5 Jaar kankervrij en ik leef ieder dag volop!

5 Jaar kankervrij en ik leef ieder dag volop!

Diagnose oktober 2011 hormoongevoelige borstkanker.

Diagnose kankerIk ben vandaag precies 5 jaar kankervrij. Op 8 november 2011 ben ik geopereerd. Dat is wel een feestje waard. Ik tracteer jullie vandaag op dit openhartige blog dat tot stand is gekomen in samenwerking met Wanda Verhoeff van Comforte-coaching, coaching rondom vrouwen met borstkanker.

Onder aan het blog vind je een E-book met weetjes over broccoli en 8 leuke recepten om te maken. Zo kan je lekker variëren met deze super gezonde groente.

De Diagnose

De eerste drie weken nadat ik de diagnose borstkanker kreeg, leek het alsof ik uit mijn hoofd was gestapt, alsof ik naar een film keek. Het was zo onwerkelijk om te zeggen: “Ik heb borstkanker.” Ik heb direct mijn familie en vrienden ingeschakeld en mijn hele omgeving continu per mail op de hoogte gehouden. Mijn leven ging ineens in sneltreinvaart. Ik ging mee in de maalstroom van afspraken in het ziekenhuis. Ik had amper tijd om na te denken.

Borstbesparende operatie, bestralingen, 1 jaar anti-hormonale therapie Tamoxifen

Ik wist wel dat ik niet dood zou gaan. De tumor was niet groot, het was plaatselijk en goed te behandelen. Dat weten kwam niet alleen uit mijn hoofd. Het was een gevoel, intuïtie ofzo. Diep van binnen wist ik dat ik niet dood zou gaan. Ik werd borstbesparend geopereerd en kreeg bestralingen. Ik wilde geen chemotherapie. No way. Alle statistieken wezen uit dat het positieve effect daarvan voor mij zo klein zou zijn. Dat heb ik dus niet gedaan.

Onderstaand een interview met Wanda Verhoeff van Comforte Coaching over hoe ik met FoodSwitch ben gestart na mijn borstkanker.

Wanda begeleid vrouwen met borstkanker In een aantal gesprekken, wandelend door de natuur, gaat ze op zoek naar je patronen, belemmeringen en valkuilen en naar je mogelijkheden en kracht om invulling te geven aan je nieuwe leven.

Kankervrij blijven

Twee maanden na de diagnose stapte ik de boekhandel binnen en zag ik het boek Antikanker van Dr. Servan-Schreiber. Deze professor in de klinische psychiatrie schreef verschillende boeken over de zelfhelende kracht van het lichaam. Ik sloeg het boek open, toevallig op de pagina voeding en las hoe je zelf je gezondheid kunt beïnvloeden door wat je eet. Hoe doe je dat? Door te kiezen voor biologische of organische producten. Door te minderen met suiker, witte of patentbloem en voedingswaren die omega-6-vetzuren bevatten, zoals geharde vetten en niet biologische dierlijke vetten. En ook door het gebruik van meer levensmiddelen met een kankerwerende werking zoals groenten van de groep kruisbloemigen (broccoli, spruiten en vele koolsoorten) en fruit, kurkuma en groene thee. Daarnaast geeft Dr. Servan-Schreiber aan dat beweging, medicatie en ‘bevrijding van gevoelens van hulpeloosheid’ ook bijdragen aan een betere gezondheid.

Strijder tegen kanker

Ken vijand en ken jezelf; al moet je honderd oorlogen voeren, je zult honderd maal overwinnen. Sun Tzu

Levenstijl en kanker

In zijn boek haalt hij onder andere twee onderzoeken aan, die in een periode van twaalf jaar in elf landen zijn uitgevoerd onder 20.000 personen. En wat blijkt? Er was een afname van de sterfte aan kanker met meer dan 60 procent in de loop van de onderzoeken onder de mensen die waren overgestapt op een gezondere levensstijl.

AntikankerIk kocht het boek, las het diezelfde avond nog en dacht: zo wil ik ook eten. Ik was zo geïnspireerd, ik wilde hier mijn bedrijf van maken. Want uit onderzoek blijkt dat naar schatting 30 procent van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde levensstijl. Dat zou dus voorkomen kunnen worden en daar wil ik aan bijdragen.

Ik ging op zoek naar recepten die bij deze levensstijl passen en kwam terecht bij onder andere de Libanese en Marokkaanse keukens. Daarin worden veel groenten gebruikt. De recepten hebben mij geïnspireerd om meer groenten te eten. Veel recepten in de Start Switch zijn hierop gebaseerd en aangepast naar een receptuur met langzame koolhydraten.

Gezond voedingspatroon

Zelf ben ik eerst geminderd en daarna gestopt met het eten van zuivel en suiker. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat suiker tumors laat groeien, maar suikers kunnen wel leiden tot overgewicht en dat verhoogt de kans op terugkeer van de tumor en kan ook het verloop van de ziekte verslechteren. Daarnaast haalt ons lichaam voldoende suikers uit groenten en fruit. Deze fructose wordt omgezet in energie, brandstof voor je lijf en hersenen.

