Koolhydraatarm dieet is tegenwoordig MAGIC en je bereik op deze een manier snel resultaat, terwijl je nog steeds lekker kunt blijven eten. Nou is het niet zo dat je altijd zo moet blijven eten. Want dagelijks op 20-50 g koolhydraten zitten dat is op een lange termijn niet verstandig. Daarom doe je dit ook maar twee weken. Na die twee weken ga je langzame koolhydraten toevoegen. Daarnaast heb je koolhydraten nodig voor het zuurstoftransport naar je weefsels en voor het functioneren van je hersenen.
Een nadeel van lang koolhydraatarm eten is dat het waarschijnlijk zeer slecht voor je gezondheid is en dat je na een tijd je niet meer afvalt. Ook gaat je lichaam bij gebrek aan energie je spieren verbranden, waardoor je slap wordt en je verbranding vertraagt. Ook zijn er aanwijzingen dat je door het volgen van een low carb dieet een hogere kans hebt op nierproblemen en bepaalde vormen van kanker.
Je lichaam heeft energie nodig
Iedere dag heb je energie nodig om je hart te laten kloppen, zuurstof op te nemen en je kerntemperatuur op 37 graden te houden. Je lichaam kan zichzelf van deze energiebehoefte voorzien door 3 verschillende types brandstoffen:
Koolhydraten zijn te vinden in brood, pasta, noedels, aardappelen, rijst, graanproducten, fruit, en alle suikerrijke producten zoals snoepgoed, gebak, koekjes en kant-en-klare sauzen. Dat zijn dus de snelle en als je daar veel van eet wordt je dus dik.
Langzame koolhydraten ofwel complexe koolhydraten doen er langer over om hun energie af te geven. Daardoor blijft je bloedsuiker spiegel laag. Daarom zitter er ook veel bonen en linzen in de recepten. Maar ook quinoa en haver zijn langzame koolhydraten.
Onverzadigde vetten hebben een positief effect op je gezondheid en zijn te vinden in noten, zaden, vette vis, avocado en olijfolie. Verzadigde vetten, zoals snacks uit de frituurpan of bak- en braadvet, hebben daarentegen een negatief effect op je gezondheid. Ze zitten in veel koekjes, cakes en repen.
Eiwitten (proteïnen) zijn essentiële bouwstenen van je lichaam en zijn te vinden in vlees, ei en vis, en in mindere mate in noten, zaden en bonen. Eiwitten zijn onmisbaar voor het aanmaken van o.a. bot, kraakbeen, bloed, hormonen, weefsel, haar en nagels.
Type calorieën om af te vallen
Om af te vallen gaat het niet om de hoeveelheid calorieën, maar het type calorieën. Tijdens een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten en haal je je energie voornamelijk uit vetten en eiwitten. Maar let er wel op dat je de juiste vetten en eiwitten eet. Gezonde vetten en eiwitten zorgen niet voor overgewicht. Te veel van de verkeerde koolhydraten wel. Om af te kunnen vallen moet je bepaalde koolhydraten (uit brood, pasta, rijst, suikers, etc.) beperken, en eiwitten en vetten als primaire brandstof gebruiken.
Veel en de verkeerde eiwitten is ongezond
Maar als je minder koolhydraten gaat eten dan zie je dat mensen veel meer eiwitten gaan eten om een verzadigd gevoel te krijgen. Als je veel eiwitten eet dan is dat slecht voor je nieren. Ook het eten van veel roodvlees, rund, lam, varken is ongezond en bewezen dat de kans op darmkanker significant toeneemt. Ook gaan mensen vaak veel vleeswaren eten. Deze producten zitten vol met conserveermiddelen, nitriet en bevatten ook dextrose(=suiker).
Nitrieten worden omgezet in nitrosaminen, die kankerverwekkend zijn. Hierdoor is er een grotere kans op maag of darmkanker. Maar ook kunnen ze leiden tot anemie (bloedarmoede) of cyanose (blauwzucht, ook wel blauwe baby ziekte genoemd).
Daarom ben ik meer voor een Langzame koolhydraten eetpatroon.Peulvruchten waaronder dus bonen en linzen bevatten ook eiwitten. daarom is het ook verstandig om die producten toe te voegen aan je maaltijd nadat je twee weken koolhydraatarm hebt gegeten.
