Week zonder vlees

Vlees is heel erg geliefd onder veel mensen. “De allerbelangrijkste reden dat mensen nog steeds te veel vlees eten, is heel simpel,” zegt Kees de Graaf. Hij is hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen Universiteit. Ze vinden het gewoon lekker. Het is die pittige smaak, die we wel omschrijven als umami, een van oorsprong Japans woord. Op die pittige smaak reageren mensen sterk: ze beginnen al te kwijlen als ze draadjesvlees ruiken. We hebben een aangeboren behoefte aan eiwit die zich vertaalt in trek in iets hartigs. En vlees is dan een aantrekkelijke keuze.”

Ik ben Flexitariër

Zelf ben ik ongeveer 6 jaar terug veel minder vlees gaan eten. Ik zal geen vegetariër worden daar ik zo’n enorme vis liefhebber ben en soms ook een stukje rood vlees wil eten. Ik neem dan wel goed vlees van een biologische slager. Dat proef je wel.

Even geen vlees is goed voor je

Maar wat nou als we zouden starten met één dag per week even niet dat smakelijke lapje eten? Daar zouden we niet alleen onszelf, maar ook het milieu een groot plezier mee doen. Dit is ook waarom ik voor een heel jaar recepten heb geschreven om minder vlees te gaan eten. Voor jou heb ik een vegetarisch e-book gemaakt. Hierin staat voor 7 dagen vegetarische recepten en 5 groentesmeersels voor op je boterham.

Geen vlees eten goed voor het milieu

Éen dag in de week geen dier eten heeft op het milieu namelijk hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer minder gebruiken. En na een grondige check van de NRC kan worden vastgesteld dat je met één dag geen rundvlees eten evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen. Een kleine moeite dus, met een groot effect!

Dit is het effect van een dag in de week geen vlees eten

Steeds meer mensen denken bewust na over hun vleesconsumptie, en kiezen er bijvoorbeeld voor om ‘dagen zonder vlees’ in te lassen. En als je kijkt naar de cijfers, dan zie je dat het aantal vegetariërs in de afgelopen jaren enorm is gegroeid. Bij de consumptiepeilingen van het RIVM is de groep vegetariërs, veganisten, macrobioten en antroposofen in drie jaar tijd toegenomen van 1,1 procent naar 4,4, meldt de Vegetariërsbond.

Waarom je beter geen zoogdierenvlees kan eten lees je hier in dit blog

De vleesconsumptie daalt

Want hoewel de vleesconsumptie ieder jaar op rij daalt, gaat het maar om hele kleine beetjes. In 2014 nog aten Nederlanders gemiddeld 76,3 kilo vlees per jaar, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. In 2015 lag dit aantal op 75,4 kilo. Hiervan is bijna de helft varkensvlees, een derde is vlees van pluimvee, en een vijfde is rundvlees.

 

Na een maand geen vlees meer te eten ben ik ook nog eens 2 kilo afgevallen.

A.K. Rogala

Dit gebeurt er in je lichaam en de wereld als je geen vlees eet.

Het vermindert ontstekingen in het lichaam. Voornamelijk rood vlees vergroot de kans op langdurige chronische ontstekingen die o.a. auto-imuunziekte, beroertes, diabetes en hartaanvallen kunnen veroorzaken. Plantaardige voeding werkt daarentegen van nature ontstekingsremmend, omdat deze rijk is aan vezels, antioxidanten en andere belangrijke nutriënten.

1. Verlaagt je cholesterol door minder dierlijke vetten te eten

Vlees staat bekend om zijn hoge concentratie verzadigde vetten en slecht cholesterol (LDL). Dit zorgt voor het dichtslibben van de bloedvaten, wat weer zorgt voor hart- en vaatziekten. Deze ziekten zijn op dit moment doodsoorzaak nummer één in Nederland. Daarnaast tonen studies keer op keer aan, dat wanneer mensen vegetarisch gaan eten, er een cholesterolniveau daling tot wel 35% kan optreden.

