Kip spiesjes met bloemkool en tomaat

Kip spiesjes met bloemkool en tomaat

Bloemkool

Bloemkool is toch zo’n veelzijdige groenten. Het seizoen loopt van april tot december. Je kan er zo lekker mee variëren en combineren. Ik gebruik de roosjes van de bloemkool voor dit soort gerechten. De stronk maal ik fijn met de keukenmachine en gebruik dat voor bloemkoolrijst of -couscous. Als er mooie bladeren aan de bloemkool zit dan snijd ik die in dunnen repen en roerbak deze met andere restanten groenten. Eet lekker veel groenten dat is goed voor je. Ik eet in dit recept er geen koolhydraten bij. Zo blijf ik goed op mijn gewicht. 

Al die heerlijke bloemkoolrecepten heb ik in een e-boek verzameld. Wil jij meer recepten met bloemkool ga dan naar het Bloemkool e-kookboek

Voedingswaarde van bloemkool

Dat is nogal een lijst. Deze groente is niet voor niets zo super gezond om te eten.

Per 100 gram Bloemkool

  • kCal 25
  • Water (g) 91,8
  • Eiwit (g) 1,9
  • Koolhydraten (g) 2,9
  • Vet (g) 0,2
  • Vezels (g) 2,2
  • Vitamine A (mg) –
  • Vitamine B1 (mg) 0,04
  • Vitamine B2 (mg) 0,04
  • Vitamine B3 (mg) 0,5
  • Vitamine B5 (mg) 0,7
  • Vitamine B6 (mg) 0,132
  • Foliumzuur (ug) 67
  • Vitamine C (mg) 25
  • Vitamine E (ug) 0,2
  • Vitamine K (mcg) 31
  • Natrium (mg) 8
  • Kalium (mg) 296
  • Calcium (mg) 28
  • Fosfor (mg) 48
  • IJzer (mg) 0,3
  • Jodium (ug) 2,5
  • Magnesium (mg) 12
  • Koper (mg) 0,03
  • Selenium (ug) 0,6
  • Zink (mg) 0,37

Over bloemkool

De bloemkool valt onder de koolsoorten en behoort tot de kruisbloemigen. Daaronder valt ook boerenkool, palmkool, raapsteeltjes, radijsjes, witte kool, rode kool, spitskool. Al deze heerlijke groenten zijn dus enorm goed om regelmatig te eten. Ze versterken je afweersysteem en er zitten stofjes in die antikanker werken.

Het geen wat we van de bloemkool eten zijn de eigenlijke bloemknoppen. Door zijn neutrale smaak is het een van de meest geliefde groenten in Nederland en dus ook van mij. Ik neem deze regelmatig rauw voor de lunch.

Weetjes over bloemkool

  • Een bloemkool mooi wit is omdat deze tijdens de groei (door de helpende hand van de mens) wordt afgedekt met zijn eigen bladeren?
  • Er naast witte bloemkolen ook groene en paarse bestaan? Deze zijn tijdens de groei meer blootgesteld aan het zonlicht.
  • Er soorten worden ontwikkeld waarbij de bladeren zelf om de kool heen groeien zodat dit niet meer met mensenhanden hoeft te gebeuren?
  • Je de bladeren van de bloemkool ook kunt eten? Bijvoorbeeld door een roerbakschotel of stamppot
  • Bloemkool zeer licht verteerbaar is?
  • De romanesco (met een geelgroene piramidevormige krop) verwant is aan de bloemkool?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van bloemkool

Bloemkool is rijk aan de antioxidant sulforafaan. Deze stof bezit volgens meerdere onderzoeken kankerremmende eigenschappen. De stof indole-3-carbinol (I3C) in bloemkool heeft het vermogen om ontstekingen in het lichaam te verminderen . Deze stof zit ook in broccoli. Ook is I3C in staat om meerdere soorten kanker te remmen, zoals prostaat- en borstkanker. Uit ander onderzoek blijkt dat bloemkool beter niet in water gekookt kan worden, maar blijven er bij stomen en roerbakken de meeste micronutriënten behouden.

Al die heerlijke bloemkoolrecepten heb ik in een e-boek verzameld. Wil jij meer recepten met bloemkool ga dan naar het Bloemkool e-kookboek


Kipspiesje met bloemkool

Kip spiesjes met ui en paprika en bloemkool met tomaat

Ingrediënten:

  • 350 g kippedijvlees
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 2 takjes munt
  • 2 takjes verse oregano
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 rode ui
  • 1 gewone ui
  • 1 citroen
  • 4 tomaten vers
  • 200 g tomatenblokjes  (pakje)
  • 1 takje verse oregano
  • mespuntje kaneelpoeder
  • zout en peper
  • ½ bloemkool (400 g)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel verse citroensap
  • Bamboe spiesjes (leg ze een uur in het water)

Mengsel om spiesjes mee in te smeren

  • 2 eetlepels verse citroensap
  • 2 eetl. olijfolie

Bereiding:

  1. Snijd de kippedijvlees in blokjes van 2,5 cm. Hak de munt van 1 takje fijn en hak de oregano fijn.
  2. Pel de knoflook en pers fijn bewaar de helft voor de bloemkool
  3. Meng de kip blokjes met 2 eetlepels olijfolie, de knoflook, oregano, munt, zout en peper in een kom en laat ze 30 minuten marineren.
  4. Klop het citroensap door de rest van de olijfolie, hiermee smeer je straks de spiesjes in.
  5. Haal ondertussen de roosjes van de de bloemkool
  6. Verwarm de grill -pan of plaat.
  7. Snijd de paprika in stukjes van 2,5 cm en haal de zaden eruit.
  8. Snijd de rode ui in kwarten en snijd de kwarten doormidden. Snijd de citroen in puntjes met schil.
  9. Haal de muntblaadjes van het andere takje.
  10. Rijg de kip, muntblaadjes, paprika, en ui om en om aan de stokjes met een stukje citroen aan het uiteinde.
  11. Bestrijk de spiesjes met het olie-citroenmengsel.
  12. Gril ze in ongeveer 10 minuten
  13. Bedruip ze af en toe met het olie-citroen-mengsel en keer ze, zodat ze rondom bruin worden.
  14. Pel de gewone ui en snijd in halve ringen.
  15. Bak de ui en de knoflook 3-4 minuten in de olie in een hapjespan met dikke bodem.
  16. Snijd de tomaten in stukjes. Haal de blaadjes oregano van het takje en hak fijn.
  17. Voeg de tomaten, de tomatenblokjes, oregano, kaneel en een snufje zout en peper toe.
  18. Roer alles goed door elkaar, leg het deksel op de pan en laat alles ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.
  19. Doe de bloemkoolroosjes bij de tomatensaus, doe het deksel op de pan en laat ze ±10 minuten stoven.

Dit recept is voor 2 personen

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen