Pindakaas maar welke is nou de beste?

Pindakaas maar welke is nou de beste?

Pindakaas is denk ik wel het meest bekende smeersel onder ons volk. Vele zijn er groot mee geworden en vele mooie reclames over dit voedzame smeersel zijn er gemaakt. Wie herinnerd zich niet de ‘petje pitamientje’ reclame. Heel Nederland smolt voor dit kleine ventje. In dit blog heb ik voor jou een aantal soorten pindakaas op een rij gezet zodat het duidelijk is wat er allemaal inzit. Ook kan je lezen hoe je makkelijk zelf heerlijke notensmeersels kan maken.

Wat is jouw favorieten pindakaas?

Laat het in de reactie hieronder weten.

Pindakaasdag

Nationale Pindakaasdag? Ja, het bestaat. Al had ik er nooit van gehoord. Volgens de pindakaasliefhebbers is er in ons land nog nooit uitgepakt met de pindakaasdag. Dit is de eerste keer in Nederland. Waarom dat nou opgezet is? Geen idee, maar het is wel een goede aanleiding om wat meer te schrijven over deze aardnoot.

Wat is eigenlijk een pinda?

Oorspronkelijk komt pindakaas uit Amerika en is het in de voedselpakketten na de oorlog overgewaaid naar Nederland. De pinda (Arachis hypogaea), ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd, is, ondanks al deze namen, botanisch gezien geen noot, maar een peulvrucht. De pindaplant behoort zoals alle peulvruchtdragenden tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae oftewel Fabaceae). De pina wordt aardnoot genoemd daar hij onder de grond groeit, in de aarde dus.

Zoals bij andere planten bevindt de bloem zich bovengronds, en daaruit ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Daarna ondergaat de vrucht een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer en boort zich in de grond. Dit deel van de stengel wordt een gynofoor of stamperdrager genoemd. Onder de grond rijpt de vrucht en gaat vervolgens, onder natuurlijke omstandigheden, over tot ontkieming.

De pindaplant is een eenjarige plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika en door de Spanjaarden in de 16e eeuw in tropische en subtropische gebieden over de gehele wereld werd verspreid. Bron

Is pindakaas gezond?

Pindakaas is een zeer populair broodbeleg. Dit typisch nederlands smeersel, gemaakt van pinda’s, zit boordevol goede voedingsstoffen. Zo bevat pindakaas onder andere goede plantaardige vetten en is het rijk aan vitamines B1 en B3. Verder bevat pindakaas linolzuur, inositol en resveratol. Doordat pindakaas ook nog eens veel koolhydraten en eiwitten bevat, is dit onder sporters een veelgebruikt broodbeleg. Ik zal je laten zien dat zelfgemaakte pindakaas makkelijk te maken is, en bovendien gezonder is dan de pindakaas die in de supermarkt te koop is.

Pinda’s en pindakaas bevat ontzettend veel eiwitten, een belangrijke stof bij het opbouwen van spierweefsel. Niet alleen voor sporters belangrijk, maar ook als je af wilt vallen. Huh? Spieren kweken terwijl je af wilt vallen? Ja zeker! Spierweefsel zorgt er namelijk voor dat je vetten en calorieën verbrand.

Pindakaas bevat heel veel vitamine

Vitamine B3, B11 en E zitten relatief veel in de pinda. Vitamine E is van groot belang voor je lichaam. Het zorgt voor de opbouw en de bescherming van je spieren, zorgt voor een efficiëntere spijsvertering en vetverbranding en optimaliseert je immuunsysteem. Ook bevatten pinda´s veel van het aminozuur tryptofaan. Er zit in de pinda veel van het mineraal mangaan. 90 Gram pinda´s zijn genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) mangaan. Verder zit er koper in. Mangaan en koper zijn dus in de pinda de belangrijkste mineralen.

Pindakaas uit de supermarkt is echter vaak bewerkt met ingrediënten die niet zo goed voor je zijn, zoals gehard palmvet en suiker in de vorm van dextrose of zelfs glucosesiroop. Verderop in dit blog heb ik 7 pindakazen op een rij gezet voor je. Dan zie je waarom je pindakaas beter zelf kan maken. Het is ook nog erg eenvoudig!

Hoe maak je zelf pindakaas?

Als je niet geroosterde pinda’s kunt krijgen dan kan je ze in de oven kort roosteren. De kleur en smaak van je pindakaas hangt af van hoelang je ze roostert. Hoe donkerder de pinda’s hoe donkerder de kleur en hoe sterker de smaak. Het is beter voor de voedingswaarde om de pinda niet te lang te roosteren. Na het roosteren laat je ze afkoelen.

Je kunt alle pinda’s in een keer in een keukenmachine doen of je verdeeld het in twee porties. Ik heb thuis een magimix dat is een stevige machine en ik maal 500 g pinda’s in een keer. Je kan het anders in kleinere porties doen van ± 250 g.

De olien moeten uit de pinda’s komen tijdens het malen. Voeg per 250 g pinda’s een flinke eetlepel kokosolie bij dan wordt het lekker smeuig. Zet hem nu weer terug op een matige stand en laat hem nog 5 minuten draaien. Voeg er een snuf grof keltisch zeezout bij.