Eet: kip, gevogelte, vette vis, zeevruchten, eieren, groente (spinazie, boerenkool, ui, tomaat, wortel, courgette, etc.), avocado, feta kefir, noten, zaden, olijf- en kokosolie
Eet met mate: fruit (peer, aardbeien bevatten weinig fruitsuikers), havermout, gedroogd fruit (pas op met dadels die zijn erg zoet), quinoa, zilvervliesrijst, zoete aardappelen (bevat veel vezels), bonen (zwarte, garbanzo, kidney, ogen en navy bonen) en donkere chocolade (85%+ cacao).
Vermijd: suiker, siropen, brood, pasta, rijst, graanproducten, ontbijtgranen, bloem, snoepgoed, koekjes, gebak, ijs, frisdranken, vruchtensappen uit pak, kant-en-klare producten en kunstmatige zoetstoffen.
Bijwerkingen koolhydraatarm dieet
- Een grote eetlust
- Minder energie
- Trek in suikers
- Negatievere stemming
- Verminderd concentratievermogen
- Vergeetachtigheid (waar liggen die sleutels ook alweer?!)
Dan is de kans groot dat je te weinig serotonine aanmaakt. Koolhydraten zijn één van de zes benodigdheden om serotonine aan te maken.
Val je niet meer af na een langdurig koolhydraatarm dieet dan staat waarschijnlijk je stofwisseling op een veels te laag pitje. Het beste kan je dan ervoor zorgen dat je langzame koolhydraten tot je gaat nemen op een moment op de dag en spierversterkende oefeningen gaat doen. Je moet je stofwisseling weer een boost gaan geven.
Dus meer gaan eten… niet verkeerd toch?
Tips voor als je dieet niet meer werkt
1. Zigzag calorie-inname
Zigzaggen houdt in dat je variatie aanbrengt in het aantal calorieën dat je per dag eet, terwijl het totaalaantal calorieën van die week gelijk blijft. In plaats van iedere dag precies 1800 calorieën te eten, kun je beter variëren door bijvoorbeeld de ene dag 1500 calorieën te eten en de volgende dag 2100 calorieën. Hiermee zorg je ervoor dat lichaam verrast blijft door wat je eet, waardoor een plateau wordt doorbroken.
2. Krachttraining
Als je geen krachttraining doet tijdens jouw dieet, probeer dit dan eens. Door krachttraining zorgt je voor meer spiermassa en een hogere ruststofwisseling. Je krijgt bovendien een snellere algehele stofwisseling omdat jouw lichaam die extra spieren moet gaan opbouwen, o.a. uit aminozuren.
3. Veranderen van de oefeningen die je doet
Als je vrij veel loopt naast het dieet dat je volgt, probeer dan eens iets anders te doen dan lopen. Ga bijvoorbeeld zwemmen, joggen, fietsen of ga naar een sportschool, die hebben veel leuke spieropbouwende oefeningen. Zo bouw je veel meer spieren op dan wanneer je steeds hetzelfde doet.
4. Vervang bepaalde producten binnen jouw dieet
Om meer variatie te krijgen in jouw dieet is het verstandig om bepaalde producten te vervangen door verrassende alternatieven. Eet je bijvoorbeeld een ontbijt met vrij veel eiwitten en weinig koolhydraten, eet dan af en toe wel veel koolhydraten en weinig eiwitten.
Nou ben ik niet voor calorien tellen maar een calorie is een calorie, dus of je die nu via eiwitten of koolhydraten binnenkrijgt, maakt voor een keer niet zo veel uit. Als je er maar voor zorgt dat je niet steeds hetzelfde binnen krijgt.
Door de samenstelling van je maaltijden stelselmatig te wijzigen, kun je het plateau-effect bij afvallen helpen verbreken. Dus verras je lijf eens met een andersoortige maaltijdsamenstelling: gebruik eens een keer natuurlijk vet uit roomboter, plantaardige eiwitten uit noten of complexe koolhydraten uit bonen en linzen.
5. Varieer in het aantal keren dat je eet
Als je het lijstje van jouw dieet precies volgt en daardoor ook altijd 3 of 4 keer per dag eet op dezelfde, gezette tijden, verander dit dan door 5 of 6 keer per dag te gaan eten. Hierdoor zorg je er wederom voor dat je lichaam iets anders krijgt dan het verwacht met als resultaat dat je meer calorieën gaat verbranden.
Neem tussendoor ook eens een handje noten, dat zijn gezonde vetten en ze geven je lang een verzadigd gevoel.
Jouw gezondheid is belangrijk
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.
Wat wordt jou eerste stap naar een gezonder eetpatroon? Laat je reactie hieronder achter.
Gezonde groet
Jenny de Rooy
Louise de Rooy
op 16 Feb 2017Jenny de Rooy
op 17 Feb 2017