Page content

Wat is prikkelbare darmsyndroom?

Wat is prikkelbare darmsyndroom?

Prikkelbare darmsyndroom ook wel afgekort PDS genoemd. Als je last hebt van een prikkelbare darm dan kan je de niet-oplosbare vezels niet goed verdragen en heb je last van je darmen. Over het algemeen worden oplosbare vezels door mensen met PDS beter verdragen. Verder blijkt dat mensen met PDS niet-oplosbare vezels beter verdragen als ze deze combineren met oplosbare vezels.

Niet-oplosbare vezels en prikkelbare darmsyndroom

Als je PDS hebt, is het dus belangrijk om fermenteerbare (oplosbare) – en niet fermenteerbare (onoplosbare) vezels in je dagmenu op te nemen, in een gevarieerde verhouding.

OplosbPrikkelbare darmsyndroom are vezels zitten vooral in groente, fruit en peulvruchten zie blog over bonen. Ze stimuleren de darmbeweging en zorgen voor een soepele en volumineuze ontlasting.

Niet-oplosbare vezels bevinden zich voornamelijk in volkoren graanproducten, met name in tarwe. Ze nemen vocht op in de darm, waardoor de ontlasting soepel en zacht blijft. Vanwege de verschillen in werking van de diverse voedingsvezels is het aan te raden om veel variatie aan te brengen in de keuze van vezelrijke producten.

Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Wat is prikkelbare darmsyndroom?

Plaats een reactie


*


Navigatie