Als je bij de staafmixer een hakmolentje hebt dan kan je die ook gebruiken, neem wel kleiner porties anders wordt je mixer te warm.

Zelf pindakaas maken van cashewnoten en amandelen

Cashewnoten en amandelen lenen zich er ook goed voor om daar een pasta van te maken. Ik eet heel weinig brood en smeer het op een zadencracker of een roggeknackerbrood.  Soms snoep ik er zo een theelepel van of smeer de pasta op een stukje chocolade van 85% als ik snoeplust heb.

Zelfgemaakte pindakaas bewaren

Hoe lang kan je nou je zelfgemaakte pindakaas bewaren? Bij mij staat het ruim 4 weken in de koelkast. Maar of je dat red met deze lekkere smeersels!

Notenmelk zelf maken

Het voordeel van een paar van deze notenpasta’s is dat je hiervan ook direct melk van kunt maken. Dus als je een voorraad amandelpasta hebt staan dan neem je hier een eetlepel van en je vult het aan met 250 ml water, maal het in een blender en je hebt amandelmelk. Hetzelde kan je ook doen met cashewnoten.

Pindakaas maar welke is nou de beste?

Hieronder 7 soorten pindakaas die je in de supermarkt kan kopen. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Dus als je pindakaas wilt kopen kijk dan even naar het etiket op de achterkant wat er in zit. Enne… neem je leesbril mee want de lettertjes worden steeds kleiner.

pin­da­kaas na­tu­rel

 

1. Cal­vé Pin­da­kaas ; Ingrediënten: Pinda 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.(Prijs per KG €5,97)

 

Pindakaas met stukjes

 

2. Cal­vé Pin­da­kaas met stuk­jes pin­da;  Ingrediënten: Pinda 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose, zout. (Prijs per KG €6,83)

 

Pin­da­kaas smeuïg

 

3. AH Pin­da­kaas ; Ingrediënten: 76% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout. (Prijs per KG €3,89)

 

BASIC Pin­da­kaas

 

4. Basic Pin­da­kaas ; 55% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout (Prijs per KG €2,48)

 

 Bi­o­lo­gisch Pin­da­kaas

 

5. AH Bi­o­lo­gisch Pin­da­kaas met stuk­jes pin­da ; 77% Pinda*, palmvet*, rietsuiker*, zeezout, *Van biologische oorsprong. (Prijs per KG €5,86)

 

100% pin­da­kaas na­tu­rel

 

6. 100%  Pindakaas naturel ; Pinda (Prijs per KG €5,00) Dit is de meest pure pindakaas.

 

Pin­da­kaas light

 

7. Cal­vé Pin­da­kaas light ; Ingrediënten: Pinda’s 77%, glucosestroop, plantaardige olie, plantaardig vet, zout. (Prijs per KG €7,11)

 

Deze laatste is wel de meest slechtte pindakaas die je kunt eten doordat er glucosestroop inzit. Verderop kan je hier meer over lezen.

Echte pindakaas

Als je nu echt een goede zuivere pindakaas wilt kopen ga dan naar een natuurwinkel. Het merk Jori en het huismerk van Eko Plaza zijn zuivere pindakazen. En in bovenstaande lijst is de 100% pindakaas helemaal zuiver.

ekoplaza-pindakaas

Ingrediënten ; Pinda’s 99.7% en zeezout. Biologisch

 

 

 

jori-pindakaas

 

Ingrediënten ; Gebrande pinda’s* en  zeezout.* = Biologisch 10

 

 

pindakaas-cruncy

 

 

Ingrediënten ; Gebrande pinda’s*, zeezout, * = Biologisch 10

 

 

Kijk hier naar de grote pindakaastest

Wat is glucosestroop?

Glusosestroop is een oplossing (tot 80%) van glucose (druivensuiker) en maltodextrines in water. Het wordt verkregen door enzymatische afbraak van zetmeel. Zetmeel is een polymeer van glucose, maltodextrines zijn een tussenproduct en bestaan uit enkele aan elkaar gekoppelde glucosemoleculen. Glucosestroop kan gemaakt worden van alle soorten zetmeel, zoals van mais, tarwe, aardappel of andere planten. Op het etiket hoeft de bron van het zetmeel niet vermeld te worden, omdat het niet allergeen is.

Wil je meer zien over deze stroop kijk dan naar onderstaand filmpje (deze video duurt 6:27)

Gehard palmvet in pindakaas

In veel gevallen is die vulling in de vorm van gedeeltelijk geharde plantaardige vetten zoals palmvet en zonnebloemolie. Deze vetten worden meer verzadigd, maar dan op een kunstmatige manier. Dit proces is te vergelijken met de productie van margarine. Deze geoxideerde vetten zijn slecht voor je lichaam en zorgen voor een onbalans in het vetzuurmetabolisme.

Wat is jouw favorieten pindakaas?

Laat het in de reactie hieronder weten.

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Wanda
Door

Wanda

op 26 Jan 2017

Heel leuk en interessant. Ik was altijd wat afhoudend gezien het vetgehalte in pindakaas. Maar nu ga ik het toch wat vaker eten als alternatief voor kaas en hummus.

