Oktober is de maand waarin borstkanker centraal staat

Oktober is de maand waarin borstkanker centraal staat

Borstkanker staat in de maand oktober centraal. Dit is de maand waarin ik te horen heb gekregen dat ik borstkanker had. Dat ‘had’ is gelukkig nog steeds zo. Ik moet mij steeds laten controleren maar tussen die platen ga ik niet meer. Ik wil een echo en dat geeft nog weleens problemen.  Ik bel naar het ziekenhuis om een afspraak te maken voor een echo.
De zuster die ik aan de telefoon heb zegt:” O maar ik zie dat het voor uw borsten is. Dan moet u een mammografie laten maken.

Nee, ik wil dat niet want dat is te pijnlijk voor mijn borst. Maar dan kunnen ze niet alles goed zien hoor, zegt ze nog. Ik weet het maar ik wil een echo.

In het ziekenhuis aangekomen meld ik mij aan de bali en ik kan meteen door naar de behandelkamer. Ik wordt regelrecht de mammografiekamer ingeloodst. Dus maar weer melden dat ik geen mammografie wil maar een echo.
“Dat moet u wel even wachten op de arts” ,zegt ze. Ik heb ook daarvoor een afspraak gemaakt denk ik bij mezelf
“Maar begint ze, weet u dat ze met de echo niet alles kunnen zien?” Ik zucht zachtjes van binnen. Daar gaan we weer. Zij kan er ook niets aan doen. Dus vertel ik haar dat het te pijnlijk is met dat litteken in mijn borst.

Mijn mooie lieve borst die al zoveel heeft moeten doorstaan onderwerp ik niet meer aan deze marteling. Het doet halverwege al pijn laat staan als ze doorzet met die platen waartussen mijn borst tot een dikke schnitsel geplet wordt. Als een slager die dat mooie gladde spierstuk met een hamer helemaal plet.

Ondertussen is de arts, dezelfde van 7 jaar geleden, de kamer binnen gekomen.
“Goedemiddag mevrouw de Rooy. Ik zie dat u een echo wilt maar daarop is niet alles te zien. U kunt beter een mammografie laten maken”.
“Ja, ik weet het. De eerste keer was het niet goed te zien of het nou kanker was of niet. Het leek op een cyste. Met de echo is het toen wel gevonden”. Leg ik hem geduldig uit. En ik vindt het ook zo pijnlijk met dat litteken”.
Dat hoor ik wel vaker en daar heeft u wel gelijk in. Wij kunnen inderdaad niet alles zien met de mammografie.” Eindelijk erkenning denk ik. Hij tast mijn borsten af met het koude gel en het apparaat glijd er soepel overheen.
“Niets te zien. Kleed u zich maar weer aan”. Opgelucht loop ik naar buiten. “Ik ben al 7 jaar kankervrij. Ik leef.

Borstkanker en nu

Het boek van Wanda Verhoeff, ‘Borstkanker…en nu?!’

Meer lezen over mijn verhaal dat kan in het boek “Borstkanker…en nu?!” Geschreven  door Wanda Verhoeff.  Zij is excellent borstkankercoach. Hierin staan zeven thema’s en verhalen van mensen waar je kracht uit kan putten. Onder andere mijn verhaal.  Onderaan dit blog lees je er meer over dit boek.

Voeding en borstkanker

Zorg goed voor je borsten. Ik smeer alleen zuivere stoffen op mijn huid. Ik eet veel groenten, bijna geen suiker. En zuivel is er ook helemaal uit. Dat voeding belangrijk is Een voedingspatroon met de seizoenen mee werkt heel goed. Dus voor nu lekker veel paddenstoelen eten.

7 Jaar geleden vlak nadat ik de diagnose borstkanker had gekregen. Stuitte ik op een boek Voeding en kanker van David Servan Schreiber. Dat boek kocht ik intuïtief, ken je dat. Je loopt ernaar toe, pakt het boek en weet dan….dit moet ik hebben. Ik sla het boek open en kom gelijk op de pagina over voeding.

Wow, dat was zo fascinerend om te lezen over wat bepaalde groenten kunnen doen voor je. En dat kruiden medicinale componenten bevatten. Ik geloof ook zeker in de synergie, de combinaties die elkaar alleen maar versterken. Nu ik dat zo schrijf bedenkt ik mij ook dat dat precies is wat ik ook doe met mijn trainingen. Mijn training is ook opgebouwd uit drie componenten die elkaar aanvullen ( de synergie) en zo kom je tot een veel beter eindresultaat.