2. Verbetert de gezondheid van ons microbioom

Ons microbioom bestaat uit een massa goede bacteriën, die onder andere in je darmen leven. De gezondheid ervan is essentieel voor je lichaam. Het heeft invloed op je imuunsysteem, het ontwikkelen van je hersenen en het verteren van je eten. De vezels in plantaardige voeding bevorderen de groei van gezonde bacteriën in onze darmen. Vezelarme-diëten (waarbij veel zuivelproducten, eieren en vlees wordt geconsumeerd) kunnen de groei van ziekteverwekkende bacteriën juist bevorderen.

3. Kans op diabetes type 2 neemt af 

Dierlijke proteïne, en dan vooral rood en bewerkt vlees, verhoogt het risico op diabetes type 2. Dit komt doordat dierlijk vet, dierlijk (haem) ijzer en nitraat conserveringsmiddelen.

in dit soort vlees de ontstekingen kunnen verergeren. Dit kan leiden tot gewichtstoename en de insuline werking raakt in de war. Wanneer je vlees gaat vermijden en dit zou vervangen door onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen verlaag je niet alleen de kans op diabetes type 2, het schijnt zelfs zo te zijn dat een plantaardig dieet waarbij je veel onbewerkte volkoren granen eet de klachten van diabetes type 2 kunnen verminderen en het op den duur zelfs kan verdwijnen.

4. Verlaagt de kans op darmkanker

De Wereldgezondheidsorganisatie baarde vorig jaar opzien door rood vlees op de lijst met kankerverwekkende middelen te plaatsen – naast alcohol en tabak. Later werd dat gerelativeerd, maar toch blijft veel en regelmatig vlees de nummer één veroorzaker van kanker. Mensen die dagelijks veel vleeswaren en rood vlees eten, lopen een verhoogde kans (tot wel 50%) op dikke darmkanker.

 

 

 

In Nederland behoort darmkanker tot de top drie meest voorkomende ziektes.

 

Maar naast deze gezondheidsvoordelen zijn er ook een paar dingen waar je goed rekening mee moet houden als je stopt met vlees eten.

Gevolgen stoppen met vlees eten

Risico op ontoereikende proteïne inname. Wanneer je stopt met het eten van vlees kan het gevaar optreden dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt. Gelukkig komt eiwit niet alleen voor in vlees en heb je ook geen enorme hoeveelheden eiwit nodig om gezond te blijven, maar je kunt ook niet zonder. Goede plantaardige eiwitten kun je bijvoorbeeld vinden in linzen, biologische sojabonen, noten, quinoa, bonen, kikkererwten en spinazie.Hoeveel eiwit je nodig hebt, hangt af van je gewicht. Je hebt per dag ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht.

Tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen

Vitamine B12 is een vitamine die alleen voorkomt in dierlijke producten. Wanneer je helemaal geen vlees eet is het daarom aan te raden om een vitamine B12 supplement te nemen. Ook kan er een tekort aan ijzer ontstaan, dit kan je compenseren door meer gedroogde peulvruchten, linzen en sojabonen te eten.

Voordelen van vegetarisch eten

1. Gezond voor je hart

Vegetariërs die hun dieet serieus nemen zullen er onder andere voor zorgen dat ze veel noten in hun menu verwerken als snack of verwerkt in een warme maaltijd of pasta. Noten bevatten veel gezonde vetten zoals omega 3 en omega 6. Dit helpt ons hart gezond te blijven doordat het de slechte cholesterol naar beneden haalt en de verstopping van onze aderen voorkomt.

2. Gezondere huid

Een vegetarisch dieet bevat namelijk in principe meer fruit en groenten, die rijk zijn aan vitamines A en E. Deze zijn in studies gelinkt aan een gezondere huid.

Bovendien bevatten ze veel vezels en die zorgen er dan weer voor dat je spijsverteringsstelsel in goede conditie blijft. Gezonde darmen zorgen ervoor dat ons lichaam het gemakkelijker heeft om toxische stoffen af te scheiden.

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Wordt hier gratis lid van de community van Foodswitch