[tweetquote]Als je meer groenten eet en minder snelle koolhydraten, gaat je gezondheid tot wel 40% vooruit en versterk je je afweersysteem.[/tweetquote]

De eerdergenoemde onderzoeken leggen ook een verband tussen de consumptie van melk en borstkanker. Daarom heb ik mijn voedingspatroon bekeken en ben ik gestopt met het nemen van zuivel. Dat ging overigens niet van de een op de andere dag. Ik bouwde het langzaam af. Ik begon elke dag met een grote cappuccino. Na een tijd dronk ik die alleen in het weekend en nu ben ik er helemaal mee gestopt.

Stoppen met Tamoxifen

Na de operaties volgde de anti-hormonale therapie. Ik ging aan de medicijnen. Maar na een jaar Tamoxifen slikken, was mijn gezicht grauw, grijs en voelde ik me futloos. Ik had nergens meer zin in. Op een goed moment was ik door de drukte een week lang vergeten mijn medicijnen in te nemen. En ik realiseerde me dat ik me beter voelde dan daarvoor. Toen ben ik helemaal gestopt met de anti-hormoonmedicijnen. Dat was heel spannend, maar het voelde goed. Ik was bewust met voeding bezig en zei tegen mezelf: ik geloof in mezelf. Dit is goed voor mij. Dat is de kracht van de gedachte.

De kracht van je gedachte

Ik verdiep me nu in het werk van Joe Dispenza, onderzoeker, chiropracter, faculteitslid van de International Quantum University for Integrative Medicine in Honolulu. Hij gaat ook uit van de kracht van je gedachten. Hij vertelt hoe je je brein opnieuw kunt vormgeven en je lichaam kunt conditioneren. Met blijvend resultaat. Hij zegt dat als je energie van je verleden loslaat en jezelf openstelt voor een nieuwe toekomst, je kunt creëren wie je werkelijk wilt zijn en wat je wilt in het leven. Honderden mensen over de hele wereld hebben deze principes toegepast en verbazingwekkende resultaten behaald in hun leven en zelfs ziekten hiermee bestreden.

Ik voelde die kracht ook toen ik het boek Antikanker van dr. Servan-Schreiber las. “Ik ben letterlijk gaan vechten tegen mijn ziekte. Ik wilde eerst op kickboxen, maar heb uiteindelijk voor een mildere vorm gekozen. Dat heb ik een jaar gedaan. Door de vechtsport had ik het gevoel dat ik de confrontatie aankon. Ik gaf verweer. Ik ging me verdedigen en had het sterke geloof dat ik niet meer alles liet gebeuren in mijn leven.

Goed leren koken

Van oorsprong ben ik kok en kunstenaar. Toen ik 28 jaar was belandde ik op een groot zeiljacht in Zuid-Frankrijk, waar ik kookte voor de eigenaar, de bemanning en gasten. Ik kocht daarvoor vaak de verse vis, kreeft en schaaldieren in op de markt van bijvoorbeeld St. Tropez, maar ook in andere havenplaatsen op Madeira en de Azoren. Ik kon niet zeilen en niet koken, maar ik zei ja. De eerste avond zei hij dat er biefstuk was en dat ik daar maar een rode Kok op een zeilbootwijnsaus bij moest maken. Dat had ik nog nooit gedaan! Zo leerde ik mezelf koken. Op een gegeven moment zeiden de gasten zelfs dat ze niet aan wal wilden eten, maar liever aan boord omdat ze mijn eten lekkerder vonden! Mijn passie voor voeding was geboren. Na anderhalf jaar moest ik helaas stoppen. Terwijl ik de gasten voedde, viel ik zelf alleen maar af omdat ik constant zeeziek was. Ik ben daarna niet meer gestopt met koken en heb inmiddels zo’n 25 jaar ervaring als kok, onder andere in Pulchri Studio waar ik koken en kunst mooi kon combineren.

Smaaklessen op basisscholen

Passie voor voeding en gezond eten was een belangrijke overlevingsstrategie voor mij. Daarnaast hielp het mij om gewoon door te gaan met mijn leven en niet de hele tijd aan kanker denken. Ik deed de gewone dagelijkse dingen, ging uit met mijn vriendinnen en gaf smaaklessen op basisscholen.2014-2015-erasmus-kookles-09 Ik was zelfstandig ondernemer en had een inkomen nodig. Vanuit het boek Antikanker zette ik Sisters in Arms op en gaf ik presentaties over voeding. Ik realiseerde me dat ik mijn verhaal breder moest uitdragen, los van de borstkanker: goede voeding voor een sterk immuunsysteem. Daarom zette in FoodSwitch op. ’Kies voor gezond’ is mijn motto. Niet alleen als je ziek bent, maar ook voor gezonde mensen, preventief om niet ziek te worden.