Paddestoelen zijn gezond

Paddenstoelen zijn gezondDe herfst is begonnen en er zijn volop paddenstoelen te koop. Wist je dat paddenstoelen heel goed werken om een sterk afweersysteem op te bouwen? Lekker veel van eten dus. Met name de kastanjechampignons, shiitake en de oesterzwammen. Paddestoelen bevatten polysacchariden en beta-glucanen. Deze stofje zijn in staat ons immuunsysteem te stimuleren, waardoor het verloop van kanker, infecties en auto-immuunziekten beïnvloed kan worden.

Een recept met paddenstoelen vind je hier.

Welke koolsoorten zijn gezond

Koolsoorten zoals broccoli, rucola, boerenkool bevatten zelfs stofjes die kankercellen kunnen doden. Er wordt hier volop onderzoek naar gedaan. Uit de broccoli zijn ze bezig om een stofje te isoleren waarvan bewezen is dat het werkzaam is. Maar ik geloof meer in alle stoffen van de broccoli die elkaar versterken.

Kurkuma, de gouden melk maken

Gouden melk met kurkumaNeem dan ook kurkuma, daar is veel over te vinden op internet. Je vind het geschreven met een ‘c’ of met een ‘k’. Kurkuma is een gedroogd poeder dat wordt gemaakt van de wortel van de ‘kurkuma longa’ plant. Dit specerij wordt vooral veel gebruikt in oosterse landen, het geeft kerrie zijn gele kleur. Andere namen voor kurkuma zijn koenjit, Indiase geelwortel en tarmeriek. De mogelijk medisch werkzame stof van dit specerij is een polyfenol, genaamd ‘curcumine’. Deze curcumine werk 2000 keer sterker met peper samen vermengd. Je neemt de voedingsstoffen ook beter op als je er een beetje olijfolie bij doet.

Effecten van curcumine op cellen

Uit onderzoek in cellen in reageerbuisjes blijkt dat curcumine de deling van cellen remt, de vorming van bloedvaten in de tumor (nodig om de tumor van voeding te voorzien) remt en aanzet tot celdood. Dit zou kunnen komen door de curcumine in kurkuma, maar mogelijk ook door andere stoffen. Onderzoek met proefdieren laat zien dat kurkuma lijkt te werken als medebehandeling tegen kanker. In dit onderzoek werden hoge doseringen kurkuma gebruikt. Vertaald naar een volwassene zou dit 6-8 gram kurkuma per dag zijn, veel te veel om in de voeding te verwerken. Er zijn geen onderzoeken bij mensen gedaan naar het effect van kurkuma bij kanker. Wel is er bekend dat mensen in Aziatische landen, waar meer kerrie wordt gegeten minder kanker voorkomt. De wetenschap is hier nog niet helemaal uit en het wordt verder onderzocht wat de precieze werking hiervan is op de mens.

Zo maak ik zelf regelmatig ‘Golden Milk’. Daarvoor neem ik amandelmelk of kokosmelk.

Recept ‘Golden Milk’

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels kurkuma poeder
 • 1 dl water
 • 200 ml plantaardige melk
 • snufje witte of zwarte peper
 • 1 theel. olijfolie of kokosolie

Bereiding:

 1. Doe in een pannetje de kurkuma met het water en laat dit zachtjes koken tot een dik papje.
 2. Voeg eventueel nog een beetje water toe.
 3. Doe er de peper en de olie erbij.
 4. Pas op dat het niet droogkookt.
 5. Na 10 minuten voeg je de plantaardige melk toe.
 6. Roer alles goed door en schenk het in een beker.

De kurkumapasta, die je aan het begin van dit recept maakt, kan je in grotere hoeveelheid maken. Bewaar dat in een potje in de koelkast. Zo kan je hier dagelijks een eetlepel uithalen en aanvullen met je favoriete plantaardige melk. Vaak doe ik er zelf nog wat verse gember bij. Die rasp ik dan fijn en roer dat er door.

Hoe ik anders ben gaan eten.

Na mijn diagnose ben ik dus heel anders gaan eten. Dat doe je niet zomaar van de een op de andere dag. Ik bedoel, stoppen met suiker en geen zuivel meer, minder roodvlees eten en meer groenten eten. Dat zijn al hele grote stappen. Ik ben zo toch een heel verander traject doorgegaan. Soms liet ik alles weer varen en had ik er de balen van. Ik viel terug in mijn oude eetpatroon. Maar omdat ik een enorme ‘drive’ heb pakte ik steeds weer de draad op. Na ruim een jaar ging was ik er aardig aangewend om anders te eten. Nu weet ik niet anders meer en is het voor mij een normale zaak geworden om zoveel groenten te eten en heel weinig rijst, pasta, aardappelen en meer van deze snelle koolhydraten.

