Intermittent Fasting is goed voor je gezondheid

Intermittent Fasting is goed voor je gezondheid

Intermittent Fasting is een Engels woord voor ‘vasten met tussenpozen’. Het is een manier om af te vallen en tevens een betere gezondheid te krijgen. Je krijgt hierdoor een betere balans in je hormoonhuishouding, betere verhouding van je cholesterol, efficiëntere vernieuwing van de cellen (dus minder snel ‘oud’ worden) en een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Door regelmatig even te vasten zorg je er bovendien voor dat je lichaam beter in staat is vet te verbranden, zodat overtollig vet sneller verdwijnt en minder snel de kans krijgt opnieuw te ontstaan.

De reden dat vasten zo’n positief effect op schadelijke processen in het lichaam heeft, is dat er tijdens vastenperioden allerlei biochemische en moleculaire veranderingen in het lichaam plaatsvinden. Verhoging van bepaalde beschermende eiwitten, antioxidant enzymen, vitamine E en co-enzym Q10, deze stoffen hebben een beschermende werking om ontstekingen en oxidatieve stress tegengaan.

Achtergrond van IF (=Intermittent Fasting)

Tegenwoordig hebben we altijd voedsel tot onze beschikking. Iedere moment van de dag hebben we voedsel om ons heen. Dit is natuurlijk niet altijd zo geweest. In de oertijd, vanaf zo’n 200.000 jaar geleden, moesten de mensen eten van wat ze vingen in het wild en wat ze konden verzamelen in de natuur. Voedsel was niet altijd voorradig zoals we dat tegenwoordig op onze mooie nieuwe Nederlandse treinstations zien.

Door een tijd niets te eten wordt je scherper, je moet immers weer gaan jagen.

De 5 belangrijkste voordelen van Intermittent Fasting

De belangrijkste voordelen van vasten met tussenpozen zijn:

  • Bevordert gewichtsverlies en stimuleert het behoud van een gezond gewicht, omdat het lichaam minder een “suikerverbrander” wordt en meer een “vetverbrander”
  • Vergroot de insulinegevoeligheid, waardoor de groeihormoonproductie weer toeneemt.
  • Bevordert een gezond cholesterol- en triglyceridegehalte
  • Verlaagt het risico op allerlei vormen van kanker, zoals alvleesklierkanker, borstkanker en prostaatkanker.
  • Vermindert de kans op hart- en vaatziekten en hersenziekten

Waarom Intermittent Fasting?

Mensen die regelmatig vasten zijn veel beter in staat vet te verbranden en kunnen dus makkelijker een gezond gewicht krijgen en behouden. Veel mensen eten doorlopend veel suikers, en omdat hun lichaam continu bezig is die suikers te verbranden verliest het lichaam na verloop van tijd de kennis over hoe het vetten moet verbranden. Dit kan worden opgelost door om de dag te gaan vasten, want dan leert je lichaam weer om vet te verbranden en wordt je lichaam dus weer ‘fat adapted’, zoals wetenschappers dat noemen.

Gewicht verliezen door Intermittent Fasting

Als je gaat vasten met tussenpozen zal je groeihormoon productie dus weer op gang komen, vooral als je daarnaast ook meer gaat bewegen, en dat heeft tot gevolg dat je spiergroei toeneemt, waardoor je stofwisseling versnelt (zelfs als je zit of slaapt!) en je dus sneller gewicht zult verliezen.

Verbeter je cholesterol op deze manier

Met tussenpozen vasten is goed voor het cholesterol en triglyceridegehalte. Onderzoeken hebben aangetoond dat de verhouding tussen het LDL-gehalte (het ‘slechte cholesterol’) en het HDL-gehalte bij intermittent fasting verbetert, zelfs als je op de dagen dat je niet vast ongezonde dingen eet. Ik raad je overigens wel heel erg aan om op de dagen dat je niet vast zeer gezond en gevarieerd te eten, omdat je lichaam juist als je regelmatig vast zoveel mogelijk goede voedingsstoffen moet binnenkrijgen.

Het 5:2 patroon 

In de praktijk blijkt dat men het fijn vindt enige logica in het periodiek vasten te brengen. Veel mensen vinden het 5:2 patroon het makkelijkst vol te houden. Dit houdt in dat je op maandag 7 uur een normale maaltijd eet, na 12 uur dus om 07:00 uur in de ochtend een maaltijd van 250 calorien neemt. Dan s’avonds, dus weer na 12 uur een lichte avond maaltijd gebruikt.

Voor vrouwen geld het dat je 500 kcal eet op zo’n dag en voor mannen 600 kcal. Ja, ik vindt het ook niet eerlijk.

Plan je dagen dat je gaat vasten in. Zet het in je agenda op dagen waarvan je weet dat je weinig aanleiding tot eten hebt. Dus doe het niet op een verjaardag waar je naar toe gaat. Zorg er ook voor dat je de juiste ingrediënten in huis hebt.

Wat eet je op zo’n dag waarop je aan IF doet?

  • Neem geen koolhydraten, krijg je veel trek van
  • Gebruik geen vet, dat is veel caloriën
  • Eet eieren voor je ontbijt kook deze of bak ze in een antiaanbak pan.
  • Eet s’avonds vis of kip met veel groenten.

Groenten bevat nauwelijks calorien maar wel veel vezels en het vult goed. Zo krijg je ook je vitamines en mineralen binnen. Eet bij het ontbijt ook groenten.

Drink veel water op die dag. Wat tegen het honger gevoel werkt is Slim & Sassy dat is een olie van DoTerra, hier te bestellen. Wil je meer weten over deze olie neem dan contact met mij op via de mail

Nadelen Intermittent Fasting

Zijn er dan alleen maar voordelen aan Intermittent Fasting? Dat helaas ook weer niet. Het aanwennen van een compleet nieuw eetschema brengt voor veel mensen de nodige praktische problemen met zich mee. Daarnaast kan de sociale druk soms een obstakel zijn – waarom neem je nou niet gewoon dat taartje op die verjaardag?

Ten slotte is het natuurlijk wel van belang dat je de hoeveelheid calorieën nog steeds goed in de gaten houdt. Merk jij dat je je alleen maar helemaal vol gaat proppen om de achttien uur vasten door te kunnen komen? Goede kans dat Intermittent Fasting dan voor meer nadelen dan voordelen gaat zorgen.

Jouw gezondheid is belangrijk

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Gezonde groet

Jenny de Rooy

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen