Wat zijn goitrogenen?

Wat zijn goitrogenen?

goitrogenen in boerenkoolGoitrogenen zijn stoffen die in o.a. boerenkool voorkomen. Wanneer je boerenkool heel vaak rauw eet dan kunnen ze interfereren met de functie van de schildklier.

Het zit in aardbeien en gierst, tofu en tempé, broccoli, bloemkool, spruiten, kool, mosterd, knolraap, koolrabi, gierst, perziken, pinda’s, radijsjes, sojaboon en sojaproducten en spinazie. Verhitting deactiveert de werking van de goitrogenen . Goitrogenen verstoren de schildklier die hierdoor kan opzwellen ter compensatie.

Goitrogenen en de gezondheid

Als er geen schildklierproblemen zijn is er geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat goitrogenen de gezondheid negatief zullen beïnvloeden. Het tegenovergestelde is feitelijk waar: sojavoedingsmiddelen en crucifere groenten hebben een nutritionele waarde het eten van deze voedingsmiddelen worden in veel wetenschappelijke studies in verband gebracht met een verminderd risico op ziekte.

Het effect van koken op dit stofje

Koken lijkt te helpen met het deactiveren van deze stoffen die in voedsel gevonden worden. Zowel isoflavones (die gevonden worden in soja) en isothiocyanaten (die gevonden worden in crucifere groenten) lijken hitgevoelig te zijn en koken lijkt de beschikbaarheid van de substanties te verlagen. In het geval van isothiocyanaten in crucifere groenten zoals broccoli wordt waarschijnlijk zoveel als een derde van deze goitrogene substantie gedeactiveerd als de broccoli in water gekookt wordt.

Practische tips

Overigens is het wel zo dat een klein percentage van de mensen niet tegen deze stofjes kunnen die in kolen zitten. Als het je weet dat de goitrogenen je gezondheidsprobleem geeft dan stoom je de groenten en eet je ze niet rauw.

Lees meer over boerenkool op mijn blog

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Reactie plaatsen