Aanpak van een gezonder eetpatroon 

Ik heb toen eerst mijn keuken opgeruimd en alles met suiker weggegooid. Ik ben andere boodschappen gaan halen. Heel veel boeken doorgespit opzoek naar recepten zodat je op een lekkere manier meer groenten eet. Het was voor mij van belang om niet in gewicht aan te komen en kanker te bestrijden daar ik geen chemo wilde en met de hormoontherapie gestopt was. Dus ik had hierdoor wel de motivatie te pakken.

Vanuit al die kennis die ik heb opgedaan over voeding en met mijn achtergrond als kok ben ik alle recepten gaan opschrijven. Die recepten heb ik zelf samengesteld en dat is wat ik nu nog steeds eet. Ook als ik het even niet meer weet dan dan kijk ik daarin. Het zijn recepten met veel groenten, ik breng het op smaak met kruiden. Ik eet geen snelle koolhydraten (rijst, brood, pasta, aardappel) maar langzame, zoals kikkererwten, linzen en bonen.

Het nieuwe Poppi dieet

Het is gebaseerd op de Mediterrane keuken ofwel het nieuwe ‘Poppi dieet’, ofwel gewoon de FoodSwitch-methode. Deze manier van eten is wetenschappelijk bewezen. Het werkt preventief voor mensen met kans op hart-en vaat aandoeningen, diabetes en geheugenproblemen. Je behoud ook je gewicht en krijgt veel goede voedingsstoffen binnen. Hoe je het ook noemt maakt niet uit. die manier van eten is goed.

Alles wat ik toen heb gegeten heb ik opgeschreven. Het is met de seizoenen mee dus altijd actueel. Ik heb er gelijk een boodschappenlijst bij gemaakt dus je kan zo makkelijk alles in huis halen. Als je dus op je gewicht wilt blijven dan is dit een van de belangrijkste punten. De juiste boodschappen met de juiste recepten.

Iedere vrijdag haal ik mijn boodschappen in huis. Ik maak dan ook een planning wanneer ik wat eet. Wanneer ik snel iets makkelijk te lunchen nodig heb dat zet ik klaar. Als ik geen tijd heb dan zorg ik dat ik daarvoor dubbel kook. Dan hoef ik dat alleen maar op te warmen. Ook heb ik een tik ontwikkeld om restjes te bewaren. Die zijn echt zo fantastisch om je salades snel mee aan te vullen zodat je ook voor je lunch groenten eet.

Restje van groenten geven je salade extra vitamines en mineralen door de

Tips voor een gezonde eet en leefwijze:

 • Eet gevarieerd
 • Eet minstens 300 gram verse groenten en 2 stuks fruit per dag. Het liefst van biologische teelt
 • Eet zo weinig mogelijk geraffineerde suiker. Beperk ook de consumptie van natuurlijke suikers zoals honing en agavestroop
 • Gebruik weinig of geen alcohol
 • Wees heel matig met zout gebruik anders zeezout of Keltisch zout waarin meer mineralen zitten
 • Roken is absoluut niet goed
 • Eet weinig tarweproducten, kies regelmatig andere granen zoals rogge, boekweit en quinoa.
 • Neem voldoende tijd om te eten en besteedt voldoende aandacht aan het kauwen
 • Eet zoveel mogelijk verse onbewerkte producten
 • Drink veel water ook regelmatig heet water
 • Geen koffie en zwarte thee
 • Neem voldoende beweging
 • Probeer eens een aantal keren per dag bewust op uw ademhaling te letten
 • Probeer stress zoveel mogelijk te beperken
 • Ben kritisch in het gebruik van medicijnen
 • Matig uw consumptie van dierlijke eiwitten. Kaas en melk brengen heel veel slijm in het lichaam
 • Eet geen sterk gebraden of gebakken spijzen
 • Zorg voor voldoende gezonde ontspanning
 • Ben lief voor je omgeving en je krijgt er zeker wat fijns voor terug
 • Wees ook lief voor jezelf
 • Probeer alles wat op tafel komt er leuk en lekker te laten uitzien.
 • Zorg voor voldoende slaap en rustmomenten
 • Besteedt extra aandacht aan je darmen en darmflora met een goede yoghurt waarin een yoghurtcultuur zit
 • Overeet jezelf niet. Uiteindelijk voelt dat beter dan een heel erg vol gevoel
 • Drink niet vlak voor, tijdens en direct na het eten
 • Beschouw pijn altijd als een signaal
 • Pak voldoende tijd voor jezelf en luister goed naar je eigen lichaam

Ik gebruik dagelijks wat aanvulling op mijn voeding in de vorm van supplementen. Wat extra vitaminen en mineralen, haken we niet meer voldoende uit onze voeding. Ik voel mij hierdoor veel energieker.