Jenny de Rooy
Door

Jenny de Rooy

op 29 Jan 2017

Hoi Wanda, Hummus is een prima broodbeleg. Weet je dat als je het zelf maakt je het ook kunt invriezen? Van vet wordt je niet dik en het geeft je snel een verzadigd gevoel. Het zijn de zetmelen van het brood die je dik maken.

Joke
Door

Joke

op 27 Jan 2017

Jori is mijn favoriet. De 100% pindakaas van AH is bijna pindasaus, veel te dun. Ik begrijp niet hoe dat kan. Ik vermoed dat er olie is toegevoegd, wat echter niet vermeld wordt. Smaak is wel goed.

Jenny de Rooy
Door

Jenny de Rooy

op 29 Jan 2017

Ik heb de 100% pindakaas nooit gegeten. Maar dat klinkt toch niet goed als deze zo dun is. Ik maak het eigenlijk altijd zelf.

Robert
Door

Robert

op 07 Sep 2018

Ik neem het even op voor mijn favoriete, palmvetvrije pindakaas. Het palmvet zorgt normaal voor de binding, dus bij 100% pindakaas zakken de zwaarste bestanddelen (de pinda's) naar de bodem en drijft de olie bovenop. Deze pindakaas moet je dus eerst even flink roeren (met een schoon mes) voordat je gaat smeren, dan is hij niet meer zo dun! Bewaar je het daarna in de koelkast dan schift het daarna niet zo snel meer.

Mike
Door

Mike

op 30 Jul 2017

Jori is ook -mijn- favoriet. Overigens, qua smaak is de "AH 100% pindakaas naturel" ook uitstekend. Maar .. helaas, veel te dun. Het is min of meer een 'schenkpindakaas', haast net zo dun als pindasaus. Druipt van je mes af en tussen een dichtklapte boterham weg, -als- je het er al op hebt gekregen.. Heb AH hierop gewezen, maar meer dan doorgeven aan de productmanager doet men niet. Jammer, want, zoals gezegd, de smaak is uitstekend.

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 25 Nov 2018

Na de schandalen met de regenwouden te hebben gelezen en gezien( waar ik helemaal triest van werd) ga ik nu op zoek naar een pindakaas zonder palmolie met gratis overdosis pesticiden(want daar is totaal geen zicht op !) Geen palmolie producten meer, ik ga helemaal over mn nek, want t zit bijna OVERAL in ! Genocide noem ik dit. En het is slecht voor je hart en bloedvaten, EN de regenwouden gaan naar de haaien !

Axel
Door

Axel

op 19 May 2019

Bij het maken van pindakaas kan men in plaats van kokosolie olijfolie gebruiken.

Jenny
Door

Jenny

op 13 Nov 2019

Als ik pindakaas maak dan doe ik dat met kokosolie. Niet te veel maar net zodat het lekker smeuiig word.

Annelies
Door

Annelies

op 19 Sep 2019

Ik maak het regelmatig zelf. Maar daar is niet altijd tijd voor of ik plan het verkeerd. Ik ben getipt door mijn vriendin uit Leiden over de pindakaas van Bas boer noten, ken jij deze ook? Deze is ook 100% alleen pinda's, maar smaakt ook echt lekker. Als ik hem zelf maak smaakt die helaas toch niet zo lekker als dan.

Jannette
Door

Jannette

op 18 Oct 2019

Jori is mijn favoriet qua smaak. En ecologisch ook nog eens verantwoord. Dus dubbel goed. Een van mijn katten houdt ook van Jori en niet van Calvé. Ik weet niet wat het is met die kat. Hij heeft ook graag biologische appelsap en appelmoes. Gewone hoeft hij niet. En ik heb de indruk dat de hond Jori ook lekkerder vindt dan Calvé. Maar dat ga ik nog testen.

Jenny
Door

Jenny

op 13 Nov 2019

En weet je al of je hond het ook lekker vind?

Reinier Mensink
Door

Reinier Mensink

op 12 Nov 2019

En hoe is de pindakaas van de pindakaaswinkel?

Jenny
Door

Jenny

op 13 Nov 2019

Geen idee. Die heb ik nog niet gegeten. Binnenkort maar even doen. Ik maak namelijk zelf mijn pindakaas en de laatste tijd eet ik het niet zoveel pindakaas.

Emile Verhelle
Door

Emile Verhelle

op 12 Jan 2020

Ik vindt pindakaas naturel van van Albert Heijn 85 % pinda en geen toegevoegde suiker wel 0,50 zout per 100 gr toegevoegd heel goed mee , zijn dat beginnen eten op den boterham omdat mijne stoelgang niet onder control te krijgen Is met andere producten, en dat gaat nu prima met pindakaas van Albert Heijn,dat ik bijna op de grens woon met Nederland haal ik hem daar ,en de prijs valt ook zeer goed mee

Marijke
Door

Marijke

op 15 Apr 2021

Pindakaas naturel van De Pindakaaswinkel!!! Wint het zelfs van de Horizon Gemengde Notenpasta.

Reactie plaatsen