Zoete aardappel met aubergine, tomaat en paprika

Zoete aardappel met aubergine, tomaat en paprika

Zoete aardappel is eigenlijk een wortelgewas is. De zoete aardappel of bataat is een plant uit de windefamilie. Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. Het is dus geen knol zoals een aardappel. Zoete aardappel bevat veel vezels en carotenoïden. Hoe meer kleur hoe beter.  Ik heb toch zo’n lekker recept gemaakt. Zoete aardappel past namelijk heel goed bij aubergine. Samen met de kruiden van de Nederlandse topkok Jonni de Boer. komen deze smaken helemaal tot zijn recht. Ras el Hanout, ook wel de smaak van Marokko genoemd. Ras el Hanout is een mengsel van diverse kruiden bij elkaar. Daarom zit er ook veel verschil in smaak van diverse merken. Ook bij kip is dit heel erg lekker. Specerijen zijn ook nog eens heel erg gezond. Verderop vind je het recept met zoete aardappel.

Voedingswaarde van zoete aardappels

Voedingswaardes van 100 gram zoete aardappel (ongekookt):

Kilojoules: 360 kj
Calorieën: 86 kcal
Eiwitten: 1,57 g
Koolhydraat: 20 g
Vet: 0,046 g
Waarvan verzadigd: 0,018 g
Vezels: 3 g
Natrium: 55 mg
Kalium: 337 mg

Gezondheidsvoordelen van zoete aardappel

Zoete aardappelNaast de hoge voedingswaarde zitten er ook veel stofjes in zoete aardappel die een gezonde uitwerking hebben op ons lichaam. De oranje wortel zit bomvol vitamine C en dat is goed voor je huid en algehele weerstand. En het is een goede bron voor vitamine B6 wat onze bloedvaten soepel houdt. Bovendien helpen vitamine B6 en kalium om je bloeddruk te verlagen.

Bètacaroteen: Bataat zit bomvol bètacaroteen. En dit stofje kan ons lichaam heel gemakkelijk omzetten naar vitamine A.

Antioxidanten: Er zitten diverse voedingsstoffen in zoete aardappels die functioneren als antioxidanten in ons lichaam.

Eiwitten in zoete aardappel: Ongeveer 1,5 tot 2% van de zoete aardappel bestaat uit eiwitten.

Koolhydraten in zoete aardappel: De koolhydraten in zoete aardappel worden langzaam opgenomen. Dat komt omdat er naast koolhydraten ook veel andere voedingsstoffen in zoete aardappel zitten, zoals al die vitamines en mineralen.

Aubergine snijden

In dit recept hieronder wordt ook aubergine gebruikt. De aubergineplant is een nachtschadeachtige, net zoals bijvoorbeeld de aardappel, de paprika en de tomaat. Aubergine kan je makkelijk in wiggen snijden. Je snijd de aubergine op de overgang van dik naar dun door. Het dunne gedeelte zet je recht op en snijd je in vier parten. Het dikke gedeelte halveer je ook maar iedere helft snijd je in drie stukken.

  

Ik grill ze liever eerst even op de plaat. Als je een grillplaat op – pan gebruikt dan doe ik daar nooit olie in. De olie gaat dan verbranden. Aubergine neemt makkelijk veel olie op. Als je deze dus eerst insmeert hiermee dan trekt het erin en als het gaar is dan laat  het vanzelf los van de pan. Ikzelf gebruik een zware gietijzeren grillplaat. Die houd veel warmte vast dus zet ik het gas eronder eerder uit en dek het af met alu-folie. Zo gaart het langzaam verder en wordt de aubergine lekker zacht.

 Voedingswaarde Aubergine

De aubergine bevat maar 25 kcal per 100 Gram. Verder bevat deze dieppaarse vrucht weinig vitamines. Wel zit er kalium, calcium, fosfor en magnesiun in.

Recept zoete aardappel met aubergine, tomaat en paprika

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 15 kleine tomaatjes
  • 1 rode paprika
  • ¼ rode peper
  • 2 theel. ras el hanout
  • zout en peper
  • 75 g rucola
  • 1 eetl. pompoenpitjes
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • mespuntje mosterd

Bereiding:

  1. Zet de oven aan op 180ºC
  2. Snijd de aubergine in wiggen (zie foto) smeer in met olijfolie en grill ze op de plaat. Dek af met aluminiumfolie (tijdens het grillen) om de warmte goed door te kunnen laten trekken. De aubergine moet goed zacht zijn.
  3. Schil de zoete aardappel en snijd deze ook in wiggen
  4. Leg de aardappel in een ruime ovenschaal en besprenkel met olijfolie leg er de twee teentjes knoflook tussen met schil.
  5. Snijd de ui in grove stukken en doe die erbij. Snipper het rode pepertje en verdeel die in de oven schaal.
  6. Zet de schaal in de oven, na 15 minuten doe je de aubergine paprika en tomaatjes erbij, laat nog 10 minuten in de oven.
  7. Snijd de paprika in stukken en halveer de kleine tomaatjes.
  8. Als alle ingrediënten in de schaal zitten meng je er de ras el hanout door en roer alles goed door elkaar.

Voor de rucola

  1. Rooster de pompoenpitjes. Meng de mosterd door de azijn en klop de olijfolie er door en giet dit over de rucola. Strooi de pompoenpitjes erover. Zie verderop meer over Ras el Hanout

Dit recept is voor 2 personen.

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Peter Teune
Door

Peter Teune

op 27 Sep 2018

volgens het recept hoeft de aardappel niet van tevoren gekookt...die was keihard nog..verder een prima recept

Jenny de Rooy
Door

Jenny de Rooy

op 03 Oct 2018

In principe is het zo dat de aardappel in de oven gaar wordt. Alle recepten heb ik zelf ook gemaakt. Maar ik zal het aanpassen. Bedankt voor de tip.

Reactie plaatsen