Zeebaars, heerlijk met venkel uit de oven

Zeebaars, heerlijk met venkel uit de oven

Zeebaarzen zijn carnivoren, ze eten garnalen, krabben, vis en inktvis. Dat proef je terug in het vlees van de vis. De smaak is zoetig en mild. Het vlees is stevig en heeft een fijne structuur. Vis is ook heel gezond om te eten. Het bevat goede vetten zoals omega 3. De groente die er goed bij past is de venkel. Deze lichtanijs achtige knol is zeer smakelijk in dit vis-pakketje. Met de venkelzaadjes erbij versterk je deze smaak nog net iets meer.


 Zeebaars in pakje met venkel met een puree van knolselderij en witte zoete aardappel

Ingrediënten:

  • 1 venkelknol
  • 1 ± 400 g zeebaars heel of filet
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetl. venkelzaad
  • 2 eetl. olijfolie
  • 75 g Rucola
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • 1 mespuntje mosterd
  • 2 eetl. zonnebloempitjes
  • 2 eetl. pompoenpitjes
  • 400 g knolselderij
  • 400 witte zoete aardappel
  • 4 eetl. kokosroom
  • 1 takje peterselie

Note: i.p.v. zeebaars kan je ook rode poon, dorade, kabeljauw of wijting nemen. Neem vooral verse vis. Vraag ernaar bij je visboer

Bereiding:

Puree van knolselderij en witte zoete aardappel

  1. Verwarm de oven voor op 220 ºC.
  2. Schil een knolselderij en snijd hem in stukken en doe hetzelfde met een zoete aardappel.
  3. Zet de knol en de zoete aardappel op met zoveel kokend water dat ze net onder water staan en doe er wat zout bij. Laat ze ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  4. Haal de blaadjes van de takjes peterselie en hak fijn.Giet het water af en voeg een flinke scheut sojaroom toe. Maak er met de mixer een puree van. Roer de blaadjes van de peterselie door de puree. 

Voor de zeebaars

  1. Pel het sjalotje en snipper fijn.
  2. Rasp de sinaasappelschil en pers de sinaasappel uit.
  3. Plet de knoflook en haal het velletje eraf plet nog een keer en hak fijn.
  4. Knip 2 stukken bakpapier die groot genoeg zijn om de vis helemaal te bedekken en leg ze op elkaar op een werkvlak.
  5. Leg de venkel er middenop, gevolgd door de zeebaars, knoflook, sjalot, olijfolie en sinaasappelrasp en de venkelzaadjes.
  6. Vouw de randen van het papier naar boven, over de vis; laat bovenin een opening.
  7. Giet het sinaasappelsap door de opening en pak de vis verder in.
  8. Bak hem in de oven in 25 minuten gaar.
  9. Open het pakketje en serveer het vispakketje op een warme schaal.
  10. Heb je een hele vis dan kan je de rugvin lostrekken als de vis gaar is

Voor de sla

  1. Meng de mosterd door de balsamicoazijn en klop de olijfolie erdoor.
  2. Rooster de zonnebloempitjes en de pompoenpitjes licht bruin en meng door de rucola. Giet de dressing erover.

Alle recepten zijn voor 2 personen.

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen