Page content

Speculaaskruiden recept

Speculaaskruiden recept

Speculaaskruiden (koekkruiden of koekspecerijen) zijn er natuurlijk voor speculaas, maar dit mengsel wordt in de keuken ook wel in andere bereidingen gebruikt. Zo wordt er ontbijtkoek in stoofvlees gedaan. In deze koek zit ook soort gelijke kruidenmengsels.

Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten leg ik hier uit >>>

Speculaaskruiden maken

Er is geen vaste samenstelling, hoewel er wel bepaalde kruiden zijn die er minimaal in voor moeten komen om de specifieke smaak te bereiken, zoals kaneel. Koekkruiden hebben over het algemeen dezelfde samenstelling. Kruidnagel wordt niet altijd in alle recepten gebruikt. De verhouding van de verschillende kruiden kan je op je eigen smaak aanpassen. Vooral kardemom en kruidnagel hebben een sterke, overheersende smaak. Doe je er meer peper in dan zal je kruidnoot ook sterker smaken.

Speculaaskruiden, officieel koekspecerijen, is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, dat wordt gebruikt bij de bereiding van speculaas, kruidkoek en pepernoten. Hoewel het woord “speculaaskruiden” gebruikelijk is, is de officiële benaming “koekspecerijen”.

De genoemde ingrediënten zijn namelijk geen kruiden, maar specerijen. Het verschil zit in het feit dat kruiden planten zijn. Denk aan koriander, peterselie en bieslook. Deze zijn mild van smaak. Specerijen zijn scherp van smaak en zijn delen van planten uit tropische streken.

Speculaaskruiden ingrediënten

  • 30 g kaneel
  • 10 g kruidnagel
  • 10 g nootmuskaat
  • 5 g kardamom
  • 5 g anijszaadjes
  • 5 g gemberpoeder
  • 5 g korianderzaadjes
  • 5 g foelie
  • 5 g witte peper

Een milde variant van speculaaskruiden

  • 20 g kaneel
  • 5 g kruidnagel
  • 5 g nootmuskaat
  • 5 g kardamom
  • 5 g anijszaadjes
  • 2 g gemberpoeder
  • 5 g korianderzaadjes

Een scherpe variant van speculaaskruiden

  • 30 g kaneel
  • 10 g kruidnagel
  • 10 g nootmuskaat
  • 5 g kardamom
  • 5 g anijszaadjes
  • 7 g gemberpoeder
  • 5 g korianderzaadjes
  • 5 g foeli
  • 7 g witte peper

Bereiding:

Het lekkerst is natuurlijk om het van verse ingrediënten te maken. Je kan ze prima fijnmalen in een koffiemolen en anders neem je een vijzel.

Stamp de specerijen fijn in een vijzel. Als je een electrische blender of koffiemaler gebruikt, let er dan op dat de kruiden niet te warm worden anders verliezen ze een stuk van hun aroma. Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grotere stukjes opnieuw fijn. Bewaar koel en donker in een goed gesloten glazen potje.

Speculaaskruiden Gezond

In speculaas en kruidnoten zitten specerijen die heel gezond voor je zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, speculaasjes en pepernoten zitten veelal overvol transvetten, glucose-fructosesiroop en witte bloem. Die laatste twee ingrediënten maakt het een ongezond product.

Jouw gezondheid is belangrijk

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren
Ik heb een tip voor jou als, je meer variatie en snel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten zodat jij veel meer groente gaat eten. Maak dan de Switch met het programma Start Switch. Wil je eerst kijken of de recepten wat voor je zijn ? Je kan het gratis 14 dagen uitproberen. Download hiervoor het ebook

Wat wordt jou eerste stap naar een gezonder eetpatroon? Laat je reactie hieronder achter.

Gezonde groet

Jenny de Rooy

    Laat een bericht achter!

    Comment Section

    0 reacties op “Speculaaskruiden recept

    Plaats een reactie


    *