Page content

Pepernoot en kruidnoot

Pepernoot en kruidnoot

Pepernoten en kruidnoten zijn het heerlijke strooigoed van Sint & Piet. De pepernoot en de kruidnoot worden herhaaldelijk met elkaar verwisseld. Toch verschillen ze in structuur en smaak.

Kruidnoten zijn…

De kruidnoot is harder dan de pepernoot. Ook heeft hij de vorm van een half bolletje. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper ofwel de speculaaskruiden. Deze kruiden samen worden ook wel speculaaskruiden genoemd. De koekjes die Zwarte Piet vaak gooit zijn over het algemeen kruidnoten en dus helemaal niet de pepernoten die altijd en overal bezongen worden.

Pepernoten zijn…

De pepernoot lijkt het meest op taai taai en heeft een honingsmaak door de honing die erin gebruikt wordt. Ook wordt er in de pepernoot vaak anijs gebruikt. De pepernoot is gemaakt van roggemeel. In pepernoten zit minder verzadigd vet dan in kruidnoten. Qua calorieën bevatten beide soorten strooigoed hetzelfde aantal energie.

De geschiedenis van de pepernoten

Volgens de  geschiedenis komt de pepernoten eigenlijk uit Duitsland. Ze werden daar in de dertiende eeuw gebakken in kloosters ter vervanging van de gewone noten. In de provincies Friesland en Groningen was de pepernoot een symbool van vruchtbaarheid. Bruidsparen strooiden ze als teken van een kinderrijke toekomst. Eigenlijk verwezen ze daarmee naar een boer die zijn akkers met de hand bestrooid met zaad. Het strooien van pepernoten geeft dezelfde beweging en heeft dus ook dezelfde intentie.

Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Pepernoot en kruidnoot

Plaats een reactie


*


Navigatie