Vrije radicalen zijn atomen/moleculen die gaan rondzwerven in je lichaam. Vrije radicalen gaan op zoek naar een ontbrekend deeltje dat ze zelf missen. Hierdoor vallen ze de gezonde cellen aan waardoor die dan weer beschadigt en ontregeld worden.
Op deze manier kunnen ziekten ontstaan als kanker, diabetes, hartziekten, dementie, beroertes, ziekte van Parkinson, Alzheimer, artritis, reuma, nier en lever aandoeningen en noem er zo nog maar een paar. Vrije radicalen zijn dus ongewenste in ons lichaam.
Er zijn vier primaire bronnen van vrije radicalen
Het milieu. De luchtvervuiling, de sigaretrook, de smog, het roet, de auto-uitlaat, het giftig afval, de pesticiden, de herbiciden, het ultraviolette licht, de achtergrondstraling, de drugs, en zelfs bepaald voedsel kunnen vrije radicalen in ons lichaam doen ontstaan
Interne productie. Ons lichaam produceert constant vrije radicalen als bijproduct bij een normaal metabolisme
Stressfactoren. Het verouderen, trauma’s, medicatie, ziekten, besmettingen, en stress zelf versnellen zelf acht maal of meer de productie van vrije radicalen
Kettingreacties. Wanneer een vrij radicaal een elektron steelt om zich zelf in orde te zetten, leidt dit tot een nieuw vrij radicaal die op zijn beurt een elektron gaat stelen om zich in evenwicht te brengen en zo gaat het verder tot soms volledige vernieling van de cel.
Wat doen vrije radicalen?
Vrije radicalen versnellen processen. Veroudering van de huid is wel het makkelijkste en beste voorbeeld. Enkele andere voorbeelden. IJzer roest (zuurstof en vrije radicalen), rubber wordt broos, vet en olie worden ranzig.
Vrije radicalen zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de ontwikkeling van bepaalde ziekten: hart- en vaatziekten, kanker, veroudering, macula degeneratie (bepaalde vorm van blindheid) en andere ziekten.
Hier tegen wapent het lichaam zich en maakt antioxidanten aan. Antioxidanten zijn dus van essentieel belang op om deze vrije radicalen op te ruimen. Zorg er dus voor dat je door middel van goede voeding en eventueel aanvullende vitamines het lichaam gezond houd.
Antioxidanten zijn stoffen die behalve in het lichaam ook voor komen in groenten, fruit en vitamines, mineralen en enkele aminozuren.
De volgende soorten groenten en fruit bevatten een hoge hoeveelheid antioxidanten:
Rauwe cacao (is de Topper onder de antioxidanten)
Açai bes
Tarwegras
Rode en oranje paprika
Kiwi’s
Broccoli
Mango’s
Spruiten
Zoete aardappelen
Aardbeien
Waterkers
Sinaasappelen
Tomaten
Wortelen
Alle soorten bessen
Verder ook:
Noten (alle soorten)
Vissoorten als zalm, tonijn, haring, forel, zeebaars, mosselen en oesters.
Vitamines als vitamine C en E
Mineralen als selenium, chroom en zink
Bioflavonoïden.
Bronnen van bioflavonoïden zijn:
Citrusvruchten
Tomaten
Uien
Groene thee
Rode wijn
Kool
Peterselie
Wat zijn Bioflavonoïden
Bioflavonoïden (flavonoïden) zijn polyfenolen die wijdverbreid in planten voorkomen. De verschillende flavonoïden beschermen mogelijk tegen infecties, hart- en vaatziekten, kanker en andere verouderingsziekten. Ze bezitten antioxidantactiviteit en beschermen cellen en weefsels tegen oxidatieve stress.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.
Om de gebruiksvriendelijkheid van deze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van enkel gezonde 'cookies'. Lees meer over de cookies die wij gebruiken in de privacyverklaring.
privacy-verklaring