Page content

Wat zijn goitrogenen?

Wat zijn goitrogenen?

Goitrogenen zijn stoffen die in o.a. boerenkool voorkomen. Wanneer je boerenkool heel vaak rauw eet dan kunnen ze interfereren met de functie van de schildklier.

Het zit in aardbeien en gierst, tofu en tempé, broccoli, bloemkool, spruiten, kool, mosterd, knolraap, koolrabi, gierst, perziken, pinda’s, radijsjes, sojaboon en sojaproducten en spinazie. Verhitting deactiveert de werking van de goitrogenen . Goitrogenen verstoren de schildklier die hierdoor kan opzwellen ter compensatie.

Goitrogenen en de gezondheid

Als er geen schildklierproblemen zijn is er geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat goitrogenen de gezondheid negatief zullen beïnvloeden. Het tegenovergestelde is feitelijk waar: sojavoedingsmiddelen en crucifere groenten hebben een nutritionele waarde het eten van deze voedingsmiddelen worden in veel wetenschappelijke studies in verband gebracht met een verminderd risico op ziekte.

Het effect van koken op dit stofje

Koken lijkt te helpen met het deactiveren van deze stoffen die in voedsel gevonden worden. Zowel isoflavones (die gevonden worden in soja) en isothiocyanaten (die gevonden worden in crucifere groenten) lijken hitgevoelig te zijn en koken lijkt de beschikbaarheid van de substanties te verlagen. In het geval van isothiocyanaten in crucifere groenten zoals broccoli wordt waarschijnlijk zoveel als een derde van deze goitrogene substantie gedeactiveerd als de broccoli in water gekookt wordt.

Practische tips

Overigens is het wel zo dat een klein percentage van de mensen niet tegen deze stofjes kunnen die in kolen zitten.
Als het je weet dat de goitrogenen je gezondheidsprobleem geeft dan stoom je de groenten en eet je ze niet rauw.

Lees meer over boerenkool op mijn blog Link: https://foodswitch.nl/boerenkool-is-superfood/

Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Wat zijn goitrogenen?

Plaats een reactie


*


Navigatie