Gezondheid is belangrijk, ongeacht welke BMI je hebt!

Gezondheid is belangrijk, ongeacht welke BMI je hebt!

Gezondheid is erg belangrijk. Vaak gebruiken we hiervoor de BMI- index om dat te bepalen. Maar dat de BMI geen goede maat is voor gezondheid, is niet nieuw.

Het grootste probleem van de BMI is dat het geen onderscheid maakt tussen spier- en vetweefsel, terwijl spierweefsel zwaarder is dan vetweefsel. Hierdoor classificeert de BMI gespierde, atletische mensen als dikker -en dus ongezonder- dan ze in werkelijkheid zijn.

Een bekend voorbeeld hiervan is dat van Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito. In de tijd dat zij samen in de film ‘Twins’ speelden hadden ze beiden een BMI van 34. Beide acteurs zouden dus obees (BMI≥30) zijn, terwijl het gewicht bij Schwarzenegger vooral in de spieren zit en bij de Vito voornamelijk vanuit (buik)vet komt.

'Superboost' je gezondheid ongeacht welke BMI je hebt!De Body Mass Index

Hoe het werkt Met de Body Mass Index (BMI) kun je berekenen of je een gezond gewicht hebt. Je kunt de formule alleen gebruiken als je tussen de 18 en 70 jaar bent, daarvoor en daarna wegen andere factoren mee. Als je 18 jaar of ouder bent en de uitkomst is hoger dan 25, dan heb je overgewicht. Onder de 18,5 heb je ondergewicht.

Bereken je BMI hier

Geef jezelf een superboost met voeding

Door middel van voeding kan je jezelf een Superboost geven in de winter. Zeker nu de griep weer heerst is het belangrijk om je afweersysteem optimaal te laten functioneren. Koolsoorten zijn er in de winter in overvloed en dat is nou net de groenten die super gezond voor je zijn. Spruitjes is een koolsoort die behoort tot de kruisbloemigen die allemaal de stof glucosinolaten bevatten zo werk je door het eten van groenten aan je gezondheid.

Spruitjes is een veelzijdige  groente die goed is voor je gezondheid

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool en zien er ook uit als kleine kooltjes. Spruitjes zijn een hele gezonde groente maar eet ze wel beetgaar en stoom ze om de voedingsstoffen te behouden. Momenteel wordt het glucosinolaat glucobrassicine vooral onderzocht op zijn antikankerwerking. Deze stof gevonden in spruitjes, kan veranderen in een isothiocyanaat molecuul genaamd ITC of I3C. I3C is een onstekingsremmende stof die werkt op genetisch niveau waardoor het ontstekingen al kan voorkomen in het beginstadia van de reactie. Ook de hoeveelheid vitamine K en omega 3-vetzuren in het spruitje hebben een ontstekeningsremmende werking.

Hieronder vindt je een heerlijk en makkelijk recept, met spruitjes om je zelf een boost te geven.

'Superboost' je gezondheid ongeacht welke BMI je hebt!

Roerbak hutspot van wintergroenten

Ingrediënten:
200 g wortelen
200 g knolselderij
200 g spruiten
1 cm verse kurkuma
1 ui
200 g pastinaak
peper en zout
olijfolie

Bereiding:
Schil de wortel. Snijd de knolselderij in plakken en schil.
Haal de spruitjes af en snijd ze doormidden. Schil de pastinaak en snijd in stukken.
Snijd de wortelen en knolselderij in stukken ongeveer zo groot als de spruitjes.
Stoom de wortel, knolselderij en de pastinaak 3 minuten en voeg dan de spruiten toe en stoom nog 5 minuten.
Pel en snijd de ui in halve ringen.
Verwarm de wok en fruit hierin de ui en voeg de geperste knoflook en de geraspte kurkuma toe.
Voeg alle gestoomde groenten toe en roerbak deze tot het gaar is.
Voeg er nog een scheutje olijfolie over voor de smaak.

Lees verder het hele artikel op Foodlog over BMI op  http://www.foodlog.nl/artikel/laatste-nagel-aan-doodskist-voor-bmi/

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen