verteren zijn en dat kan er ook voor zorgen dat het wat meer gas vormt in je darmen. Zuurkool is gefermenteerd en bevat melkzuur bacteriën die weer heel goed voor je darmflora zijn. Neem dan wel zuurkool uit het vat.

Effect van boerenkool op je stofwisseling

Boerenkool eten kan effect hebben op je schildklier. Het bevat zogenoemde goitrogenen, die kunnen zorgen voor een vergrote schildklier doordat ze zich bemoeien met één van je schildklierhormonen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je schildklier te langzaam gaat werken.

Goitrogens zijn stoffen gevonden in o.a. boerenkool. Als je er veel van eet kunnen ze interfereren met de functie van de schildklier.

Lees meer in de over goitronen 

Feiten over boerenkool

Door kort te stomen (5 min) blijven de meeste voedingsstoffen behouden, ook kan de groente rauw worden gegeten
Voornamelijk voorgesneden en verpakt te vinden in het koelschap van de supermarkt

  • Smaakt stevig en pittig en na de vorstperiode wat zoeter
  • Verkrijgbaar in de maanden september t/m maart
  • Twee soorten: maai- of dwergboerenkool en struikboerenkool
  • Verse boerenkool is op een koele en droge plaats een week houdbaar
  • Zeer rijk aan antioxidanten, ontstekingsremmers en glucosinolaten, die binnen het lichaam kunnen helpen om kankercellen te bestrijden.

Alle boerenkool feiten op een rij

 

 

Bron:
Brassica vegetables and cancer prevention. Epidemiology and mechanisms.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10736624

Determination of goitrogenic metabolites in the serum of male wistar rat fed structurally different glucosinolates.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25071920

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen