7 Tips om de vakantiekilo's er weer af te krijgen

7 Tips om de vakantiekilo's er weer af te krijgen

Hoe krijg je die vakantiekilo’s er weer af?

Heb je een fijne vakantie gehad? Ik hoop dat je heerlijk bent uitgerust. Een lekker wijntje, een toetje na het eten en iets lekkers bij de koffie. Het is tenslotte vakantie. Maar ben jij ook een paar kilo aangekomen? Met deze tips ben je ze snel weer kwijt.

tomaat, lycopeen

tomaatjes

Ik ben een echte Italie fan en pasta, pizza en de vele lekkere broodjes zijn heerlijk. En niet te vergeten de heerlijke ijsjes, want ijs maken kunnen ze als de beste. Het is altijd weer een feest om daar te zijn. In een zomer deed ik ook een poging om tussen door gezond te eten. Dan ga ik naar een groente kraam en koop dan een zak van die mooie kleine donker rode tomaatjes voor onderweg. De meneer die mij hielp vroeg:

” Ti piacerebbe avere basilico con pomodori?”

Eh, ik verstond het niet helemaal maar begreep het wel. Of ik er basilicum bij wilde hebben. Nou voor onderweg om zo tomaatjes te snoepen leek mij het niet zo handig. Dus ik zei: ” Nee dank u!” Hij keek mij verbaast aan en hief zijn handen ten hemel en riep: “

Ma senza basilico pomodoro , che non si può?

Hij bukte en pakte een bos basilicum en stopte dat erbij. Ik moest er zo om lachen. Voor een Italiaan is het onmogelijk om tomaat zonder basilicum te eten, die twee horen toch zo bij elkaar. Dus met mijn zak sappige tomaatje en een bos basilicum ging ik weer verder op pad. De tomaatjes waren heerlijk en zeker met die geurende basilicum erbij. Kijk onderaan voor een heerlijk recept met tomaatjes.

7 Tips om de vakantiekilo’s er weer af te krijgen

1. Eet mindful

Visualiseer de kilo’s die je eraf wilt hebben. Zie je zelf 3 kilo lichter. Neem hier ieder dag 10 minuten de tijd voor. Raar? Nee hoor! Het is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Hierdoor zet je namelijk een hoop gedragingen in gang die ervoor zorgen dat je ook werkelijk betere keuze maakt. Je lichaam gaat er naar staan.

Mijn nieuwe held hierin is Joe Dispenza. In deze Ted Talk legt hij uit hoe het brein werkt. Ted Talk Joe Dispenza

2. Minder met suiker

Op de vakantie ben je vast meer zoete dingen gaan eten. Een lekker taartje bij de koffie een ijsje voor toe.  Zoet zet aan tot meer eten. Het is een paar dagen lastig maar haal het niet in huis dan kan je het ook niet eten. Als je zoete dingen in huis heb zet het dan lager in je keukenkastje. Alles wat op ooghoogte staat zie je als eerste en dan moet je steeds weer ‘nee’ tegen jezelf zeggen.

3. Vastendag

Las 2 keer in de week een vaste dag in. Eet op maandag avond om 19:00 je laatste maaltijd, niet te zwaar bij voorkeur vegetarisch. De volgende ochtend om 07:00 ontbijt je met eieren en groenten. De eiwitten zorgen voor een lange verzadiging. Je ontbijt mag niet meer dan 250 kcal bevatten voor vrouwen en 300 kcal voor mannen (ja het is gemeen). s’Avonds om 19:00 eet je weer een maaltijd met dezelfde aantal calorien. Je kan gepocheerde vis nemen met groenten en een eetlepel , ja één eetlepel linzen (langzame koolhydraten). Wil je hier meer over weten lees het boekje van Michael Mosley,  Het vasten dieet.

4. Eet minder snelle koolhydraten

Koolhydraten bestaan uit zetmeelketens, deze zetmeelketens zijn opgebouwd uit glucosemoleculen en die zetmeelketens splitsen zich in je mond d.m.v. je speeksel in glucose. Bij witbrood, aardappels, pasta, koekjes gebeurd dat heel snel. Maar bij bonen, linzen, zoete aardappel en rijst met een vliesje gebeurt dat veel trager. Hierdoor blijft je bloedspiegel laag en heb je geen last van een dip later op de dag.

5. Kies voor water in plaats van limonades

Wellicht heb je meer frisdranken en vruchtensappen gedronken in de vakantie en dat is echt vloeibaar suiker. Vervang ze voor een kan water met een tak munt, schijf citroen of sinaasappel, komkommer of maak een mix hiervan.

essentiële oliën en voedingEen vriendin van mij, gebruikt essentiële oliën in water. Sinds ik ze ook ben gaan gebruiken drink ik veel meer water want het smakt zo goed en je krijgt hierdoor ook gelijk alle waardevolle stoffen binnen van de plant. Neem wel een zuiver biologische zoals die van doTerra.

De ‘Lemon oil’ is goed voor je spijsvertering en het zuivert je lichaam. Zo zijn er verschillen de oliën die heerlijk zijn en van water een heerlijke frisse drank maakt.

6. Gezond tussendoortje

Er is nog lekker veel fruit en vooral klein fruit zoals perziken, nectarines, kersen, bramen, frambozen, peer en appel bevatten minder fruitsuikers dan ananas, druiven en bananen. Het nadeel is dat dit fruit veel bespoten wordt dus koop het biologisch.

Komkommer, snoeptomaatjes en wortels zijn ook heerlijk als tussendoortje. Evenals een handje ongebrande noten. Noten bevatten gezonde vetten vooral walnoten, pecannoten, amandelen en macadamianoten. Ze verzadigen snel dus heb je er ook niet veel van nodig.

7. Eet extra veel groenten

Eet veel groenten, ze bevatten veel vezels en zijn zeer smakelijk. Dus als je voor je avondmaaltijd meer groenten eet een stukje vis erbij en minder koolhydraten dan ben je sneller verzadigd. Heb je later op de avond nog trek neem dan een appel en een paar nootjes.

Recept

Hieronder vind je een recept van een heerlijke Gazpacho met tomaat en paprika heerlijk zomers en lekker om koud te eten.

pdf-icon

Download Recept Gazpacho

Heb je geen inspiratie?

Ik heb een community waar je in contact kan komen met andere mensen die ook gezonder willen eten. Waar je elkaar kan motiveren en inspireren. Bovendien heb ik daar ook veel recepten staan die jou kunnen helpen om gezonder te eten.  De boodschappenlijst zit er ook bij zodat jij alles in huis hebt om die recepten te maken.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook. Ik help je verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Rinie van Alphen
Door

Rinie van Alphen

op 23 Aug 2016

Ha Jennie, wat een ongelooflijk leuk artikel. Ik heb er in ieder geval veel aan. Dank.

Jenny-deRooy
Door

Jenny-deRooy

op 23 Aug 2016

Hoi Rinie, dat is leuk om te horen! Succes met de tips en als je iets wil vragen neem dan contact met mij op.

Reactie plaatsen