[tweetquote]Als je meer groenten eet en minder snelle koolhydraten, gaat je gezondheid tot wel 40% vooruit en versterk je je afweersysteem.[/tweetquote]

Calcium in groenten

Mijn leven is na mijn ziekteproces sterk veranderd. Ik ben direct gestopt met de anticonceptiepil. Die slikte ik van mijn 15e tot mijn 50e jaar. In de bijsluiter staat dat je kans hebt op borstkanker bij langdurig slikken. Ik heb de kanker gewoon gevoed al die jaren. Ik heb zuivel en suiker geschrapt uit mijn voeding. Voor vrouwen met een hormoongevoelige tumor die aan de anti-hormoonmedicatie zijn, wordt gezegd dat ze calcium binnen moeten krijgen. En niet alleen zij, maar ruim de helft van de Nederlandse bevolking krijgt te weinig calcium binnen! Calcium haal je niet alleen uit zuivel, maar kun je ook halen uit groene bladgroenten, denk aan broccoli en boerenkool. En ook uit bonen en asperges. Lees hier meer over in mijn Blog. Je vindt daar ook een recept waar de hoeveelheid calcium is aangegeven.

Gerechten met suiker laat ik links liggen. Ik kies gewoon voor fruit of voor hartig eten. En soms voor een stuk hele pure chocolade met meer dan 80% cacao. Dat geeft een smaakexplosie. Daarnaast slik ik veel vitamine D. Dat neemt je lichaam van nature op uit zonlicht, maar als er te weinig zon is, dan slik ik bij.

[tweetquote]Calcium komt alleen in je botten als je het in combinatie met vitamine D inneemt. Daarnaast is vitamine D een sterke ontstekingsremmer en anti-carcinogeen.[/tweetquote]

Mijn missie en mijn passie

Mijn missie nu is om heel Nederland aan de groenten te krijgen. Ik wil mensen laten zien dat je zulke heerlijke gerechten van groenten kunt maken en daarmee ook heel goed op gewicht kunt blijven. Je eet minder rood vlees en meer langzame koolhydraten. De geheimen van heerlijke groentegerechten wil ik graag aan de mensen openbaren. Groenten eten is zo belangrijk om gezond te blijven.

[tweetquote]Maar 5 % van de mensen eet werkelijk die 200 g groente per dag![/tweetquote]

Variatie is echt geen probleem. Ik ken wel 29 manieren om bloemkool klaar te maken en dan heb ik de traditionele manier met een papje nog niet eens meegerekend. Om die kennis te delen heb ik een receptenabonnement opgezet de Start Switch, geef ik kookworkshops en organiseer ik kookevenementen. Zo heb ik mijn missie en mijn passie gecombineerd.

Ik liet de afgelopen jaren elke zes maanden mijn bloed prikken en mijn waarden waren goed. Ik ben na vijf jaar nog steeds zonder borstkanker en ontslagen van controles door de oncoloog.

Ik ben kankervrij en dat wil ik graag zo houden!

Broccoli tegen kanker

Na broccoli gegeten te hebben is het lichaam in staat gifstoffen te verwijderen. Dat komt vooral door de aanwezigheid van natuurlijke vitamine A, C en E welke sterke antioxidanten zijn. Deze helpen oxidatieprocessen te stoppen en het voorkomt ontstekingen. Ontstekingen op celniveau zijn gelinkt aan het ontstaan van kanker. BimisoepDe gifverwijderende eigenschappen van vitaminen worden versterkt door fytonutriënten met antioxidantwerking. Kaempferol, quercetine, carotenoïde luteine, zeaxanthine en beta-caroteen zijn sleutelstoffen als het gaat om de antioxidantwerking in het lichaam. Deze stoffen versterken het detox-effect van de aanwezige A,C, E-vitaminen. Bovendien zit er glucosinolaat in broccoli. Deze stof wordt momenteel wetenschappelijk getest op het voorkomen van kanker. Glucosinolaat komt met name in broccoli voor.

Broccoli Recept

Hieronder vind je een E-book met weetjes over broccoli en 8 leuke recepten om te maken. Zo kan je lekker variëren met deze super gezonde groente.

Klik op de button om het boekje te downloaden.

pdf-icon

Jouw gezondheid is belangrijk

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit artikel. Wil je nou meer groenten gaan eten en zoek je hiervoor inspiratie?
Ik heb een tip voor jou als, je meer variatie en snel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten zodat jij veel meer groente gaat eten. Maak dan de Switch met het programma Start Switch. Wil je eerst kijken of de recepten wat voor je zijn ? Je kan het gratis 14 dagen uitproberen. Download hiervoor het ebook.

Wat wordt jou eerste stap naar een gezonder eetpatroon? Laat je reactie hieronder achter.

Gezonde groet

Jenny de Rooy

Bronnen:

Antikanker

Eten tegen kanker

Hans Moolenburgh

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Yael
Door

Yael

op 08 Nov 2016

Goed gedaan Jenny, veel succes en plezier in de komende 50 jaren🔆

jenny
Door

jenny

op 08 Nov 2016

Dan ben ik 105.

Reactie plaatsen