Plantaardige yoghurt

Yoghurt is heel erg goed voor je darmflora. Het is ook  heel erg belangrijk voor een gezonde spijsvertering.  Maar het ene gefermenteerde product is het andere niet. Zo ontdekten de wetenschappers dat veel gefermenteerde producten uit de supermarkt lang niet zo veel goede bacteriën bevatten als zelfgemaakte. Sommige voedingsmiddelen bleken zelfs amper bacteriën te bevatten. Dit komt doordat de voedselindustrie verplicht is ze te pasteuriseren (kort verhitten) om schadelijke bacteriën uit te schakelen. En hierbij leggen ook veel goede bacteriën het loodje. De producten die eigenhandig waren gefermenteerd, bleken daarentegen allemaal een rijke verscheidenheid aan gezonde darmbacteriën te bevatten.

Je eigen kokosyoghurt maken

Zelf yoghurt maken van kokosmelkZelf wil ik geen dierlijk zuivel meer eten. Ik ben wel dol op yoghurt en ik ben het gaan maken met kokosmelk. Hoe ik dat doe kan je hier lezen. Zelf yoghurt maken is makkelijk, zeker met een yoghurtmaker is het zo gedaan. Het is makkelijker dan het klinkt én je bespaart er veel geld mee. Dat geldt voor yoghurt én ook voor zelfgemaakte kefir, dat vanwege de gisten nog meer darmvoordelen zou hebben. Kefir kan je ook met waterkefir-korrels maken.

Hippocrates, vatte het 2500 jaren geleden zo treffend samen: “Laat voeding uw medicijn zijn, en medicijn uw voeding”. Daarom is het van groot belang dat je de juiste voedingsmiddelen en voedingstoffen tot je neemt. Neem vandaag de eerste stap naar gezonde voeding, ik help je daar graag bij.

Tamoxifen en gewichtstoename.

Veel vrouwen komen fors in gewicht aan bij het gebruik van de hormoontherapie. Ik zelf heb één jaar Tamoxifen geslikt en ben er toen mee gestopt. Ik had last van de bijwerkingen met name dat mijn serotonine plat lag en ik in veel dingen geen zin meer had. Ook was ik heel erg moe. Doordat ik geen suiker en heel weinig snelle koolhydraten at, veel groenten en geen rood vlees ben ik niet in gewicht aangekomen. Met name suiker maar ook gistextract zit in vele producten. Ook de typische overgangsklachten zoals opvliegers, waarvan vrouwen vaak te horen krijgen dat ze “er nu eenmaal bijhoren” blijken bij nader inzien best te vermijden. Ze hangen nauw samen met het gebruik van suiker en ook alcohol en koffie zorgen voor meer opvliegers.

Suiker bevat geen bruikbare stoffen en is ronduit schadelijk voor onze gezondheid.

Het boek Borstkanker…en nu?

En in dit boekje ‘Borstkanker en nu…?!’ Waarin zeven thema’s en verhalen staan van mensen waar je kracht uit kan putten. Onder anderen mijn verhaal staat erin. Mijn vriendin Wanda Verhoeff die heeft dat boekje geschreven en gevraagd of ik hierin ook mijn verhaal wilde vertellen. Dus je kan dat verhaal lezen. Maar niet alleen dus mijn verhaal maar nog zes andere verhalen staan hierin.

Video over het boek van Wanda Verhoeff “Borstkanker… en nu?!

Wanda heeft hierin ook zeer openhartig geschreven over haar eigen ervaring wat zij allemaal meegemaakt heeft in haar traject na de ontdekking van borstkanker. Je kan daar zoveel inspiratie uit opdoen. Ik ben heel blij dat mijn verhaal hierin staat zodat ik andere mensen kan inspireren die hier ook kracht uit kunnen halen.

Het boek van Wanda Verhoeff, ‘Borstkanker…en nu?!’ kan je hier bestellen.

Heb je geen inspiratie?

Wellicht is dit dan iets voor jou. Ik heb namelijk een community en je kan daar meer recepten vinden. Je komt in contact met andere mensen die ook gezonder willen eten. Je kan elkaar daar motiveren en inspireren.

Hier vind je meer over de community van FoodSwitch

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en ik heb 25 jaar ervaring als kok. Ik geef trainingen en persoonlijke trajecten aan mensen die steeds weer terugvallen nadat ze zijn afgevallen. Mijn missie is om jou te helpen naar een gezond gewicht zodat je zelfverzekerder in het leven staat met een gezond en goed lijf.
Reactie plaatsen